5/19/2018 11:57:00 π.μ.
0


Του Δημητρίου Μπαλτατζή Δρ.Φ. και Θεολόγου

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνημόσυνο και ημέρα απόδοσης τιμής και μνήμης προς τους γονείς, τα παιδιά τους Έλληνες πόντιους που έπεσαν στο βωμό της Τούρκικης βαρβαρότητας.

Η εκρίζωση των Ελλήνων του Πόντου είναι από τα πρωτοφανή εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία. Ύστερα από (27) αιώνες ζωής, ένας λαός ξεριζώθηκε από τη γη του αφήνοντας πίσω του πατρογονικές εστίες, σπίτια, εκκλησίες, τάφους προγόνων και το Θρησκευτικό του Σύμβολο το Μνημείο της Παναγίας Σουμελά.

Αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή και αφορμή περίσκεψης, περισυλλογής, προβληματισμού και έρευνας της συλλογικής ιστορικής μνήμης μας, ώστε τα μαρτυρικά θύματα του να μην ξεχαστούν στο πέρασμα των χρόνων, αλλά και να αποτελέσουν αφορμή μια συστηματικής αναθεώρησης της γενικότερης στάσης μας απέναντι στα εθνικά μας προβλήματα και ζητήματα.

Η εγκληματική αυτή επιχείρηση έπληξε ένα εκλεκτό τμήμα του Γένους μας, τον Ποντιακό Ελληνισμό, που ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανούς δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα – το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα. Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Στις αρχές του 20ού αιώνα δεν υπήρχε ποντιακό χωριό χωρίς δικό του σχολείο και δική τους εκκλησία. Το 1913 στις επαρχίες των έξι μητροπόλεων του Πόντου κατοικούσαν 697.000 Έλληνες, ενώ το ίδιο διάστημα, λειτουργούσαν 1890 εκκλησίες, 22 μοναστήρια, 1647 παρεκκλήσια. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες , λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.

Η γενοκτονία άρχισε ουσιαστικά με τα γεγονότα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 και τελείωσε το 1922 με την καταστροφή της Σμύρνης.

Τιμή και δόξα λοιπόν στους ηρωικούς αδελφούς μας Ποντίους, τη γενοκτονία των οποίων τιμούμε σήμερα. Ας είναι η μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας αιωνία ενώπιον του Θεού και συνεχής η εγρήγορσή μας, ώστε ποτέ πια να μη θρηνήσουμε πατρίδες αλησμόνητες.

Με όραμα και ελπίδα για το μέλλον της πατρίδας μας, θα αγωνισθούμε για αξίες και δημοκρατία. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε την ιστορία μας, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους προγόνους μας, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις αξίες και τα ιδανικά της ελληνικής φυλής. Η Εθνική και ιστορική συνείδηση του Έλληνα δεν ξεχνάει το παρελθόν, αλλά ζει στις ψυχές μας και είναι αυτό ένα χρέος στους προγόνους μας, αλλά είναι και μια αγάπη στο παρόν και στο μέλλον στις αξίες και τα ιδανικά του έθνους μας. 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.