6/05/2018 02:16:00 π.μ.
0

Άγιος Δωρόθεος  255 – 362

Επίσκοπος Τύρου, που πέθανε στη Θράκη το 362, σε ηλικία 107 ετών, έχοντας υποστεί σκληρά βασανιστήρια από ανθρώπους του Ιουλιανού του Παραβάτη. «Σοφότατος και των Γραφών εγκρατέστατος» χαρακτηρίζεται από την Εκκλησία, η οποία τιμά τη μνήμη του στις 5 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Δωρόθεος και Δωροθέα.

Απολυτίκιο


Ως δώρημα τέλειον, εκ του τῶν φώτων Πατρός, σοφίας την έλλαμψιν, ως Ιεράρχης σοφός, εδέξω Δωρόθεε• όθεν και πλεονάσας, τον σον τάλαντον μάκαρ, ήθλησας υπὲρ φύσιν, βαθυτάτω εν γήρα, πρεσβεύων Ιερομάρτυς, υπὲρ των ψυχών ημών.


Άγιοι Απόλλων, Άρειος, Γοργίας, Ειρήνη, Λεωνίδης, Μαρκιανός, Νίκανδρος, Παμβών, Σεληνιάς και Υπερέχιος

Μάρτυρες της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη των οποίων τιμάται στις 5 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή εορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Απόλλων, Γοργίας, Σεληνιάς και Νίκανδρος.

Ο Απόλλων, ο Άρειος, ο Γοργίας, η Ειρήνη, ο Λεωνίδης, ο  Μαρκιανός, ο Νίκανδρος, ο Παμβών, η Σεληνιάς και ο Υπερέχιος κατάγονταν από την Αίγυπτο. Επί βασιλείας Διοκλητιανού (285-305) συνελήφθησαν και κλείστηκαν στη φυλακή για τη χριστιανική τους πίστη.

Όταν αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και πέθαναν από ασιτία.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.