6/05/2018 07:24:00 μ.μ.
0

Ομιλία Γ. Μανιάτη, στο στούντιο της ΥΠΕΝ: «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία του Οδηγού για την Θαλάσσια Χωροταξική Σχεδίαση»

Οι μεγάλες ευθύνες της Κυβέρνησης για την καθυστερημένη έγκριση των συμβάσεων για τη Θαλάσσια Χωροταξική Σχεδίαση καθώς και η ανικανότητά της στο συνολικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, Μανιάτης στην τοποθέτησή του, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την Θαλάσσια Χωροταξική Σχεδίαση.

Ανάμεσα στα άλλα ο Γ. Μανιάτης τόνισε:

«Συζητούμε σήμερα την ενσωμάτωση της Οδηγίας για τη Θαλάσσια Χωροταξική Σχεδίαση. Χαίρομαι πάρα πολύ που συζητάμε αυτό το νομοσχέδιο, γιατί όταν το πρώτο εξάμηνο του 2014 η Ελλάδα, με την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζήτησε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος τη συγκεκριμένη Οδηγία, ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι λειτουργούσε εις βάρος της χώρας.

Χαίρομαι, λοιπόν, που σήμερα, αυτό που είχα συζητήσει ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βρυξέλλες , έρχεται ο κ. Σταθάκης και υιοθετεί και ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία. Είναι ένα μικρό βήμα προς την προσαρμογή στην πραγματικότητα.

Όμως, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα άσκησης πολιτικής σε θέματα περιβάλλοντος και χωροταξίας στη χώρα. Δεν επιτρέπεται η κυβέρνηση να έχει καμία αισιοδοξία για την ίδια της την αποτελεσματικότητα. Θα ενσωματώσουμε την Οδηγία για τη Θαλάσσια Χωροταξική Σχεδίαση, με μια Κυβέρνηση, όμως, που έχει αποδείξει την παντελική της ανικανότητα συνολικά στον χωροταξικό σχεδιασμό!

Πώς το αποδεικνύω αυτό; Πρώτον, 12 Περιφερειακές Χωροταξικά έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί και να έχουν υπογραφεί το πρώτο εξάμηνο του 2015. Παραδόθηκαν έτοιμα και ώριμα στην σημερινή Κυβέρνηση και δεν προχώρησαν καθόλου εκτός της Κρήτης. Εκκρεμούν άλλα 11 Περιφερειακά Χωροταξικά.

Δεύτερον, Χωροταξικό του Τουρισμού. Έτοιμο! Για τυπικούς λόγους, επιστρέφει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα μπορούσε μέσα σε ένα μήνα να πάρει ξανά την απόφαση για το Χωροταξικό του Τουρισμού. Η χώρα δεν έχει Χωροταξικό Τουρισμού. Μαθαίνει ότι τώρα ανατέθηκε η μελέτη της κατάρτισης του νέου. Άρα, για 5 χρόνια η Ελλάδα στην ονομαζόμενη βαριά της βιομηχανία, χωρίς χωροταξικό τουρισμό.

Τρίτη παρατήρηση: Έτοιμο, σύγχρονο και μοντέρνο σύστημα χεριών που νομοθετήσαμε το 2014, καταργείται από την κυβέρνηση και επαναφέρεται ακόμα και σήμερα στο Προεδρικό Διάταγμα Χηικών Χωρών του 1978, όπου δεν υπάρχει καν η Χρήση Γης Logistics. Φαντάζομαι ότι δεν μπορεί να είναι κανένας υπερηφάνεια γι 'αυτό από την Κυβέρνηση.

Τέταρτο παράδειγμα, γιατί δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στα χωροταξικά αυτής της Κυβέρνησης, το Χωροταξικό Πεδίο για τους Ορυκτούς Πόρους της χώρας, που ήταν έτοιμο για ανάθεση στις αρχές του 2015. Η διαδικασία για την ανάθεση της δεν έχει ακόμη προχωρήσει.

Θα τελειώσω με το λαϊκό άσμα «μια χαμένη Κυριακή». Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια «χαμένη τριετία» και στα θέματα περιβάλλοντος που συζητάμε σήμερα, που τιμούν το παγκόσμιο περιβάλλον ημέρας.

Σά δίνω τίτλοι μόνο: Το 2015 έλαβαν 15,3% συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Το ίδιο ποσοστό παραμένει και σήμερα, δηλ. μηδέν αύξηση.

Βατερλώ στο «Εξοικονόμηση». Βατερλό, για το οποίο δεν χρειάζεται να πω τίποτε άλλο. Όμως, κυρία Υπουργέ, ακούσαμε να μας λες ευχάριστα νέα. Βρήκατε, λέτε, 1 δισ. Ευρώ για το «Εξοικονόμηση κατ 'οίκον» και άλλα 2 δισ. Ευρώ για το «Εξοικονόμηση» στα δημόσια κτίρια. Θα ήθελα πολύ να μας πείτε πού βρήκαν αυτά τα λεφτά, για να επικροτήσουμε και να σας βοηθήσουμε να βρούμε ακόμα περισσότερο.

Τρίτη παρατήρηση. Χάρηκα πάρα πολύ που είδα οι υπουργοί της Κυβέρνησης να εγκαινιάσουν τη μονάδα των ΣΔΙΤ, Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ στην Κοζάνη. Είναι από αυτές τις μελέτες που όταν υπογράψαμε τις περιβαλλοντικές άδειες, πυροδότησαν και μας απειλούσαν ότι λειτουργούμε εις βάρος της κοινωνίας, αλλά τώρα οι Υφυπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη ευχαρίστηση εκτοξεύουν.

Προτελευταία παρατήρηση. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τη διαχείριση απορριμμάτων, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, γιατί ακούγοντας τον μέσο πολίτη απορριμμάτων, έρχεται στο μυαλό του η αδυναμία των σημερινών εικόνων της Κέρκυρας και η αδυναμία των εικόνων που έρχονται για την περιφέρεια Αττικής, ο ΧΥΤΑ Φυλής και δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και ο Αθηναίος πολίτης θα το δει μπροστά του.

Τέλος, επειδή ο Υπουργός είναι από την Κρήτη, θα ήθελα πάρα πολύ να μας πει, αν αληθεύει ένα δημοσίευμα το οποίο μου δημιούργησε τεράστια ανησυχία. Υπάρχει δημοσίευμα που λέει ότι η Ρυθμιστική Αρχή της Ενέργειας (ΡΑΕ) και η ΑΔΜΗΕ έχουν μπλέξει τα καλώδια τους και ενώ η Κρήτη πρέπει να συνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας και με μικρή και μεγάλη διασύνδεση και μάλιστα το μικρό αργότερα στο τέλος του 2019, γιατί 600 MW που λειτουργούν σήμερα στην Κρήτη, θα βγουν έξω γιατί ακριβώς είναι ρυπογόνες οι μονάδες. Ακόμα δεν έχουν βρεί λύση.

Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να διαβεβαιώσετε τον ελληνικό λαό και ειδικά τους Κρήτες που μας ακούνε ότι δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος μαύρης έκρηξης στην Κρήτη εξαιτίας της αβεελτίας και της έλλειψης συνεννόησης των δύο φορέων που εσείς εποπτεύετε, πολύ περισσότερο που τα επόμενα δυο χρόνια θα έχουμε η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη και μπορεί να ξεπεράσει τα 800 MW, ενώ με την μέχρι τώρα πολιτική σας, θα είναι οριακά εφικτή η παροχή 300 MW για τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών;

Ευχαριστώ πολύ». 

 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.