6/27/2018 06:35:00 μ.μ.
0

Στην ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων των δύο λαών, που έχουν στενή φιλική σχέση που χάνεται στο βάθος του χρόνου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, ο οποίος υποδέχτηκε σήμερα τον Πρόεδρο του Συνεδρίου των Αντιπροσώπων του Λαού της Δημοκρατίας της Τυνησίας κ.  Mohamed Ennaceur, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Στην πρόσφωνησή του ο κ. Βούτσης τόνισε:

«Είμαι πραγματικά ευτυχής που στην Ελληνική Βουλή βρίσκεται ο ομόλογός μου από την Τυνησία, ο κύριος Mohamed Ennaceur. Είναι, πραγματικά, συνάδελφος, φίλος  και αδελφός. Ήταν το πρώτο ταξίδι που κάναμε με επιλογή μας, όταν ανέλαβα την προεδρεία της Βουλής στην Τύνιδα, ακριβώς ένα χρόνο μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο Πράντο. Εμείς είμασταν παρόντες εκεί για να αποδώσουμε τιμή στα θύματα αυτής της ενέργειας και να συνεργαστούμε με το Κοινοβούλιο της Τυνησίας, έτσι ώστε να βοηθήσουμε και από την πλευρά μας να προχωρήσει στον σημαντικό δρόμο εκδημοκρατισμού που γίνεται σε αυτήν τη χώρα. Γι’ αυτό είμαι πάρα πολύ ευτυχής για την ανταπόδοση αυτής της επίσκεψης εκ μέρους του.

Είμαστε έτοιμοι μαζί με τα μέλη της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Τυνησίας, σε όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, να κάνουμε τα πιο βαλή και συνεπή βήματα, ώστε να βοηθήσουμε και να βοηθήσουμε για την ενίσχυση των σχέσεων μας, γιατί οι λαοί έχουν στενή φιλική σχέση εδώ και πολλές εκατοντάδες, που χάνονται στο βάθος του χρόνου ».

Ο κ. Ennaceur στην αντιφωνία του υπογράμμισε:

«Θα ήθελα να σας εκφράσω την βαθιά ικανοποίησή μου που είμαι εδώ και μας υποδέχεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είχα την τιμή και τη χαρά προσωπικά να σας υποδεχθώ ως Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην Τύνιδα. Ήταν μια πρωτοβουλία που αναλάβατε, εξαιρετικά σημαντική. Εκτιμήσαμε ιδιαίτερα την επίσκεψή σας στη χώρα μας, ήταν μια χειρονομία φιλίας και υποστήριξης σε αυτή τη διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης που είχε ξεκινήσει η Τυνησία.

Σήμερα ανταποδώσω την επίσκεψη και έρχομαι εδώ, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για να κάνω και ευχαριστήσω το μήνυμα, το οποίο απευθύνομαι προς την Ελληνική Κυβέρνηση, για την έξοδο από την κρίση. Να συνειδητοποιήσουμε επίσης τις πολύ σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

Με μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι η επίσκεψή σας στην Τυνησία είχε άμεσο αποτέλεσμα, τη δημιουργία της Κοινοβουλευτικής ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Τυνησίας, διαπιστώνω την παρουσία της εδώ και θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία και να καλέσω τη φιλελεύθερη βουλευτική ομάδα στην Τυνησία για ανταλλαγή εμπειρίες και να μάθουμε καλύτερα το ένα στο άλλο στο πλαίσιο των δεσμών φιλίας που ενώνουν τις χώρες μας ».

Κλείνοντας τις προσφωνήσεις, ο κ. Βούτση τόνισε: «Σημειώσα ιδιαίτερα, και θέλω να το πω δημόσια, τα σοβαρά βήματα που κάνατε για την αποκατάσταση της ισοτιμίας μεταξύ γυναικών και ανδρών, με πολιτικές και θεσμικές ρυθμίσεις που αναβαθμίζουν το ρόλο των γυναικών στην περιοχή, πράγμα που είναι δημοκρατικό , κοινωνικά, ηθικά, ιστορικά ένα πολύ αναγκαίο βήμα για να ωριμάσει μια κοινωνία ».

Στη συνέχεια προσέφερε στον Τυνήσιο ομόλογό του το ανώτερο μετάλλιο με το οποίο τιμά η Βουλή τους προσκεκλημένους της, λέγοντας: «Είναι ένα μετάλλιο με τη μορφή του Περικλή που είναι ο πατέρας της δημοκρατίας. Εμείς είμαστε οι επίγονοι και προσπαθούμε να καλλιεργούμε την ιδέα της δημοκρατίας καθημερινά. Πιστεύω ότι σας αξίζει».

Από την πλευρά του κ. Ο Ennaceur  αφού ανέφερε ότι είναι μεγάλη τιμή για να τον δεχτεί εδώ στην Ελλάδα, στο λίκνο της δημοκρατίας, αυτή η διάκριση, τόνισε ότι με την επίσκεψη του Ν. Βούτση στην Τυνησία και με την δική του στην Ελλάδα κατάφεραν οι δύο Πρόεδροι «να φυτέψουν ένα σπόρο». Ως εκ τούτου, σε ανταπόδοση, κάλεσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής να δεχθεί ως δώρο μια καλλιτεχνική σύνθεση που αντιπροσωπεύει ένα σπόρο σιταριού «ως σύμβολο αυτού που φυτεύουμε για μεγαλύτερη ευτυχία και ευημερία στους λαούς». 

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Α Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης και τα μέλη του Προεδρείου της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Τυνησίας, βουλευτές κ.κ. Θεόδωρος Παραστατίδης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Φωτεινή Βάκη.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.