6/02/2018 06:18:00 π.μ.
0

Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (806-815), η μνήμη του οποίου τιμάται στις 2 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Νικηφόρος και Νικηφόρα.

Ο Νικηφόρος γεννήθηκε το 758 στην Κωνσταντινούπολη από οικογένεια εικονόφιλων. Έλαβε αξιόλογη μόρφωση και εργαζόταν ως βασιλικός γραμματέας κατά την περίοδο της βασιλείας του Κωνσταντίνου ΣΤ’ (780-797). Το 806 εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, παρότι λαϊκός, αλλά μετά την εικονομαχική σύνοδο της Αγίας Σοφίας (815) εκθρονίστηκε και εξορίστηκε στην Προκόνησο, όπου πέθανε το 828. Έγραψε, μεταξύ άλλων, τη «Σύντομη Ιστορία» από τη δημιουργία του κόσμου μέχρι την εποχή και τον «Απολογητικό Λόγο» υπέρ της τιμής των ιερών εικόνων.

Απολυτίκιο

Νίκην ήνεγκε, τη Εκκλησία, η ση ένθεος, ομολογία, Νικηφόρε Ιεράρχα θεόληπτε• την γαρ Εικόνα του Λόγου σεβόμενος, υπερορία αδίκως ωμίλησας. Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.


Ιερομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 2 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Έρασμος.

Ο Έρασμος έζησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού (284-305) και Μαξιμιανού (285-305) και καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας. Εμφορούμενος από αποστολικό ζήλο περιερχόταν τη Μακεδονία και τη Θράκη, κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και προσελκύοντας πολλούς ειδωλολάτρες στο χριστιανισμό.

Για τη δράση του καταγγέλθηκε στον Μαξιμιανό, που βρισκόταν στην περιοχή του Ιλλυρικού (Δυτικά Βαλκάνια σήμερα), και αφού αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα βασανίσθηκε και κλείσθηκε στη φυλακή. Όταν ο αυτοκράτορας κάλεσε και πάλι τον Έρασμο ενώπιόν του, τον ρώτησε ποιος είναι ο Θεός του και γιατί τον προσκυνά. Ο Έρασμος, όμως, σιωπούσε. Ο Μαξιμιανός οργίσθηκε και διέταξε να τον κτυπήσουν. Αυτός ρώτησε τον αυτοκράτορα, γιατί τον κτυπούν. Ο Μαξιμιανός του αποκρίθηκε ότι τον κτύπησε, γιατί δεν θυσιάζει στους θεούς. Τότε, ο Έρασμος ζήτησε να του υποδείξει  ποιους θεούς να προσκυνήσει.

Ο αυτοκράτορας τότε νόμισε ότι ο Έρασμος ήθελε να θυσιάσει στα είδωλα και τον οδήγησε στο ναό του Δία, δείχνοντάς του το άγαλμά του, το οποίο ήταν χάλκινο, δώδεκα μέτρα ύψος κι έξι μέτρα πλάτος. Τότε ο Έρασμος έστρεψε προς αυτό βλοσυρό το βλέμμα του και ω του θαύματος, το άγαλμα αμέσως έπεσε κι έγινε κομμάτια. Από το είδωλο, λέγει το Συναξάρι, βγήκε ένας δράκος. Ο αυτοκράτορας φοβήθηκε και το πλήθος έπεσε στα πόδια του Έρασμου και πολλοί πίστεψαν στον Χριστό. 20.000 έσπευσαν να βαπτιστούν, αναφέρει το Συναξάρι.

Ύστερα από αυτό το περιστατικό, οι στρατιώτες συνέλαβαν και πάλι τον Έρασμο και τον οδήγησαν ενώπιον του αυτοκράτορα μαζί με τους πιστούς που βαπτίσθηκαν. Ο Μαξιμίνος έδωσε εντολή και οι 20.000 Χριστιανοί που πίστεψαν στον Χριστό να αποκεφαλισθούν και ο Έρασμος να ενδυθεί με πυρακτωμένο χαλκό. Όμως, η Χάρη του Θεού μετέβαλε τον πυρακτωμένο χαλκό σε ψυχρό μέταλλο κι ένας άγγελος τον ελευθέρωσε και τον οδήγησε στην Καμπανία της Ιταλίας, στην περιοχή Φόρμια, για να κηρύξει εκεί τον λόγο του Ευαγγελίου. Κοιμήθηκε εν ειρήνη το 303 και ανακηρύχθηκε Άγιος από τη Χριστιανική Εκκλησία.

Ο Άγιος Έρασμος θεωρείται προστάτης όσων πάσχουν από στομαχικές ασθένειες και κολικό.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.