6/21/2018 01:11:00 μ.μ.
0

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), παρουσιάζει την περιοδική έκθεση «Διδάσκοντας την ελαιοκομία», που θα ξεκινήσει τη λειτουργία της από την Πέμπτη 21/6 και θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.

Στην έκθεση αξιοποιήθηκε αρχειακό υλικό και αντικείμενα, που κατά κύριο λόγο αποτελούν τμήμα της συλλογής του Γεωργικού Μουσείου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα της συλλογής του καθηγητή Δενδροκομίας Π. Αναγνωστόπουλου (1883-1964) και του βοηθού του Εμμανουήλ Βάθη (1910-2008).

Πρόκειται για έκθεση ιστορίας των επιστημών και συγκεκριμένα της γεωπονικής, αλλά και ιστορικών και εθνογραφικών στοιχείων σχετικών με την ελαιοπαραγωγή στην Ελλάδα.

Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει φωτογραφικό υλικό και εποπτικά σχέδια για τις μεθόδους καλλιέργειας της γης, τη μέθοδο φύτευσης της ελιάς, τον τρόπο κλαδέματος, το μάζεμα των καρπών της και τα έντομα από τα οποία αυτή πλήττεται. Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζονται 32 ποικιλίες της ελιάς, όπως ακριβώς τις αποτύπωσαν οι δυο διδάσκοντες.

Η έκθεση συνοδεύεται από αντικείμενα που χρησιμοποιούσε ο Εμμανουήλ Βάθης στα εργαστήριά του, καθώς και από έντυπο υλικό που διαθέτουν το Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επόμενος σταθμός της έκθεσης θα είναι το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του ΠΙΟΠ. Στη συνέχεια, προσαρμοσμένη κατάλληλα, θα αποτελέσει μόνιμη εκθεσιακή ενότητα, αφιερωμένη στον Εμμανουήλ Βάθη στο Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διάρκεια έκθεσης: 21 Ιουνίου-10 Σεπτεμβρίου2018
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 10:00-18:00ΠΗΓΗ: lakonikos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.