6/01/2018 12:27:00 μ.μ.
0

Στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής συναντήθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομ «Ελλάν-Πασσέ» με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Δημήτριο Σεβαστάκη, την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή και τη Γραμματέα της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κυρία Ελισάβετ Σκούφα. Από πλευράς του φορέα στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Βασίλειος Πάντζος, ο Αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Μυλωνάς, ο Γενικός Γραμματέας κ. Παναγιώτης Σαμπάνης, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Αντώνης Μπατζαλής και ο Νομικός Σύμβουλος κ. Ηλίας Γιαννόπουλος.

Στη συνάντηση και την εκτενή συζήτηση που ακολούθησε, τέθηκαν ως κεντρικά προβλήματα η απογραφή και η οργάνωση των κοινοτήτων, η δυνατότητα «απογκετοποίησης» των Ρομά με ταυτόχρονη μέριμνα οργανωμένης κατοίκησης στον αστικό ιστό, τα προβλήματα στις σχέσεις με τις αυτοδιοικητικές δομές, οι τρόποι χρηματοδότησης, ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση και την πρωτοβάθμια υγεία. Έγινε ειδική μνεία στα θετικά βήματα που έχουν επιτευχθεί, όπως είναι η ίδρυση και η λειτουργία Ειδικής Γραμματείας για τους Ρομά στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία έχει βοηθήσει τις κοινότητες των Ρομά σε πολλά επίπεδα. Αναπτύχθηκαν προτάσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της οργανωτικής συγκρότησης των κοινοτήτων και κυρίως με τη συνδυαστική ανάπτυξη δράσεων εκ μέρους του κράτους, ώστε οι Ρομά να ενταχθούν στις δημοκρατικές και ανοιχτές δομές ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, όπως είναι η Ελλάδα.

Η συνάντηση των βουλευτών με τα μέλη του Δ.Σ. της «Ελλάν-Πασσέ» πραγματοποιήθηκε κατόπιν και της κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων (22-5-2018), στην οποία υπήρξε ενδελεχής ενημέρωση των μελών των επιτροπών από τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την παρουσία της Αν. Υπουργού κυρίας Θεανώς Φωτίου, με θέμα την Εκπαιδευτική και Προνοιακή Πολιτική για τους Ρομά.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.