8/01/2018 02:46:00 π.μ.
0

Ο καυτός μήνας Αύγουστος είναι μαζί μας. Πήρε το όνομα του από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό (έλαβε τον τίτλο Aύγουστος=Αυτοκράτωρ).

Είναι ο αρχαίος αττικός μήνας Μεταγειτνιών αφιερωμένος στον Απόλλωνα.

Είναι ο καυτός μήνας των Περσικών Πολέμων, του τορπιλισμού της ΕΛΛΗΣ και άλλων θερμών γεγονότων της Ιστορίας μας.

Είναι ο καυτερός μήνας Αύγουστος για εμάς τους Μικρασιάτες και ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Η Εκκλησία μας τιμά δύο μεγάλες εορτές. Την Μεταμόρφωση του Σωτήρος και την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου - το Πάσχα του Δεκαπενταύγουστου, με πολλά έθιμα και πανηγύρια στην ύπαιθρο.

Είναι ο μήνας με τα μερομήνια – κατάλοιπο των ανθρώπων της υπαίθρου και της θάλασσας που προσπαθούσαν να μαντέψουν τον καιρό της χρονιάς παρατηρώντας τις κινήσεις των άστρων και τις εμπειρίες τους, τις έξι πρώτες ημέρες. Αυτές που ο λαός μας ονομάζει Δρίμες, φορτωμένες με προλήψεις και δεισιδαιμονίες αιώνων.

Καλό και ευλογημένο μήνα να έχουμε.


Αρχοντία Παπαδοπούλου (από το facebook)


     (Η Αρχοντία Βασ. Παπαδοπούλου γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στη Νίκαια όπου και κατοικεί. Ανήκει στην γ΄ γενιά των Ελλήνων προσφύγων του 1922.
     Τελείωσε το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο Ευφροσύνης Τσάκωνα – Καβατζά στη Νίκαια και αργότερα αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή Θηλέων Πειραιώς «Jeanne d’ Arc». 
     Είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας και του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 
     Ασχολείται με την ιστορική έρευνα, δημοσιεύει ιστορικά, λογοτεχνικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά άρθρα, εργασίες σε εφημερίδες, περιοδικά και έχει εκδώσει βιβλία.
     Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας, Αντιπρόεδρος του Ομίλου UNESCO ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟΥ, μέλος της Ένωσης Ποντίων Νικαίας–Κορυδαλλού, της Ενώσεως Σμυρναίων (Αθηνών), της Εστίας Νέας Σμύρνης και άλλων πολιτιστικών και επιστημονικών φορέων. Από το 1983 μέχρι το 1984 ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Προσφυγικών Σωματείων και από τον Δεκέμβριο του 1984 έως το 2000 και από το 2007 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008 (οπότε και παραιτήθηκε) διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ).
     Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις για το εκπαιδευτικό, μικρασιατικό και πολιτιστικό της έργο, μεταξύ των οποίων το Χρυσό Μετάλλιο των Αγίων Πατέρων, μετά Διπλώματος, της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.
     Είναι καθηγήτρια Φιλόλογος, με οργανική θέση στο Ιωνίδειο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πειραιώς. Υπηρέτησε ως Προϊσταμένη του 2ου Γραφείου Β/θμιας Εκπ/σης Πειραιά με αρμοδιότητα στα Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια Νικαίας – Κορυδαλλού, από τον Ιούλιο 2002 έως και την 4η Νοεμβρίου 2011, οπότε και καταργήθηκαν τα Γραφεία Β/θμιας Εκπ/σης.)0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.