13 °C Argos, GR
1 Δεκεμβρίου 2020

Ανδρέας Πουλάς: Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή για τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο Ε.Σ.Υ.

 

Αναλυτικά στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας για τις 3.073 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο Ε.Σ.Υ. ζητούν βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν στην Βουλή.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Α.Κ.Ε.

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια

Θέμα : Άμεση ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και στοιχεία για τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο Ε.Σ.Υ.

Είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας Covid-19 στη χώρα μας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν αυτό που σήκωσε επάξια όλο το βάρος της αντιμετώπισής της. Γιατροί, νοσηλευτές και υγειονομικό προσωπικό δίνουν καθημερινά τη μάχη στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή η εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα βρήκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ταλανίζεται από πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού, την οποία τόσο η παρούσα κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη επιχειρούσαν να καλύψουν με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού ορισμένου χρόνου και όχι με μόνιμο προσωπικό. Οι κενές οργανικές θέσεις υπολογίζονταν περί τις 6.000 σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτές, ήδη προ της εμφάνισης της επιδημίας. Οι δε, διαγωνισμοί για θέσεις μόνιμου προσωπικού είναι συνήθως χρονοβόροι και γίνονται με το σταγονόμετρο.

Πρόσφατα ο Υφυπουργός Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό από το Υπουργείο Υγείας, δήλωσε ότι μέχρι και τη Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου 2020 είχαν γίνει 3.073 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο Ε.Σ.Υ., εκ των οποίων οι 381 αφορούσαν θέσεις γιατρών, τη στιγμή βέβαια που οι ελλείψεις προσωπικού στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι πολλαπλάσιες.
Δεδομένου ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ και της ανανέωσης του επιστημονικού προσωπικού του συνδέεται ουσιωδώς με την εύρυθμη λειτουργία του και την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, είναι προφανές ότι οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού ορισμένου χρόνου δεν αποτελούν οριστική, αλλά μόνο προσωρινή λύση.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να υπάρξει το Φθινόπωρο δεύτερο κύμα της πανδημίας, γεγονός το οποίο και πάλι θα βρει το Ε.Σ.Υ. ανοχύρωτο, καθώς και οι συμβάσεις του προσωπικού που έχετε προσλάβει θα έχουν λήξει.

Δεδομένου ότι η αύξηση κλινών ΜΕΘ και οι ήδη υπάρχουσες υποστελεχωμένες απαιτούν την παράλληλη αύξηση του μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού που θα υπηρετεί σε αυτές.

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:

1.Σε ποιες ακριβώς ειδικότητες αντιστοιχούν οι 3.073 προλήψεις που ανακοίνωσε ο κ. Κοντοζαμάνης ότι έχουν γίνει μέχρι τις 16 Απριλίου 2020;
2.Πώς έχει γίνει η κατανομή των 3.073 προσλήψεων ανά Νοσοκομείο σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια σε γιατρούς, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό και προσωπικό γενικών καθηκόντων;
3.Πότε λήγουν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που προσελήφθη για την αντιμετώπιση του COVID-19;
4.Σκοπεύετε να στελεχώσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με μόνιμο προσωπικό στις υπάρχουσες κενές οργανικές θέσεις και αν ναι, πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία αυτών των προσλήψεων και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους;

Και παρακαλείσθε κύριε Υπουργέ, προς ενημέρωση της Βουλής, να καταθέσετε αναλυτικά στοιχεία για τα 3.073 άτομα που έχουν προσληφθεί στο Ε.Σ.Υ. μέχρι 16 Απριλίου 2020, για τις ειδικότητες που καλύπτουν, καθώς και για την κατανομή τους στα Νοσοκομεία των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ανδρέας Πουλάς

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γιώργος Μουλκιώτης

Μπαράν Μπουρχάν

Γιώργος Φραγγίδης

Περισσότερα Άρθρα

Δωρεά υγειολογικού υλικού του ομίλου Πει.Φα.Συν σε συνεργασία με τον Φ.Σ.Α στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού Αργολίδας

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αργολίδας εκπροσωπούμενος από την πρόεδρο Κα Αριστέα Κατσουλάκου, τον αντιπρόεδρο Κο Κωνσταντίνο Λεωνίδα και τη γραμματέα κα Χριστίνα Κόλια, είχε τη χαρά να παραδώσει την ευγενική δωρεά υγειονομικού υλικού του ομίλου Πει.Φα.Συν μαζί με τον εκπρόσωπο του ομίλου κο Πιτερό και τον οδηγό κο Καρούντζο Διονύση, που μετέφερε το υγειονομικό υλικό από […]

Προληπτικός ΩΡΛ έλεγχος την Κυριακή στη Νέα Κίο

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών και η ΚΕΔΑΜ σε συνεργασία με την Ωτορυνολαρυγγολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών ¨η Ελπίς¨ συνδιοργανώνουν ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΩΡΛ ΕΛΕΓΧΟ ΑΝΗΛΙΚΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 και ώρα από 10:00 έως 14:00 στο Αγροτικό Ιατρείο Νέας Κίου. ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα που απασχολεί […]

Αρέσει σε %d bloggers: