15 °C Argos, GR
25 Οκτωβρίου 2021

Αρκούδα γκρίζλι σκότωσε ξεναγό του πάρκου Γέλοουστοουν στις ΗΠΑ

Αρκούδα γκρίζλι σκότωσε ξεναγό του πάρκου Γέλοουστοουν στις ΗΠΑ

Ένας ξεναγός που εργαζόταν σε Εθνικό Δρυμό στην Μοντάνα των ΗΠΑ έχασε τη ζωή του με βίαιο τρόπο, μετά από την επίθεση που δέχθηκε από μια αρκούδα γκρίζλι.

Ο 40χρονος Τσαρλς Μοκ απολάμβανε το Σάββατο μερικές στιγμές χαλάρωσης, ψαρεύοντας μόνος του στις παρυφές του πάρκου Γέλοουστοουν, όταν η αρκούδα, η οποία είχε προηγουμένως σκοτώσει μια άλκη, ένιωσε να απειλείται από έναν πιθανό ανταγωνιστή θηρευτή.

Θέλοντας να κρατήσει την λεία της για τον εαυτό της, η αρσενική αρκούδα, βάρους τουλάχιστον 190 κιλών, επιτέθηκε στον Μοκ προξενώντας του σοβαρότατους τραυματισμούς στο πρόσωπο και το κεφάλι.

Ο άνδρας κατάφερε να καλέσει από μόνος του ασθενοφόρο, και οι δυνάμεις των Πρώτων Βοηθειών τον εντόπισαν μετά από μια 50λεπτη έρευνα στους χώρους του πάρκου.

Οι τραυματιοφορείς τον μετέφεραν έως το ασθενοφόρο, χρησιμοποιώντας πρώτα έλκηθρο και σνόουμομπιλ.

Με το ασθενοφόρο ο Μοκ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης Αϊντάχο Φολς, όπου κατέληξε εξαιτίας των τραυμάτων του δύο μέρες αργότερα.

Στα ρούχα του Μοκ βρέθηκαν υπολείμματα από απωθητικό σπρέι αρκούδας, ωστόσο οι αρχές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν το βαθμό στον οποίο ο Μοκ πρόλαβε να το χρησιμοποιήσει, προτού δεχτεί την θανατηφόρο επίθεση.

Η αρκούδα θανατώθηκε αρκετές ώρες μετά την επίθεση στον Μοκ, όταν επιχείρησε ξανά να επιτεθεί σε άλλους εργαζομένους του πάρκου και ειδικούς της άγριας ζωής, που ερευνούσαν το περιστατικό.

Οι επτά εργαζόμενοι πυροβόλησαν το ζώο, όσο αυτό βρισκόταν ακόμη σε απόσταση 18 μέτρων από τους ίδιους και έχοντας αναγνωρίσει την πρόθεσή του να τους επιτεθεί.

Το προσωπικό είναι σίγουρο πως η θανατωμένη αρκούδα πρόκειται για την ίδια, που είχε επιτεθεί στον Μοκ.

Η περιοχή Γέλοουστοουν, η οποία εκτείνεται μεταξύ της Μοντάνα, του Αϊντάχο και του Γουαϊόμινγκ, φιλοξενεί περισσότερες από 700 αρκούδες.

Οι θανάσιμες επιθέσεις από αρκούδες σε ανθρώπους είναι σπάνιες, ωστόσο έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω και της αύξησης του πληθυσμού, τόσο των ζώων, όσο και των ανθρώπων που μετακομίζουν κοντά στο πάρκο.

Από το 2010 έχουν καταγραφεί 8 θάνατοι ανθρώπων, οφειλόμενοι σε επίθεση από αρκούδα.

Ο τελευταίος θάνατος ανθρώπου, πριν από τον Μοκ, καταγράφηκε το 2018, όταν ένας κυνηγετικός ξεναγός και ο πελάτης του δέχθηκαν επίθεση κοντά στο Γουαϊόμινγκ, με τον ξεναγό να χάνει τη ζωή του.

Οι αρκούδες γκρίζλι που βρίσκονται εκτός της Αλάσκας, θεωρούνται από το 1975 προστατευόμενο είδος, καθώς στις αρχές του περασμένου αιώνα οι κυνηγοί και οι παγιδευτές τις εξόντωναν μαζικά.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Περισσότερα Άρθρα

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στην Καρδαμύλη

Εκδήλωση – Αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου (7 Αυγούστου) στην «Αυλή της Γιωργίτσας» στην Παλαιά Καρδαμύλη, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την «Αυλή της Γιωργίτσας», σε συνεργασία με τις «εκδόσεις Καλλίεργον» και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη & τη Φύση ΝΑΡΤΟΥΡΑ […]

Άρθρο του Γιάννη Μανιάτη στο Liberal: Η «αναπτυξιακή» παράνοια ΣΥΡΙΖΑ ύψους 70 δισ. ευρώ

Α. Η εξορυκτική βιομηχανία προ ΣΥΡΙΖΑ Η Ελλάδα ανήκει στις ορυκτολογικά πιο πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες. Ο εξορυκτικός κλάδος, μπορεί να συμβάλει στα επόμενα χρόνια στο 7% του ΑΕΠ, να δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας και να συνεισφέρει με 2δις€/χρόνο στις εξαγωγές της χώρας. Είναι 1η στην παραγωγή περλίτη στην Ευρώπη και 2η στον κόσμο καλύπτοντας […]

Follow by Email