14 °C Argos, GR
30 Νοεμβρίου 2021

Αρχιερατικός εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου – Καρακαλά

Πανηγυρικά τελέσθηκε απόψε ο εσπερινός στο Βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου Καρακαλά.

Τον εσπερινό με την άδεια του οικείου Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου, τέλεσε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Δορυλαίου Δαμασκηνός βοηθός Επίσκοπος της Α.Π.Θ. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και Καθηγούμενος της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων στα Χανιά της Κρήτης.

Καθόλη την διάρκεια του εσπερινού είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου.

Φέτος πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Δημητρίου σε κλίμα κατάνυξης.

Στην μονή ζει γυναικεία αδελφότητα, με ηγουμένη την Αδελφή Χριστονύμφη .

Η μονή του Αγίου Δημητρίου ή Καρακαλά είναι άγνωστο πότε κτίσθηκε μιας και δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία, αναφέρεται σε πατριαρχικό σιγίλιο του 1798.

Γύρω στο 1800 καταστράφηκε από πυρκαγιά. Ξαναχτίστηκε το καθολικό της μονής το 1871, σε σχέδιο ναού της Κύθνου, με μορφή αρχιτεκτονική από την Τραπεζούντα αλλά και στοιχεία ρυθμού φράγκικα.

Είναι αγιογραφημένο από τον Χ. Βούλγαρη με ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Παλαιότερα το μοναστήρι τού Καρακαλά ονομαζόταν Μονή Ξεροκαστελίου. Καστέλι είναι Φράγκικη λέξη και σημαίνει Κάστρο, Φρούριο. Πράγματι εκεί δίπλα υπήρχε ένας Φράγκικος Πύργος, απομεινάρι από κάποιο παλιό Κάστρο.

Όταν ήρθαν οι Τούρκοι, κράτησαν το ίδιο το όνομα, Ξεροκαστέλι, πού στην γλώσσα τους λέγεται: Καρακουλέ. Αυτό το τελευταίο επικράτησε πλέον με τη μικρή παραφθορά στην κατάληξη, και μέχρι σήμερα λέγεται, Μονή Καρακαλά.

Δεύτερη εκδοχή η οποία δεν έχει ιστορικά ερείσματα συνδέει το όνομα του μοναστηριού με την περίφημη και ιστορική Μονή Καρακάλου, τού Αγίου Όρους.

Το μοναστήρι είχε σημαντική συμβολή στην επανάσταση του 1821 όπου ο ηγούμενος του Διονύσιος Σουρίλας ξεσηκώνει Χέλι και Κοφίνι και παίρνει και ο ίδιος μέρος στην πολιορκία του Ναυπλίου. Και αργότερα όσοι γλίτωσαν από τη μάχη του Πέτα, ήρθαν στο μοναστήρι του Καρακαλά να γίνουν πυρήνας τακτικού στρατού.

Το 1943 τέλος οι Γερμανοί ανατίναξαν τα λίγα κελιά πού είχε τότε η μονή.

Το Μοναστήρι είναι γνωστό για τα υπέροχα εργόχειρα και κεντήματα που φτιάχνουν οι αδερφές, που τα εκθέτουν και πουλούν στην μικρή έκθεση της Μονής.

Περισσότερα Άρθρα

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Άλλο η συνάθροιση και άλλο η Θεία Κοινωνία

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε για το εφετινό διαφορετικό Πάσχα, τις λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών στις εκκλησίες και όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο σε εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα. «Η εκκλησία θυσιάζεται, δίνεται, οι άνθρωποι της εκκλησίας κάνουν πολλές φορές τα δικά τους» είπε ο κ. Ιερώνυμος, «αλλά αυτό το πνεύμα το λειτουργικό και το εκκλησιαστικό […]

Πανηγυρικός ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναύπλιο

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναύπλιο. Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ.Νεκτάριος. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις.  Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε  πανηγυρικός  εσπερινός  από τον  αρχιμανδρίτη  π. Παύλο  Κίτσο  από τη Μητρόπολη Νεαπόλεως. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της […]

Follow by Email