20 °C Argos, GR
24 Σεπτεμβρίου 2021

Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας (video)

Ένα υπερενισχυμένο πακέτο μόνιμων μέτρων με στόχο τη στήριξη των χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και την ενίσχυση της ανάπτυξης όπως τόνισε, παρουσίασε από το Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας.

Παρόντες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για φιλοαναπτυξιακό πακέτο μόνιμων μέτρων σε δύο μέρη, αυτά που αφορούν το 2019 θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοσθούν άμεσα και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, θα συμπεριληφθούν, σε κάθε περίπτωση, στον προϋπολογισμό του 2020.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε

Για το 2019

 • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%
 • Μετάταξη όλων των τροφίμων από το ΦΠΑ 24% στο 13%
 • Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια: Στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο από το 13% στον υπερεκπτωτκό συντελεστή του 6%.
 • Κατανομή της 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ, η οποία θα ανέρχεται περίπου στο μισό της μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης. Θα είναι μια επιπλέον σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και θα μειώνεται αντίστροφα για τις μεγαλύτερες συντάξεις.

Για το 2020

 • Κατάργηση από 01.01.2020 της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και τη ριζική μείωση για τα εισοδήματα μεγαλύτερα από 20.000 ευρώ.
 • Από 01.01.2020 αυξάνεται ο συντελεστής αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%. Οι νέες επενδύσεις θα λαμβάνουν υπερέκπτωση κόστους επιπρόσθετα 50% στην ισχύουσα διάρκεια ζωής αναλόγως με το πάγιο στοιχείο της επένδυσης.
 • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 80% για τους νέους εργαζόμενους (από 01.01.2020) για τον εργοδότη και τον εργαζόμενο και επιδότηση 25% για νέους έως 29 ετών.
 • Μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ (από 01.01.2020) από 13% στο 11%. Σκοπός είναι η μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και η τόνωση της κατανάλωσης.
 • Στοχευμένα μέτρα από 01.01.2020 που αφορούν τους νησιώτες και τους κατοίκους ορεινών περιοχών. Επαναφορά του μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους. Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Μέτρα μείωσης του κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης στις ορεινές περιοχές (ορεινές ζώνες Α και Β).
 • Μέτρα στοχευμένα για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Από 01.01. 2020 μειώνεται ο φόρος συνεταιρισμού στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου για την ενίσχυση του συνεταιριστικού μοντέλου. Από 01.01.2020 έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα συνεταιρισμένων αγροτών.
 • Από 01.01.2020 λήψη μέτρων που αφορά δανειολήπτες στεγαστικών: Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων, όλων των στεγαστικών δανείων.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Περισσότερα Άρθρα

Πρόεδρος ΠΕΔ Πελοποννήσου Δ.Καμπόσος: Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την Πελοπόννησος ΑΕ ουδέποτε μας κοινοποιήθηκε

  Επιστολή του προέδρου της ΠΕΔ, δημάρχου Άργους Μυκηνών Δ. Καμπόσου σχετικά με το αίτημά του οργάνου για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για την περεταίρω διαλεύκανση του ελλείματος. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΕ» αποτελεί Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ της οποίας μέτοχοι της, είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά ποσοστό 50% […]

Χορευτικός Αύγουστος για το Περιφερειακό Τμήμα Κουτσοποδίου του Λυκείου Ελληνίδων Άργους

Μπορεί η χορευτική χρονιά για το Περιφερειακό Τμήμα Κουτσοποδίου του Λυκείου των Ελληνίδων Άργους, τυπικά να ξεκινά τον Οκτώβρη και να λήγει αρχές Ιουλίου με την ετήσια τελική του παράσταση, όμως, στην πραγματικότητα οι χοροί δε σταματούν ποτέ.  Ο φετινός Αύγουστος υπήρξε πλούσιος σε χορευτικές εμπειρίες. Η χορευτική αυτή οικογένεια, ανταποκρινόμενη στα καλέσματα που δέχεται, […]

Follow by Email