24 °C Argos, GR
21 Σεπτεμβρίου 2021

Γιώργος Γαβρήλος: Νεοφιλελεύθερο Μανιφέστο στα χέρια της κυβέρνησης η Έκθεση Πισσαρίδη

Η πολυαναμενόμενη έκθεση Πισσαρίδη για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας δεν είναι τίποτα άλλο από παλιές προτάσεις και ιδέες, εμπνευσμένες από νεοφιλελεύθερα κέντρα, όπως το ΔΝΤ, ο ΟΑΣΑ και ο εγχώριος ΣΕΒ. Έρχονται ως κάτι νέο και σημαντικό, μόνο και μόνο για να νομιμοποιηθούν ακραίες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης εις βάρος του κόσμου της εργασίας

Μετά από μια δεκαετή αφαίμαξη μισθών και εισοδημάτων για τους εργαζόμενους, προτείνεται η σύνδεση της αμοιβής τους με την παραγωγικότητα της εργασίας και των επιχειρήσεων. Δηλαδή, καμιά χαλάρωση και καμιά αύξηση για τους καθημαγμένους την τελευταία δεκαετία μισθούς.

Η έκθεση Πισσαρίδη προτείνει δραστική μείωση του κόστους εργασίας, με μείωση του ασφαλιστικού βάρους για την υγεία, απάλειψη της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση ορίου του ασφαλιστέου εισοδήματος, ενσωμάτωση εισοδημάτων σε ενιαία φορολογική κλίμακα φορολογίας και ανεξάρτητα από την πηγή.

Τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ για περισσότερους από 8 μήνες, η επιτροπή προτείνει νέες μειώσεις εισφορών για τα υψηλόμισθα golden boys. Η μείωση των εισφορών υπέρ υγείας για τους υψηλόμισθους εργαζομένους, σημαίνει τη μείωση των εσόδων υπέρ του ΕΟΠΥΥ, που θα στερήσει πόρους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με την ενσωμάτωση εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολογίας, ανεξάρτητα από την πηγή, το υψηλόβαθμο στέλεχος της πολυεθνικής θα πληρώνει με τον ίδιο τρόπο την εφορία όπως κι ο εργάτης των 650 ευρώ.

Η επιτροπή προτείνει την ενίσχυση της αναλογικότητας του δημόσιου διανεμητικού πρώτου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή εισηγείται τη μείωση των χαμηλών συντάξεων, που «απολαμβάνουν» για λογούς κοινωνικής προστασίας μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα στις παροχές – συντάξεις. Προτείνεται η ανάπτυξη δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης με ιδιωτικές αποταμιεύσεις. Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης είναι ο στόχος. Η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, που θα επιτρέψει το «τζογάρισμα» των εισφορών των εργαζομένων στις αδηφάγες διεθνείς χρηματαγορές.

Όλες αυτές οι προτάσεις της έκθεσης Πισσαρίδη έχουν νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και ταξικό πρόσημο. Η κοινωνία θα σταθεί απέναντι σε τέτοιες επιλογές που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όχι μόνο δεν υιοθετεί τέτοιες αντεργατικές και αντικοινωνικές προτάσεις, αλλά θα βρεθεί μπροστά στους νέους διεκδικητικούς αγώνες για την αποκατάσταση του κόσμου της εργασίας.

Περισσότερα Άρθρα

Έπιασαν την “κοκκινομάλλα” για την αρπαγή της μικρής Μαρκέλλας

Η γυναίκα που άρπαξε την Μαρκέλλα, είναι πλέον στα χέρια των αστυνομικών. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open, την έπιασαν στην Κατερίνη, όπου φέρεται να είχε διαφύγει μετά την αρπαγή και την απελευθέρωση της μικρούλας… Αυτό που αναμένεται τώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι αυτά που θα πει στους αστυνομικούς για την υπόθεση… Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr […]

Πάτρα: Μυστήριο με Γερμανό που ενημέρωσε ότι τον κυνηγούν και εξαφανίστηκε – Πώς τον εντόπισαν

Σε αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό ενός Γερμανού υπηκόου επιδόθηκαν από τη νύχτα του Σαββάτου οι Αστυνομικές Αρχές της περιοχής. Μια υπόθεση που θυμίζει θρίλερ. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.news, ο άνδρας επιβιβάστηκε σε λεωφορείο της γραμμής Πάτρα-Αθήνα και στο ύψος του Αιγίου για άγνωστους […]

Follow by Email