13 °C Argos, GR
27 Οκτωβρίου 2021

Γ.Μαλτέζος: Η ΔΕΗ αποτελεί εδώ και δεκαετίες την ονείρωξη των απανταχού κρατιστών

ΔΕΗ

Κάθε εποχή έχει τις ανάγκες της, τα προβλήματα της και τις αντίστοιχες λύσεις.
Η ΔΕΗ εξυπηρέτησε τις ανάγκες εξηλεκτρισμού της χώρας, βοήθησε στην πρόοδο της οικονομίας, πλην όμως έχει φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο στο μέλλον.
Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που πρέπει να γίνουν αναγκαστικά μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ. Οι παλιοί τρόποι παραγωγής έχουν εξαλειφθεί. Χρειάζονται γιγαντιαίες επενδύσεις γι αυτό. Ποιος θα τα βάλει αυτά τα χρήματα; Προφανώς όχι το Δημόσιο.
Δεν είναι θέμα πολιτικής επιλογής, είναι θέμα αναγκαιότητας, θέμα παγκόσμιας κατεύθυνσης η απαλλαγή από τους τρόπους παραγωγής ενέργειας με ρύπανση από διοξείδιο του άνθρακα.
Πρέπει να μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες της χώρας να επενδύσουμε σε όμορες χώρες, ώστε να κερδίσουμε από αυτό και να διεισδύσουμε οικονομικά άρα και πολιτικά. Πως θα γίνει αυτό; με τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο; Δεν έχει γίνει δεκαετίες, θα γίνει τώρα;
Πρέπει να να δημιουργήσουμε ανταγωνισμό που θα οδηγεί προς τα κάτω τους λογαριασμούς, μέσα από συνθήκες υγιούς οικονομίας, εξορθολογισμού του κόστους.
Δεν έχει γίνει κατορθωτό ούτε να υπογειοποιηθεί το δίκτυο αλλά ακόμα είμαστε στην εποχή των δικτύων με τις κορώνες και τα σύρματα να κρέμονται. Μόνο και μόνο για την υπογειοποίηση απαιτούνται 12 δις. Ποιος θα τα δώσει αυτά;
Αντιλαμβανόμαστε ότι η ΔΕΗ αποτελεί εδώ και δεκαετίες την ονείρωξη των απανταχού κρατιστών, το Ιερό Δισκοπότηρο των πολιορκούντων να εισέλθουν στον παράδεισο του Ελληνικού Δημοσίου. Δεν πάνε δα και πολλά χρόνια που η ΓΕΝΟΠ είχε προϋπολογισμό 18 εκατομμυρίων Ευρώ για ταξίδια και συνέδρια ή που μοιράζονταν δωράκια των 500 εκατομμυρίων δραχμών. Με ένα εφάπαξ της ΔΕΗ έκτιζες τριώροφο σε καλή συνοικία.
Η εποχή αυτής της μακαριότητας έχει παρέλθει. Η ενεργειακή αυτοτέλεια είναι μία ακόμα μεγάλη πρόκληση, ένα ακόμη προαπαιτούμενο που θα κρίνει εάν θα συνεχίζουμε να είμαστε στον πυρήνα των προηγμένων κρατών η θα περιέλθουμε σε μεγαλύτερη αποβιομηχάνιση και οικονομικό μαρασμό.
Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε την πρόθεση να πωλήσει μετοχές της ΔΕΗ όταν η συνολική τότε αποτίμησή της ήταν γύρω στα 3 δις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που τότε αντιδρούσε σφόδρα έχασε την ευκαιρία να πωλήσει τις μετοχές σε εκείνο το ύψος και μετά επαιτούσε να τις δώσει όσο όσο, προκαλώντας μεγάλη ζημία στην τσέπη του Έλληνα φορολογουμένου. Δεν πρέπει να επαναληφθεί ένα τέτοιο λάθος και δεν πρόκειται να επαναληφθεί, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι χρησιμοποιεί την κοινή λογική και τους κανόνες της αγοράς, χωρίς να υπολογίζει λαϊκισμούς και αγκυλώσεις.

Περισσότερα Άρθρα

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Άνοιξε η πλατφόρμα myCar για την ψηφιακή άρση ακινησίας των οχημάτων

Η ώρα που περίμεναν χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων έφθασε. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ άνοιξε και πλέον  έχουν την ευκαιρία να «πάρουν πίσω» τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Η ΑΑΔΕ  δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους […]

Τα χρήματα που θα λάβουν οι δήμοι της Αργολίδας λόγω κορονοϊού

Με Απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπ. Εσωτερικών (αριθμ. 79903/20.11.2020) δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση στους Δήμους, συνολικού ύψους 50.000.000,00 ευρώ, «προς κάλυψη έκτακτων και επιτακτικών τους αναγκών που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του κορονοϊού COVID-19». Της έκδοσής της, προηγήθηκε στις 13 Νοεμβρίου Απόφαση του Υπ. Οικονομικών, με την οποία αυξήθηκαν οι πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων του  Υπ. Εσωτερικών. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! […]

Follow by Email