18 °C Argos, GR
28 Οκτωβρίου 2021

Δημήτρης Καμπουράκης: Οι κεντρώοι δεν είναι ηλίθιοι

Όλο τσιτάτα είναι αυτός ο Αλέξης. Ενδιαφέροντα και χαριτωμένα τα περισσότερα. Τα δυο τελευταία του είναι «νίκη με μια ψήφο» και «για να κερδίσουμε το κέντρο, πρέπει να στρίψουμε αριστερά». Υποψιάζομαι δε βασίμως ότι αυτά τα δυο συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, αλληλοσυμπληρώνονται βρε αδερφέ μέσα στην πολυπλοκότητα της νέας ρηξικέλευθης εκλογικής ΣΥΡΙΖΑϊκής στρατηγικής.

Αν μπορούσαμε να συμπυκνώσουμε τα δυο συνθήματα σε ένα, θα λέγαμε «στρίβουμε αριστερά, για να πιάσουμε το κέντρο και να κερδίσουμε τις εκλογές με μια ψήφο». Δεν είναι και πολύ πιασάρικο, ούτε έχει ομοιοκαταληξία για να το φωνάζουν με ντουντούκα στις συγκεντρώσεις, αλλά αποκρυσταλλώνει επαρκώς την βαθύτερη επιδίωξη του πάλε ποτέ άχαστου Αλέξη. Να εφεύρει κάτι που θα ενσταλάξει μια ελάχιστη σταγονίτσα αισιοδοξίας στο αποδεκατισμένο και αποκαμωμένο του στράτευμα.

Έτσι κι αλλιώς όποιος ξεκινά από την απελπιστική θέση των 13 μονάδων πίσω θέτοντας ως απώτατη φιλοδοξία του την νίκη με μια ψήφο, δεν νιώθει υποχρεωμένος να αναμετρηθεί ούτε με την πραγματικότητα, ούτε με την λογική. Φρούδες ελπίδες καταναλώνει προς επιβίωση. Αυτά τα «στρίβω αριστερά για να συναντήσω τους κεντρώους» είναι σαχλαμάρες ολκής. Με φτηνά λογοπαίγνια και τσιτάτα της πλάκας που όσο πιο ευρηματικά ακούγονται τόσο ανούσια αποδεικνύονται στην πράξη, ούτε το πρόσφατο παρελθόν σβήνεται, ούτε η λαϊκή υποστήριξη κερδίζεται, ούτε η εξουσία επανέρχεται.

Κι αν πράγματι θέλει να ξέρει ο Αλέξης, τον ενημερώνω ότι ο κεντρώος δεν προσεγγίζεται ούτε με στροφή δεξιά ούτε με στροφή αριστερά, αλλά με σταθερή πορεία στην ευθεία της λογικής, της μετριοπάθειας και του ρεαλισμού. Ο κεντρώος απεχθάνεται τον φανατισμό όπως ο διάολος το λιβάνι και λακίζει μακριά από τους επικίνδυνους ραλίστες της πολιτικής, όπως την κοπανάει ο γάτος μακριά από κείνον που κρατάει το λάστιχο του νερού.

Και τέλος πάντων, ας συνειδητοποιήσει ο Τσίπρας ότι οι κεντρώοι δεν είναι ηλίθιοι. Κανένας δηλαδή, αλλά ένα παραπάνω αυτοί που έχουν ως σημαδούρα τους τον πολιτικό ορθολογισμό. Αυτά τα αστειάκια «θα στρίψω αριστερά για να βρεθώ στο κέντρο» ή «θα βγάλω κεντρώο φλας για να στρίψω αριστερά, ενώ ως προχθές ήμουν κολλητάρι του Καμένου», οι κεντρώοι τα απεχθάνονται. Μια σταγόνα λογικής ψάχνουν οι άνθρωποι, μια κουβέντα ειλικρίνειας και μια απτή ξεκάθαρη προοπτική ευημερίας για την χώρα και την οικογένεια τους.

Τόσο απλά πράγματα ζητάνε οι περιλάλητοι κεντρώοι, που ο Τσίπρας τους ψάχνει στις αριστεροδεξιές στροφές του. Μπορεί ο Αλέξης να τους δώσει αυτά τα απλά; Αμ δεν μπορεί. Το μόνο που δύναται είναι να τους θεωρεί ηλίθιους. Λάθος, μέγα λάθος.

ΠΗΓΗ

Περισσότερα Άρθρα

Κάλεσμα συστράτευσης από τον Παναγιώτη Νίκα για «φυσικό αέριο σε ΟΛΗ την Περιφέρεια» (video)

Κάλεσμα σε όλους τους πολιτικούς φορείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου ώστε η παροχή φυσικού αερίου να μην κάνει εξαιρέσεις και να πάει σε κάθε γωνιά και των πέντε νομών, απηύθυνε σε συνέντευξη τύπου πριν λίγο, ο Παναγιώτης Νίκας. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ήταν ξεκάθαρος ότι η προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει έχει ως σκοπό να μην πάρει […]

Follow by Email