25 °C Argos, GR
20 Ιουνίου 2021

Δημήτρης Κρίγγος: Να δοθεί παράταση για διορθώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Αδιανόητο και όμως ενδεχόμενο ! Διαβάστε για ποιο λόγο χωράφια, διαμερίσματα ή ακόμα και ένα ποσοστό σε μια αγροτική γεώτρηση που ανήκει σε κάποιον συμπολίτη μας μπορεί να βρεθεί στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου ή με άλλον ιδιοκτήτη αν δεν έχουν διορθωθεί σφάλματα στο Κτηματολόγιο μέχρι την 31.12.2020 !!!

Αυτό θα συμβεί αν δεν δοθεί η απαραίτητη παράταση στη προθεσμία διόρθωσης των αρχικών εσφαλμένων κτηματολογικών εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020 σε αρκετές περιοχές στη χώρα, μεταξύ αυτών και στο δήμο Άργους Μυκηνών.

Με το άρθρο 102 του Ν. 4623/2019 καθορίστηκε η 31.12.2020 ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο, μετά από την οποία οι ιδιώτες χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμά τους ή την δυνατότητα να προβούν στην διόρθωση άλλων σφαλμάτων που τυχόν έχουν εμφιλοχωρήσει ! Πολλοί μάλιστα συμπολίτες μας αγνοούν την ως άνω καταληκτική προθεσμία και τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την ακίνητη περιουσία τους.

Με τη λήξη της προθεσμίας αυτής πάρα πολλά ακίνητα με την ένδειξη «Αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέλθουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου ενώ ακίνητα στα οποία έχουν αξιώσεις οι ιδιώτες και φέρονται στις αρχικές εγγραφές ως ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου θα οριστικοποιηθεί η εγγραφή τους αυτή και το μόνο βέβαιο είναι ότι πολλοί συμπολίτες μας θα περιέλθουν σε αδιέξοδο . Ενδεικτικά, όσο και αν ακούγεται εξωπραγματικό, σε περιοχή που έχει «κλείσει» το Κτηματολόγιο διαμέρισμα που ήταν Αγνώστου ιδιοκτήτη έχει περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο και ο ιδιοκτήτης του ζητάει δικαστικά να υποχρεωθεί το Δημόσιο να του το επιστρέψει !!!

Δεδομένου ότι πάρα πολλές ιδιοκτησίες στην περιοχή μας έχουν σφάλματα ή είναι Αγνώστου ιδιοκτήτη και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει και ο χαρακτήρας πολλών εξ αυτών, καθόσον δεν έχει ολοκληρωθεί στο Νομό μας η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, υπάρχει αδήριτη ανάγκη για την λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την παράταση της ως άνω προθεσμίας . Το lockdown που ήδη ισχύει, ο περιορισμός στη λειτουργία απαραίτητων για την τακτοποίηση των ακινήτων υπηρεσιών, όπως το Κτηματολόγιο, τα δικαστήρια κ.α., αλλά και τα γενικότερα μέτρα προφύλαξης που ο κάθε πολίτης, ιδιώτης ή επαγγελματίας (δικηγόροι, λογιστές, συμβολαιογράφοι) λαμβάνει κάνουν την ανάγκη αυτή ακόμα μεγαλύτερη και επιβαλλόμενη από την τρέχουσα κατάσταση .

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας της κτηματογράφησης και των δασικών χαρτών αλλά όχι όμως υπό συνθήκες , όπως αυτές που αναφέρθηκαν ανωτέρω και ζούμε , που παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις περί προστασίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και μπορούν να οδηγήσουν ουσιαστικά σε απώλεια αυτής χωρίς δυνατότητα αντίδρασης από τους πολίτες .

Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος πρέπει να δει πολύ σοβαρά το θέμα παράτασης της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο προκειμένου οι συνδημότες μας να μπορέσουν με την άνεση που θα τους δώσει η παράταση αυτή, με ασφάλεια, να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Η ως άνω παράταση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ενός έτους και σε κάθε περίπτωση το Κτηματολόγιο θα πρέπει να λήγει μετά την ολοκλήρωση κύρωσης των δασικών χαρτών ενώ εφόσον υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν τα σφάλματα αυτά θα πρέπει η διόρθωση να γίνεται απευθείας από το Ελληνικό Κτηματολόγιο χωρίς κανένα οικονομικό κόστος για τους συμπολίτες μας. Από το δήμο μας και από το Δήμαρχο Δημήτρη Καμπόσο έχουν ήδη γίνει επαφές και θα ενταθούν οι ενέργειες μας για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού.

Δημήτρης Κρίγγος

Αντιδήμαρχος Άργους -Μυκηνών

Περισσότερα Άρθρα

Οι διαφωνίες στη σχέση – Τι λέει η αστρολογία;

Οι διαφωνίες σε μικρά και μεγάλα θέματα είναι το καθημερινό στοίχημα σε μια σχέση. Το ζήτημα όμως είναι πώς λύνονται, ποιος επιβάλει το δικό του, ποιος καπελώνει τον άλλον, και πόσο αυτός που υποχωρεί δέχεται να καταπιέσει τις δικές του επιθυμίες και ανάγκες για χάρη της υποτιθέμενης αρμονικής συμβίωσης. Και πώς θα του βγει το […]

“Μαϊμού” γιατρός: Είχε απλώσει τα δίχτυα του και στην Κύπρο; – Οι έρευνες για ασθενή που πέθανε

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τη δράση του “Μαϊμού” γιατρού, Νίκου Κοντοστάθη. Πλέον στο κάδρο των ερευνών έχει μπει και η πιθανότητα πέρα από την Ελλάδα ο ψευτογιατρός να δρούσε και εκτός των συνόρων. Σύμφωνα με «Το Βήμα», οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν στα χέρια τους μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες μια γυναίκα ασθενής […]

Follow by Email