14 °C Argos, GR
30 Νοεμβρίου 2021

Δημοσκόπηση της Pulse: Γιατί άλλαξε άποψη μερίδα ανεμβολίαστων

Η ενημέρωση των ειδικών και η επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας οδήγησαν το τελευταίο δίμηνο στα εμβολιαστικά κέντρα όσους απέφευγαν έως τώρα τον εμβολιασμό. Ταυτόχρονα, όσοι δηλώνουν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, στην πλειονότητα τους δεν σκοπεύουν να αλλάξουν άποψη, ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει θέση.

Στην δημοσκόπηση της Pulse, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, φαίνεται η «ακτινογραφία» της στιγμής, όσον αφορά στις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στις εξελίξεις της πανδημίας και δη σε στιγμή έξαρσης των κρουσμάτων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μια ισχυρή πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, ενώ άνω του 50% των ερωτηθέντων στηρίζει την ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Αναλυτικά

Στη δημοσκόπηση ερωτήθηκαν όσοι εμβολιάστηκαν το τελευταίο δίμηνο για ποιος ήταν ο λόγος που συνέβαλε περισσότερο στο να αλλάξουν άποψη.

Το 38% απάντησε «η ενημέρωση από γιατρούς/επιστήμονες», το 24% «η επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας», το 19% «η ανησυχία για την υγεία την δική μου και της οικογένειας», το 6% «η υποχρεωτικότητα στην εργασία», το 6% «τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους».

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas0

Στην επόμενη κάρτα υπάρχει ερώτηση που απευθύνεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο: Ποιος από τους παρακάτω τρόπους μπορεί -ίσως- να σας πείσει περισσότερο να εμβολιαστείτε;

Το 48% παραμένει σε απόλυτη άρνηση καθώς απαντά «τίποτα!). Το 25% δηλώνει «περισσότερη ενημέρωση», ενώ ακολουθεί μια σειρά απαντήσεων με χαμηλά ποσοστά.

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas2

Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ομάδες εργαζόμένων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο (εκπαίδευση, εστίαση, μέσα μεταφοράς), το 66% τάσσεται υπέρ ενώ το 20% κατά.

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas4

Η κατηγορία των ανθρώπων που τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, είναι κατά 78% οι συνταξιούχοι, κατά 65% όσοι/όσες ασχολούνται με τα οικιακά, κάτά 62% οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κατά 59% τόσο οι άνεργοι, όσο και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και κατά 57% όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα.

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas6

Όσον αφορά στις κομματικές προτιμήσεις, το 77% των ψηφοφόρων της ΝΔ τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες εργαζόμενων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, το 63% του ΣΥΡΙΖΑ, το 83% του ΚΙΝΑΛ, το 59% του ΚΚΕ, το 49% της Ελληνικής Λύσης και το 53% του ΜεΡΑ25.

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas8

Υπέρ της επιβολής και επιπλέον περιοριστικών μέτρων σε όσους δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου τάσσεται το 56% ενώ «όχι» απαντά το 30%. Το 14% δεν έχει άποψη.

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas10

Στην ηλικιακή κατανομή αυτού του ερωτήματος, είναι σαφές ότι όσο μεγαλύτερες γίνονται οι ηλικίες, τόσο περισσότερο τάσσονται υπέρ των επιπλέον περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas12

Στην ίδια ερώτηση, το 71% των συνταξιούχων τάσσεται υπέρ των επιπλέον μέτων, ενώ το μικρότερο ποσοστό (49%) καταγράφεται σε όσους εργάζονται στο Δημόσιο.

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas14

Όσον αφορά στην κομματική προέλευση, υπέρ των επιπλέον μέτρων είναι το 73% των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ την ίδια θέση έχει το 45% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, με το 43% μάλιστα να είναι κατά.

Το 77% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ είναι υπέρ, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 είναι κάτω του 50%.

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas16

Στο ερώτημα για το πόσο σας ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα, το 62% απαντά πολύ ή αρκετά, ενώ το 14% λίγο ή καθόλου.

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas18

Στην καταλληλότα για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 40%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το 24%.

Το 32% των ερωτηθέντων απαντά «κανένας».

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas20

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα με διψήφια διαφορά, ενώ το ΚΙΝΑΛ καταγράφει μικρή άνοδο.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, το ΚΙΝΑΛ 9,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜεΡΑ25 3% και οι Ελληνες ΓΤΠ 1,5%. Το 7% απαντά «άλλο κόμμα», ενώ υπάρχει κι ένα 13,5% στην γκρίζα ζώνη.

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas22

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει το 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το ΚΙΝΑΛ 10%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜεΡΑ25 3% και οι Ελληνες ΓΤΠ 1,5%. Το 7,5% απαντά «άλλο κόμμα», ενώ το 9,5% δηλώνει αναποφάσιστο.

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas24

Η ΝΔ έχει συσπείρωση 73%, ο ΣΥΡΙΖΑ 66% και το ΚΙΝΑΛ 73%.

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas26

Η ταυτότητα της έρευνας

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas28

 

ΠΗΓΗ 

Περισσότερα Άρθρα

Κορονοϊός στην Αργολίδα: Τα σημερινά κρούσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 28/5/2021 ο ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 1585 νέα κρούσματα, τα 804 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 140 στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη Λάρισα καταγράφηκαν 52. Στην Αργολίδα καταγράφηκαν πέντε νέα κρούσματα. Αναλυτικά: Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις.   Share on Facebook Tweet Follow us […]

Οι αναχωρήσεις των αθλητών της Ολυμπιακής ομάδας για το Τόκιο

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε τις αναχωρήσεις των μελών της Ολυμπιακής ομάδας για το Τόκιο από την Αθήνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση  ο Λευτέρης Πετρούνιας και Ψάρρα αναχωρούν στις 17 Ιουλίου, με την ομάδα του Στίβου να αναχωρεί μια ημέρα πριν στις 16 και την  εθνική ομάδα πόλο των ανδρών δύο ημέρες μετά στις 18 […]

Follow by Email