19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Διαδικτυακή διαμαρτυρία για τον ποταμό Ερασίνο

Διαδικτυακή διαμαρτυρία για τον ποταμό Ερασίνο στη Νέα Κίο Αργολίδας βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα και καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας από τον Σύλλογο Φίλοι Υγροβιότοπου Ναυπλίου Νέας Κίου.

Από σήμερα οι φίλοι του υγρότοπου ξεκίνησαν μια καμπάνια διαμαρτυρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το έργο.
Ζητάμε με την ανάρτηση της ψηφιακής αφίσας να δείξουν την διαμαρτυρία τους για το έργο.

“Αν συμφωνείς να μην καταστραφεί η χλωρίδα και η πανίδα του Ερασίνου ποταμού στη Νέα Κίο, ενός σημαντικού βιότοπου στο νομό μας, κοινοποίησε και εσύ αυτή την αφίσα διαμαρτυρίας.
Αφού οι περιστάσεις δεν μας επιτρέπουν, ας δείξουμε με αυτό τον τρόπο τη διαφωνία μας.”

Φωτογραφία : Georgia V. Balasi

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον Ερασίνο στις 2-10-2020
Η απάντηση της περιφέρειας ήταν να εγκρίνει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου στον Ερασίνο.

Ερασίνος: μια εναλλακτική πρόταση ανάδειξης

Διαφωνώντας ριζικά με τη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Ερασίνο, καταγράφουμε μια σειρά από διαφορετικές προτάσεις για τη διαχείριση της περιοχής.

Όπως είναι γνωστό η παρέμβαση γίνεται σε μια περιοχή που είναι περιοχή ΖΟΕ προστασίας σ΄ ένα τόπο που αποτελεί ένα σημαντικό βιότοπο στην Αργολίδα. Μην ξεχνάμε ότι είναι ένα από τα δύο ποτάμια συνεχούς ροής στην Αργολίδα, συνδεδεμένος με πολλούς μύθους. Το άλλο είναι ο Ποντίνος ποταμός, στις πηγές της Λέρνας.

1. Με άξονα το ποτάμι μπορεί να δημιουργήσουμε τους όρους ανάπτυξης ενός εναλλακτικού οργανωμένου τουρισμού στην περιοχή.

2. Πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάζονται στο τμήμα από το δημόσιο δρόμο Άργους – Μύλων μέχρι τις πηγές του Κεφαλαρίου, γιατί υπάρχουν καταπατήσεις στην κοίτη του ποταμού.

3. Το ποτάμι σήμερα (στο μεγαλύτερο τμήμα του δεν έχει νερό) διαπιστώνουμε ότι στην κοίτη υπάρχουν κορμοί, σκουπίδια, λάστιχα αυτοκινήτων μπαζώματα κ.λπ
Με αυτές τις διαπιστώσεις χρειάζεται τώρα να αλλάξουμε το μοντέλο της προτεινόμενης διαχείρισης της περιοχής από τη μελέτη.

Προτείνουμε, για τη λειτουργία στην περιοχή ενός άξονα ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού, τα εξής:

1. Σηματοδότηση της πορείας και βελτίωση του υλικού επίστρωσης του μονοπατιού παράλληλα με το ποτάμι. Δημιουργία δηλαδή ενός ποδηλατοδρόμου και ταυτόχρονα μονοπατιού περιπάτου, που θα έχει αφετηρία τη Ν. Κίο, θα κινείται παράλληλα με το ποτάμι και θα φτάνει στις πηγές του Κεφαλαρίου. Αυτό σημαίνει πινακίδες πορείας με χιλιομετρικές αποστάσεις. Η συνολική διαδρομή είναι 7.000 μέτρα.

2. Πινακίδες σε σημεία της διαδρομής με αναφορές στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

3. Χρήση της νέας τεχνολογίας για την αναγνώριση της χλωρίδα και της πανίδας.

4. Ανάδειξη της μυθολογικής και ιστορικής αξίας της περιοχής.

5. Δημιουργία χώρων παρατηρητήριου πουλιών, στάσης και θέασης οικογενειακών περιπάτων και «πικνικ»

6. Δημιουργία στην αφετηρία της διαδρομής (χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων στην παραλία της Ν Κίου ) σημείου με δανειστικά ποδήλατα, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να κάνει μια διαδρομή 14 χιλιομέτρων δίπλα στο ποτάμι με απόλυτή ασφάλεια. (Ν Κίος- Κεφαλάρι και επιστροφή)

7. Στις εκβολές του ποταμού θα μπορούσε να υπάρχει η υποδομή για κανό, ώστε τμήμα του ποταμού πάνω από 2 χιλιόμετρα να διασχίζεται με πλωτό μέσο, φιλικό προς το περιβάλλον.

8. Επιδιόρθωση στα ξύλινα γεφύρια που χρησιμοποιούνται από τους αγρότες τις περιοχής, ώστε να είναι και σημεία στάσης και θέασης από τους επισκέπτες.

9. Επιλεγμένες φυτεύσεις στην περιοχή, κατόπιν υποδείξεων εξειδικευμένων επιστημόνων, για αναβάθμιση του οικοσυστήματος και προστασία της βιοποικιλότητας.

10. Ίσως θα ήτα αναγκαίο να γίνει μια μελέτη διαχείρισης συνολικά του βάλτου.

11. Τεχνητές φωλιές πουλιών, που οι κατασκευές τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαστήρια βιωματικών σχολικών δραστηριοτήτων ή εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης εθελοντών ενηλίκων.

12. Κατεδάφιση της γέφυρας στον παραλιακό δρόμο (Ν Κίος Μύλων) όπως προβλεπόταν από την κατασκευή της νέας γέφυρας.

13. Καθαρισμός της κοίτης από φερτά, μπάζα, κορμούς δένδρων που έχουν πέσει κάθετα στο ποτάμι. (βλέπε φωτογραφίες 29-9-2020)

14. Δημιουργία υποδομής για την καλύτερη λειτουργία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ν. Κίου. Καθιστικά, σύστημα ασύρματης ξενάγησης κ.λπ. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα μέσα από τα προγράμματα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ν. Κίου έχουν επισκεφτεί το ποτάμι 4.000 μαθητές

15. Σε επίπεδο αντιπλημμυρικής προστασίας, η διάνοιξη του ποταμού στα σημεία καταπάτησης της κοίτης στην περιοχή Κεφαλαρίου.

16. Η παρέμβαση στον Ερασίνο αν συνδεθεί με την υπάρχουσα προμελέτη του παραλιακού μετώπου Ναυπλίου Ν. Κίου για προστασία του υγροτόπου και την δημιουργία παραλιακά ενός πεζόδρομου – ποδηλατοδρόμου μπορούμε δυνητικά να δημιουργήσουμε έναν άξονα εναλλακτικού τουριστικού ενδιαφέροντος δημιουργώντας ένα ποδηλατόδρομο που μπορεί να φτάσει 30 χλμ εάν συνδεθεί το Ναύπλιο η Ν. Κίος το Κεφαλάρι το Σκαφιδάκι (δίπλα στο κανάλι του Αναβάλου) της Λέρνας και επιστροφή στο Ναύπλιο.

«Δεν μπορούμε να κόβουμε το κλαρί που καθόμαστε» και δυστυχώς αυτό θα γίνει, αν υλοποιήσουμε την προβλεπόμενη μελέτη επένδυσης του ποταμού με συρματοκιβώτια, αν καταστρέψουμε τη χρήσιμη χλωρίδα του ποταμού, αν διώξουμε τη σπάνια πανίδα που φιλοξενεί, αν δε σεβαστούμε την, χιλιάδων χρόνων, πολύτιμη ιστορία του «αγαπημένου», εκ του αρχαίου Ερώ αγαπώ – Ερασίνος Αγαπημένος, ποταμού της περιοχής μας.

Αντωνιάδης Μπάμπης φίλος του υγροτόπου
Ηλιάδης Τάσος φίλος του υγροτόπου
Κοντός Νίκος φίλος του υγροτόπου Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Άργους – Μυκηνών

Περισσότερα Άρθρα

Καταβολή αποζημιώσεων 2019 από τον ΕΛΓΑ

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος με αφορμή την καταβολή των αποζημιώσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τις κρίσιμες αυτές ώρες ο ΕΛΓΑ συνεχίζει το έργο στήριξης των Ελληνίδων και Ελλήνων αγροτών. Από αύριο, Τετάρτη, καταβάλλονται 22 εκατομμύρια ευρώ, ως αποζημιώσεις σε καταστροφές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου του έτους 2019. Εντός του μήνα Απριλίου […]

Τραγωδία στην Ιαπωνία: 3χρονη πέθανε από ασιτία – Την παράτησε η μητέρα της για συναντήσει τον σύντροφό της

Φρικτό θάνατο από ασιτία βρήκε ένας κορίτσι 3 ετών στην Ιαπωνία καθώς η μητέρα του το παράτησε για οκτώ ημέρες μόνο του στο σπίτι προκειμένου να επισκεφθεί τον σύντροφό της που έμενε περίπου 600 μίλια μακριά. Η 24χρονη Saki Kakehashi από το Τόκιο είπε στους αστυνομικούς ότι δεν περίμενε ότι η κόρη της, η Noa, […]