21 °C Argos, GR
22 Σεπτεμβρίου 2021

Δρόμος ΤΖΑΝΕ – ΚΑΛΑΜΑΚΙ…. Μια χρυσοπληρωμένη υπόθεση

Στον κατάλογο καταγραφής των αμαρτιών του παρελθόντος επιβάλλεται μια αναγκαία στάση σε έναν ακόμη πολύπαθο δρόμο, σε ένα έργο από τα γνωστά προβληματικά της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, στο δρόμο Τζάνε –Καλαμάκι της Μεσσηνιακής εικονικής πραγματικότητας!

Μια μελέτη που σέρνεται από παλιά που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ως έργο και ξεκίνησε βουλήσει Πέτρου χωρίς απαλλοτριώσεις και χωρίς να έχει λυθεί το κυριότερο ζήτημα του καθώς η χάραξη του συναντούσε μπροστά και κατ΄ευθείαν τον Αρχαιολογικό χώρο του Πεταλιδίου γνωστόν και ως Ακρόπολη της Αρχαίας Κορώνης !

Να πούμε επίσης για πληρέστερη κατανόηση ότι το τμήμα αυτό δηλαδή το Γέφυρα Τζάνε- Καλαμάκι αποτελεί ένα μέρος της Επαρχιακής Οδού Ριζόμυλος – Κορώνη και το μήκος του είναι 7320 μέτρα. Από τα οποία τα 173 μέτρα δεν έχουν κατασκευασθεί και τα οποία είναι αυτά που βρίσκουν μπροστά τους τις Αρχαιότητες του Πεταλιδίου!

Όλα αυτά γνωστά ! Εν τούτοις χωρίς να έχει λυθεί τίποτα από όσα αναφέρθηκαν, η απελθούσα Περιφερειακή Αρχή το εντάσσει στο ΕΣΠΑ, το χρηματοδοτεί και το δημοπρατεί, γνωρίζοντας φυσικά ότι το έργο θα σταματήσει όταν φτάσει στο Πεταλίδι με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή, κίνδυνος απένταξης από το ΕΣΠΑ και φυσικά αξιώσεις αποζημίωσης από τον ανάδοχο εργολάβο γνωστές και ως «σταλίες»! Επομένως εν γνώσει της τότε Περιφερειακής Αρχής ότι ξεκινάει να κατασκευάσει ένα ακόμη έργο φάντασμα !!!

Και κάπου εκεί τον Απρίλη του 2018 ο γνωστός Πέτρος ανακοινώνει την μεγαλεπήβολη Β φάση με προυπολογισμό 7 εκατομμυρίων ευρώ ως συμπληρωματική σύμβαση από Εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων! Προφανώς οι Ευρωπαίοι μας είχαν πάρει χαμπάρι και δεν χρηματοδότησαν την Β φάση του Πέτρου! Και τι προέβλεπε η συμπληρωματική σύμβαση ? Μια «ευφυή κουταμάρα» φυσικά, με την κωδική ονομασία πρόταση αριθμός 4!  Φαίνεται είχαν πολλές προτάσεις αυτά τα τζίνια της αυτοδιοίκησης! Και τι έλεγε η πρόταση 4 έχει σημασία !!!
Να περάσουν διαμέσου της Ακρόπολης της Αρχαίας Κορώνης με κατασκευή cut and cover δηλαδή να κόψουν το λόφο αφού πρώτα «μεταφέρουν» τα αρχαία ευρήματα (μιλάμε φυσικά για τείχη ) να ξανασκεπάσουν μετά το όρυγμα και να μεταφέρουν τάχα τα αρχαία στη θέση τους.

Αυτά θα έκαναν με τη συμπληρωματική σύμβαση οι σοφοί! Τώρα πως διαλύεις έναν λόφο γεμάτο με αρχαιολογικά ευρήματα μήκους 173 μέτρων και μετά με κάποιον μαγικό τρόπο να ξαναφτιάχνεις όπως ήταν αυτό μόνον ο «μάγος της φυλής» θα το κατάφερνε !

Και από ότι φαίνεται η απελθούσα Περιφερειακή Αρχή διέθετε αυτό το είδος! Είχε στις τάξεις της το μάγο της φυλής!
Ευτυχώς βέβαια η φαεινή πρόταση 4 ξέμεινε από ενέργεια και δεν προχώρησε!

Σήμερα μετά από όλες αυτές τις παλινωδίες υπάρχει άμεση ανάγκης απεμπλοκής του ζητήματος!
Πρόσφατα το ΚΑΣ και πολύ σωστά ενέκρινε την λύση της σήραγγας των 173 μέτρων χωρίς βέβαια να καταστραφεί και να μεταφερθεί κανένα Αρχαιολογικό εύρημα.

Λύση φυσικά κοστοβόρα αφού με τα χρήματα που απαιτούνται να δαπανηθούν το κόστος ανά χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού θα ξεπεράσει κατά 2,5 φορές το κόστος ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου με 4 λωρίδες κυκλοφορίας!
Ή  διαφορετικά άλλη χάραξη δυτικότερα του Πεταλιδίου που θα παρακάμπτει τον λόφο της Αρχαίας Κορώνης !

Κάποτε βέβαια θα ολοκληρωθεί ο δρόμος, αφού θα έχουν δαπανηθεί ούτως ή άλλως αρκετά χρήματα, όμως οι ευθύνες η πολιτεία μας θα πρέπει να τις ανταποδίδει στο ακέραιο εκεί και όταν διασπαθίζεται το δημόσιο χρήμα!
Να συμπληρωθεί ότι ο ανάδοχος του έργου φυσικά ζήτησε ως σταλίες 1,2 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ως διαφυγόντα κέρδη !
Τούτων δοθέντων το έργο φάντασμα της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής στοιχειώνει έτι περεταίρω!

Όμως, όμως ας παραμείνουμε στο σκληρό πυρήνα του θέματος!
Αν υπήρχε ο επικείμενος φόβος του καταλογισμού κανένας μάγος και κανένας αιρετός δεν θα έκανε τα «κολπάκια» του και θα πήγαινε ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!
Αλλά σε τούτο τον τόπο, δυστυχώς δεν υπάρχει αυτός ο φόβος και φαίνεται ότι ο καθένας μπορεί να κάνει παιχνίδι! Για τους υποψιασμένους όμως δεν υπάρχουν παιχνίδια ούτε παίγνια !!!

Επιμένω και ξαναγράφω !
Είναι πολλά τα λιμάνια …. Άρη !!!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Περισσότερα Άρθρα

Σοκ στον παγκόσμιο στίβο: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Αμπνταλελάχ Χαρούν

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 24 ετών άφησε ο Αμπνταλελάχ Χαρούν, βυθίζοντας στη θλίψη τον παγκόσμιο στίβο. Ο σπρίντερ από το Κατάρ σκοτώθηκε σε τροχαίο, λίγο πριν διεκδικήσει τις τελευταίες του πιθανότητες για παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς βρισκόταν σε διαδικασία αποκατάστασης από τραυματισμό. Ο Χαρούν γεννήθηκε στο Σουδάν και απέκτησε το δικαίωμα να […]

Στα καλύτερα τυριά του κόσμου η φέτα!

      Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις.     Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την βιολογική δράση της φέτας και του γίδινου γάλακτος που παράγεται στους ορεινούς όγκους της δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε σε επιστημονική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, ο Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και […]

Follow by Email