17 °C Argos, GR
13 Μαΐου 2021

Δ. Καμπουράκης: Πιστοποιητικό εμβολιασμού και ηθικά διλήμματα

Η πρόταση του Μητσοτάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υιοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση ασχολείται με θέματα ουσίας και όχι με επικοινωνιακό αέρα κοπανιστό. Αν για παράδειγμα ακολουθούσαμε την παραίνεση του Τσίπρα να ξιφουλκήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πατέντα του εμβολίου, θα καταναλώναμε το διαπραγματευτικό μας κεφάλαιο προσπαθώντας να κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Κι ο τουρισμός θα τραβούσε τα μαλλιά του.

«Μα θα γίνει;» θα ρωτήσετε. Πάντως θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής, απαντώ εγώ. Κι αφού μπήκε στην ημερήσια διάταξη σημαίνει ότι απαντά σε υπαρκτούς ευρωπαϊκούς προβληματισμούς, πάει να πει το θέμα είναι ώριμο για μια κάποια λύση. Οπότε πολύ καλά έκανε ο Κυριάκος και έσπευσε, ώστε η λύση που θα δοθεί να είναι όσο το δυνατόν κοντύτερα στις ανάγκες μας. Όπως και να το κάνουμε, αυτός που προτείνει έχει έναν λόγο παραπάνω στην κατάληξη της συζήτησης.

Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που θέτουν ηθικής φύσεως ζητήματα. Είναι ηθικά σωστό να διαχωρίζονται οι ευρωπαίοι πολίτες σε δυο κατηγορίες; Σ’ αυτούς που εμβολιάστηκαν και σ’ αυτούς που δεν το έκαναν; Συμπαθάτε με, αλλά αυτό το δίλημμα έχει ήδη απαντηθεί στην πράξη. Το κάθε εθνικό κράτος ήδη εκδίδει εθνικά πιστοποιητικά και τα δίνει στους υπηκόους τους εμβολιάζονται. Οπότε το ζητούμενο μας δεν είναι αν θα υπάρξει αυτό το πιστοποιητικό, αλλά αν λάβει ενιαία ευρωπαϊκή μορφή.

Εμείς καιγόμαστε για το ενιαίο αυτό πιστοποιητικό, καθότι υποδεχόμαστε εκατομμύρια ξένους πολίτες κάθε χρόνο. Και πολύ καλά έκανε ο Ταραντίλης και διευκρίνισε ότι πρόκειται για πιστοποιητικό και όχι για διαβατήριο. Δεν αποκλείει κάποιους πολίτες από δράσεις, απλώς διευκολύνει όσους το διαθέτουν για να αποφύγουν γραφειοκρατίες και ταλαιπωρία. Άρα ηθικό θέμα δεν τίθεται. Στο τέλος-τέλος, η ηθική έχει πάντα τουλάχιστον δυο όψεις.

Όσο ανήθικο θα ήταν να αποκλείεται κάποιος παντελώς από ταξίδι με κάποιο μέσο ή από την είσοδο σε μια χώρα επειδή δεν είναι εμβολιασμένος, εξίσου ανήθικο θα ήταν να υποβάλλεται κάποιος εμβολιασμένος σε τεστ ή να μπαίνει σε καραντίνα επειδή κάποιος διπλανός του δεν θέλει να εμβολιαστεί. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι αποτελεί ανηθικότητα και η επιβολή των τεστ ή της καραντίνας σ’ όσους θέλουν να ταξιδέψουν. Τέλος πάντων, εμάς αυτή την στιγμή μας καίει το θέμα του τουρισμού. Πρέπει να διευκολυνθεί κατά το δυνατόν η μετακίνηση των ανθρώπων χωρίς ταλαιπωρία και θα είναι μέγιστη βοήθεια για τις ελληνικές αρχές να έχουν να αναγνωρίσουν ένα πιστοποιητικό από την μεγάλη τουριστική δεξαμενή μας που είναι η Ευρώπη. Όλα τα υπόλοιπα είναι αμπελοφιλοσοφίες.

Περισσότερα Άρθρα

Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων, Όσιος Χριστόδουλος

Μεγαλομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 17 Φεβρουαρίου και το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών (19 Μαρτίου το 2016), σε ανάμνηση του θαύματος των κολλύβων, οπότε γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Θεόδωρος και Θεοδώρα. Η Καθολική Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στις 9 Νοεμβρίου. Ο Θεόδωρος […]

Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ και για την Αργολίδα

Ισχυρή σύσταση προς τους κατοίκους των περιοχών που θα επηρεάσει η κακοκαιρία, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απευθύνει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης με όλους τους συναρμόδιους φορείς που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, οι ισχυρές βροχές και […]

Follow by Email