10 °C Argos, GR
1 Μαρτίου 2021

Δ. Καμπουράκης: Πιστοποιητικό εμβολιασμού και ηθικά διλήμματα

Η πρόταση του Μητσοτάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υιοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση ασχολείται με θέματα ουσίας και όχι με επικοινωνιακό αέρα κοπανιστό. Αν για παράδειγμα ακολουθούσαμε την παραίνεση του Τσίπρα να ξιφουλκήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πατέντα του εμβολίου, θα καταναλώναμε το διαπραγματευτικό μας κεφάλαιο προσπαθώντας να κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Κι ο τουρισμός θα τραβούσε τα μαλλιά του.

«Μα θα γίνει;» θα ρωτήσετε. Πάντως θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής, απαντώ εγώ. Κι αφού μπήκε στην ημερήσια διάταξη σημαίνει ότι απαντά σε υπαρκτούς ευρωπαϊκούς προβληματισμούς, πάει να πει το θέμα είναι ώριμο για μια κάποια λύση. Οπότε πολύ καλά έκανε ο Κυριάκος και έσπευσε, ώστε η λύση που θα δοθεί να είναι όσο το δυνατόν κοντύτερα στις ανάγκες μας. Όπως και να το κάνουμε, αυτός που προτείνει έχει έναν λόγο παραπάνω στην κατάληξη της συζήτησης.

Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που θέτουν ηθικής φύσεως ζητήματα. Είναι ηθικά σωστό να διαχωρίζονται οι ευρωπαίοι πολίτες σε δυο κατηγορίες; Σ’ αυτούς που εμβολιάστηκαν και σ’ αυτούς που δεν το έκαναν; Συμπαθάτε με, αλλά αυτό το δίλημμα έχει ήδη απαντηθεί στην πράξη. Το κάθε εθνικό κράτος ήδη εκδίδει εθνικά πιστοποιητικά και τα δίνει στους υπηκόους τους εμβολιάζονται. Οπότε το ζητούμενο μας δεν είναι αν θα υπάρξει αυτό το πιστοποιητικό, αλλά αν λάβει ενιαία ευρωπαϊκή μορφή.

Εμείς καιγόμαστε για το ενιαίο αυτό πιστοποιητικό, καθότι υποδεχόμαστε εκατομμύρια ξένους πολίτες κάθε χρόνο. Και πολύ καλά έκανε ο Ταραντίλης και διευκρίνισε ότι πρόκειται για πιστοποιητικό και όχι για διαβατήριο. Δεν αποκλείει κάποιους πολίτες από δράσεις, απλώς διευκολύνει όσους το διαθέτουν για να αποφύγουν γραφειοκρατίες και ταλαιπωρία. Άρα ηθικό θέμα δεν τίθεται. Στο τέλος-τέλος, η ηθική έχει πάντα τουλάχιστον δυο όψεις.

Όσο ανήθικο θα ήταν να αποκλείεται κάποιος παντελώς από ταξίδι με κάποιο μέσο ή από την είσοδο σε μια χώρα επειδή δεν είναι εμβολιασμένος, εξίσου ανήθικο θα ήταν να υποβάλλεται κάποιος εμβολιασμένος σε τεστ ή να μπαίνει σε καραντίνα επειδή κάποιος διπλανός του δεν θέλει να εμβολιαστεί. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι αποτελεί ανηθικότητα και η επιβολή των τεστ ή της καραντίνας σ’ όσους θέλουν να ταξιδέψουν. Τέλος πάντων, εμάς αυτή την στιγμή μας καίει το θέμα του τουρισμού. Πρέπει να διευκολυνθεί κατά το δυνατόν η μετακίνηση των ανθρώπων χωρίς ταλαιπωρία και θα είναι μέγιστη βοήθεια για τις ελληνικές αρχές να έχουν να αναγνωρίσουν ένα πιστοποιητικό από την μεγάλη τουριστική δεξαμενή μας που είναι η Ευρώπη. Όλα τα υπόλοιπα είναι αμπελοφιλοσοφίες.

Περισσότερα Άρθρα

«Χρόνια σαν τριαντάφυλλα» στην Αργολίδα– Aφιέρωμα στον ποιητή Μάνο Ελευθερίου

Η Κ.Ε.Δ.Α.Μ. παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση-αφιέρωμα στον ποιητή Μάνο Ελευθερίου «Χρόνια σαν τριαντάφυλλα»,βασισμένη στην ποιητική και λογοτεχνική του πορεία , κλείνοντας ένα χρόνο μετά το θάνατό του. Στον κεντρικό ρόλο ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και μαζί του η Μυρτώ Γκόνη και ο θίασος της «Δημοτικής Θεατρικής Σκηνής Νέας Κίου». Ταυτότητα Παράστασης: Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. Καλλιτεχνική & Μουσική επιμέλεια: Λίνα Νικολακοπούλου […]

Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Σταθερή η κατάσταση της υγείας του

Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την εξέλιξη της υγείας του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου. «Η κατάσταση της υγείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου παραμένει σταθερή» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. «Έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι απαιτούμενες εξετάσεις και ακολουθείται η ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με τις υποδείξεις […]

Follow by Email