8 °C Argos, GR
20 Ιανουαρίου 2021

ΕΛΜΕ Αργολίδας: Το δικαίωμα των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο!

 

Με πρόσχημα τους «ανοιχτούς δρόμους» και τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

Στην πραγματικότητα εισάγεται ένα σύνολο διατάξεων που καθιστούν οποιαδήποτε διαδήλωση δυνητικά «απαγορευμένη» και τελικά οδηγούν σε φαλκίδευση του δικαιώματος της συνάθροισης και των διαδηλώσεων απέναντι σε αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων.

Η αστυνομία αποκτά υπέρμετρες αρμοδιότητες ως προς την απαγόρευση και τη διάλυση των συγκεντρώσεων. Μπορεί δηλαδή να αποφασίζει την απαγόρευση, διάλυση των συγκεντρώσεων ή την αλλαγή πορείας επικαλούμενη ασαφή κριτήρια, που αφορούν  «τη δημόσια ασφάλεια και τον κίνδυνο αξιόποινων πράξεων», αλλά και πιθανολογούμενη (;) «διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής της περιοχής».

Ορίζεται οργανωτής της συγκέντρωσης υπεύθυνος κατά νόμο με σοβαρές ευθύνες όχι μόνο ως προς την ενημέρωση των αστυνομικών αρχών αλλά και με ευθύνες ως προς την περιφρούρηση της συγκέντρωσης, πράγμα ανέφικτο στην πράξη για τα σωματεία. Το γεγονός ότι υπάρχουν αξιώσεις αποζημίωσης για βλάβες της ζωή ή της ιδιοκτησίας  εξοντώνει τα σωματεία και στην ουσία απαγορεύει τη διαδήλωση. Στον στόχο αυτό συντελεί και το ότι ανάγεται σε ιδιώνυμο αδίκημα η συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευτεί!!

Επιπλέον, εισάγεται η έννοια της «αναλογικής κατάληψης» του δημόσιου χώρου ανάλογα με το μέγεθος της συγκέντρωσης, κάτι που είναι ασαφές, δημιουργεί τριβές και συντελεί στον περιορισμό του δικαιώματος της συνάθροισης.

Είναι προφανές ότι το συνολικό πλαίσιο των μέτρων -που έγιναν γνωστά από τον τύπο και χωρίς κανένα διάλογο με τους συνδικαλιστικούς φορείς- οδηγεί συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα σε ασφυκτικό περιορισμό. Δυνητικά και στις κατάλληλες συνθήκες, αφορά όποιον πολίτη, σωματείο, συλλογικότητα θελήσει να διαμαρτυρηθεί δημοκρατικά για κυβερνητικές αποφάσεις.

Κάθε πρόθεση περιστολής και καταστολής του δημοκρατικού και με αγώνες κατακτημένου δικαιώματος στη δημόσια συνάθροιση και διαδήλωση θα μας βρει απέναντι, στους δρόμους των συλλογικών διεκδικήσεων και του αγώνα!

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας

Περισσότερα Άρθρα

Θεσσαλονίκη: Βασιλικός πύθωνας μέσα σε πλαστικό ταπεράκι – Τα είδε όλα η οικογένεια στην Πυλαία

Ένας βασιλικός πύθωνας βρέθηκε στην αυλή σπιτιού στη Θεσσαλονίκη, με την οικογένεια να προσπαθεί να πιστέψει στα μάτια της. Βρισκόταν δίπλα από ένα θάμνο, μέσα σε αυτό το μαύρο κουτί που βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες. Η Επιτροπή Προστασίας Σέιχ Σου, δέχτηκε κλήση πριν από δύο μέρες, από κάτοικο της Πυλαίας Θεσσαλονίκης η οποία διαπίστωσε ότι […]

Τους “τσίμπησαν” με τα κλοπιμαία στο αυτοκίνητο…

Συνελήφθησαν, χθες (6.3.2019) το απόγευμα στο Ναύπλιο Αργολίδας, από αστυνομικούς της ομάδας δίκυκλης αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Αργολίδας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 25 και 32 ετών, αντίστοιχα, διότι σε έρευνα που έγινε σε όχημά τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταλλικά αντικείμενα και ηλεκτρικές συσκευές τα οποία όπως προέκυψε είχαν αφαιρέσει λίγο νωρίτερα από αποθήκη ημεδαπής στην οποία και […]

Follow by Email