19 °C Argos, GR
14 Ιουνίου 2021

Εορτή των Αγ. Πατέρων Παρθενίου και Ευμενίου στην Ι.Μ. Κουδουμά

Η Ιερά Μονή Παναγίας Κουδουμά στα νότια παράλια του Δήμου Γόρτυνας, τιμά σήμερα στις 10 Ιουλίου τους κτήτορές της Αγίους Ευμένιο και Παρθένιο, τους μοναχούς από τα Πιτσίδια, που έκτισαν το μοναστήρι τον 19ο αιώνα.
Ο Κουδουμάς
Ο Κουδουμάς, ή πιο σωστά η Μονή Κουδουμά, βρίσκεται στη νότια Κρήτη, στα νότια παράλια του Νομού Ηρακλείου. Από το Ηράκλειο απέχει 2-2,5 ώρες, μια διαδρομή 80 περίπου χιλιομέτρων, όπου τα τελευταία 24 χιλιόμετρα είναι βατός χωματόδρομος που ξεκινά από το χωριό Στέρνες, ανηφορίζει στο Ορος Κόφινας και στη συνέχεια κατηφορίζει στη Μονή Κουδουμά, από τα 800 – 900 μέτρα στο επίπεδο της θάλασσας.
Η Μονή Κουδουμά είναι αφιερωμένη στην Παναγία και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, οπότε πλήθος κόσμου κατεβαίνει στο μοναστήρι από την προηγούμενη μέρα και διανυκτερεύει στους ξενώνες και στην παραλία
Μια άλλη μεγάλη γιορτή στην Μονή Κουδουμά είναι στις 10 Ιουλίου οπότε τιμούνται οι Άγιοι Ευμένιος και Παρθένιος, οι μοναχοί που έκτισαν το μοναστήρι το 19ο αιώνα.
Κουδουμάς, ένας επίγειος παράδεισος στην Κρήτη
Αν είναι πραγματικά ο Κουδουμάς ένας επίγειος παράδεισος στην Κρήτη θα το αποφασίσετε εσείς. Αν στις διακοπές σας θέλετε πολυκοσμία, πολλές επιλογές για διασκέδαση και αξιοθέατα, ο Κουδουμάς δεν είναι για σας.
Ο Κουδουμάς είναι για αυτούς που αποζητούν την όμορφη φύση, την ηρεμία, το ελεύθερο κάμπινγκ, την πεζοπορία, το κολύμπι σε παραλίες με πεντακάθαρα νερά αλλά χωρίς ομπρέλες και καρέκλες, χωρίς να φοβούνται την σχετική ταλαιπωρία για
να φτάσουν μέχρι εκεί, που δεν τους ενοχλεί ότι το κινητό τους δεν θα έχει σήμα, που δεν θα τους λείψουν οι ανέσεις του πολιτισμού.
Ιστορία Μονής Κουδουμά – Οι κτήτορες Άγιοι Ευμένιος και Παρθένιος
Η Μονή Κουδουμά είναι αντρικό μοναστήρι που κτίστηκε από τους μοναχούς Παρθένιο και Ευμένιο, πάνω στα λιγοστά ερείπια παλιότερου μοναστηριού του 14ου αιώνα (Ενετική Περίοδος). Οι Ενετοί αναφέρουν στα έγγραφα τους το παλιό μοναστήρι σαν «Μονή του Χριστού», που όμως αργότερα εγκαταλείφτηκε, ίσως λόγω των πειρατών, και ερήμωσε.
Όταν ο Παρθένιος και ο Ευμένιος έφτασαν στον Κουδουμά, από το παλιό μοναστήρι σώζονταν μόνο ο μικρός ναός του, που στη συνέχεια έγινε το ιερό του νέου ναού (Καθολικού) της Μονής Κουδουμά.
Το κτίσιμο της Μονής Κουδουμά διάρκεσε από το 1878 μέχρι το 1895, και έγινε δυνατό με την υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής που πρόσφεραν χρήματα και δωρεάν εργασία.
Οι τεχνίτες και όλοι όσοι βοήθησαν στο χτίσιμο του Μοναστηριού έμεναν στις σπηλιές στα δυτικά τοιχώματα του φαραγγιού απέναντι και ψηλότερα από τη Μονή.
Στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, στη Μονή Κουδουμά έχουν γίνει πολλές προσθήκες και βελτιώσεις. Μέσα στο χώρο της υπάρχουν 2 ναοί, το Καθολικό που είναι αφιερωμένο στην Παναγία και ο ναός προς τιμή των Αγίων Παρθενίου και
Ευμενίου, που τιμούνται από την Εκκλησία σαν άγιοι και γιορτάζουν στις 10 Ιουλίου.
Τόσο τη μέρα αυτή, όσο και στις 15 Αυγούστου, τη μέρα της Κοίμισης της Θεοτόκου, πλήθος κόσμου έρχεται στο μοναστήρι για να προσκυνήσει και να συμμετέχει στη μεγάλη γιορτή.

Οι Άγιοι Ευμένιος και Παρθένιος
Ο Ευμένιος και ο Παρθένιος που έκτισαν τη Μονή Κουδουμά, ήταν αδέρφια από το χωριό Πιτσίδια, κοντά στα Μάταλα και τη Φαιστό.
Ο Παρθένιος γεννήθηκε το 1829, ενώ ο αδερφός του Ευμένιος το 1846.
Γονείς τους ήταν ο Χαρίτος Χαριτάκης από τα Πιτσίδια και η Μαρία Ανδρουλάκη από τη Λοχριά Ρεθύμνου.
Τα παιδιά που είχαν βαφτιστεί Νικόλαος και Εμμανουήλ, από μικρά έδειξαν την αγάπη τους προς την Εκκλησία και τη μοναχική ζωή.
Έγιναν μοναχοί στη Μονή Οδηγητρίας και στη συνέχεια ασκήτευσαν στις σπηλιές στο Μάρτσαλο πριν φτάσουν στην περιοχή του Κουδουμά, όπου έζησαν αρκετά χρόνια στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, στο σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου,
στο Αββακόσπηλιο και σε ένα άλλο μικρότερο δίπλα του.
Μέσα στο σπήλαιο παρουσιάστηκε η Παναγία στον Αγιο Παρθένιο και του ζήτησε να κτίσει το μοναστήρι της στον Κουδουμά.
Τα δύο αδέρφια δεν είχαν καθόλου χρήματα και το κτίσιμο ενός μοναστηριού φάνταζε αδύνατο, αλλά τελικά ο κόσμος στην περιοχή υποστήριξε με κάθε τρόπο τους μοναχούς, που είχαν γίνει γνωστοί για την αγιότητα τους και τα θαύματα που
πραγματοποιούσε ο Παρθένιος.
Στον Άγιο Παρθένιο αποδίδονται πολλά θαύματα, όπως όταν έδιωξε τις ακρίδες που κατέτρωγαν τις σοδειές στον Κεραμέ Ρεθύμνου, όταν γέμισε η παραλία του Κουδουμά με πελεκημένες πέτρες για το κτίσιμο της μονής, όταν μετέτρεψε το
θαλασσινό νερό σε γλυκό και άλλα πολλά που μπορείτε να διαβάσετε με λεπτομέρειες στο βιβλίο «Οι Οσιοι Παρθένιος και Ευμένιος και η Μονή Κουδουμά», που πωλείται στην έκθεση μέσα στο μοναστήρι.
Τα λείψανα των 2 αγίων φυλάσσονται στη Μονή Κουδουμά και εκτίθενται σε λαϊκό προσκύνημα στις μεγάλες γιορτές

Περισσότερα Άρθρα

Διακοπή υδροδότησης σε περιοχές του Ναυπλίου

Διακοπή υδροδότησης σε περιοχές του Ναυπλίου Η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ανακοινώνει ότι από την Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 έως Παρασκευή 2 Απριλίου 2021 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στις περιοχές: Αγ. Κυριακή και Νέα Πολιτεία Δήμου Ναυπλιέων από το πρωί μέχρι τις μεσημεριανές ώρες, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι […]

90 χρονη οδηγός (!!!) σκότωσε 4χρονο βλαστάρι στην Ερμιονίδα

Μεγάλη Εβδομάδα στο Πόρτο Χέλι… Ένα μωρό 4 ετών από τη Σομαλία παρασύρθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες το μεσημέρι της Μ. Τετάρτης από αυτοκίνητο που οδηγούσε μια υπερήλικη οδηγός, 90 ετών (!!!). Το παιδάκι τραυματίστηκε θανάσιμα… Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το δυστύχημα και τον θάνατο του […]

Follow by Email