24 °C Argos, GR
14 Μαΐου 2021

Επιστολή Πετράκου σε Νίκα για τους ελαιοπαραγωγούς

Κατεπείγουσα επιστολή Θανάση Πετράκου προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου:

«Μισές  δουλειές  για τους ελαιοπαραγωγούς…από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης»

 

Κύριε Περιφερειάρχη,

Επειδή η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών είναι «μισές δουλειές για τους ελαιοπαραγωγούς» σας απευθύνω την παρούσα επιστολή για να παρέμβετε άμεσα ώστε να διορθωθούν τουλάχιστον τα κραυγαλέα λάθη και αδικίες.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Γνωρίζετε ότι:

Η κρίση  που διέρχεται  ο ελαιοκομικός τομέας της χώρας έχει πάρει πλέον διαστάσεις  τραγικές .
–  Τα κοστολόγια παραγωγής έχουν πάει στα ύψη, οι τιμές διάθεσης παραμένουν  για δεύτερη χρονιά εξευτελιστικές .
–  Ξεκίνησε   η νέα περίοδος  συγκομιδής  και μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου  και επιτραπέζιας ελιάς καλαμών προηγούμενων περιόδων είναι στις δεξαμενές και στις  αποθήκες .
–  Οι μεγαλέμποροι και οι εξαγωγείς συντονίζονται , οι ελληνοποιήσεις καλά κρατούν και οι αγορές του εξωτερικού  χάνονται.
–  Η απουσία μία πολυδιάστατης και ευέλικτης κλαδικής πολιτικής για την στήριξη, τη προστασία , την προβολή και την
προώθηση του μοναδικού πλέον εθνικού προϊόντος είναι ολοφάνερη.
–  Ολοφάνερες  πια και οι ευθύνες όλων όσων τα τελευταία χρόνια είχαν την κυβερνητική ευθύνη για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας  και της αγροτικής οικονομίας ευρύτερα.

 

Κάτω από την πανελλαδική κατακραυγή ο υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Βορίδης προχώρησε σε κινήσεις  απελπισίας .

Α. Περιέκοψε το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κατά 130 εκατομμύρια και τα διαθέτει για την ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με  30 ευρώ ανά στρέμμα.

Όμως από το μέτρο εξαιρεί τους συνταξιούχους αγρότες ελαιοκαλλιεργητές και όλους τους ετεροεπαγγελματίες .
Παραβλέποντας ότι η ζημιά  αφορά το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών ,είναι οριζόντια και καθολική   και δεν  έχει κάνει διακρίσεις Οι «άριστοι και χορτάτοι» ιθύνοντες του ΥΠΑΑΤ, αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι ειδικά οι συνταξιούχοι αγρότες συνεχίζουν την παραγωγική δραστηριότητα  διότι δεν μπορούν να επιβιώσουν  με τις συντάξεις πείνας .

Επιπλέον αποφάσισε και όρισε  ασφυκτική  και παράλογη προθεσμία  των δέκα ( 10 ) ημερών  προκειμένου χιλιάδες αγρότες να υποβάλλουν αίτημα – φάκελο πληρωμής της ενίσχυσης .Και αυτό μέσα  σε συνθήκες  της πανδημίας του κορονοϊού !!!

 

Β.  Ανακοίνωσε επίσης την χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για ΟΛΟΥΣ τους  ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ   επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας καλαμών  .
Στη ΚΥΑ 1338/312351/ 9-11-2020  που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ δεν διευκρινίζει τι θα γίνει με την ελιά ποικιλίας καλαμών διπλής κατεύθυνσης .

Σημειώνεται ότι δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ελιάς ποικιλίας καλαμών είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ με την ένδειξη διπλής κατεύθυνσης ,

Ίσως δεν γνωρίζουν  οι υπεύθυνοι του ΥΠΑΑΤ , ότι  το σύνολο των εκτάσεων  που καλλιεργούνται  με ελιά καλαμών  είναι ουσιαστικά  διπλής κατεύθυνσης  διότι τα μη εμπορεύσιμα  μεγέθη ( τα ψιλά νούμερα ) οδηγούνται  για  παραγωγή ελαιολάδου

 

Επειδή υπάρχουν όλες αυτές οι αδικίες και η Πελοπόννησος  είναι μία κατ’ εξοχήν ελαιοκομική περιφέρεια  είναι προφανής η ανάγκη παρέμβασης  για διορθωτικές κινήσεις άμεσα .

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ

  1. Επέκταση της προθεσμίας για τη υποβολή του φακέλου – αιτήματος από τους ελαιοπαραγωγούς και διευκόλυνση των παραγωγών να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων, αφού ο κάθε δήμος θα διαθέσει έναν υπάλληλο γι’ αυτό το σκοπό.
  2. Να διεκδικήσει η χώρα την συγχρηματοδότηση ( κοινοτικοί και εθνικοί πόροι) νέας δράσης στην οποία να ενταχθούν οι συνταξιούχοι αγρότες και οι ετεροεπαγγελματίεςελαιοκαλλιεργητές .

    3. Στα μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών της ελιάς καλαμών  να ενταχθούν και οι παραγωγοί της ελιάς ποικιλίας  καλαμών  διπλής κατεύθυνσης .

Η ελαιοκαλλιέργεια κινδυνεύει  και  ελαιοκομικός ο τομέας  είναι μπροστά σε πλήρη αποδιοργάνωση   και κατάρρευση .

Σήμερα ζητάμε τα αυτονόητα .Να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι  και να αυξηθούν και οι δικαιούχοι.

Κύριε Περιφερειάρχη
Οι παραγωγοί της Πελοποννήσου μας παρακολουθούν και περιμένουν λύσεις.
Έχουν την ωριμότητα  και την ικανότητα να διακρίνουν , σκοπιμότητες, υπεκφυγές, προσπάθειες διχασμού και παιχνίδια κοινωνικού αυτοματισμού .

 

Με εκτίμηση

 

Θανάσης Πετράκος

Περιφερειακός Σύμβουλος

Επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»

Περισσότερα Άρθρα

Κωστούρος: «Πρέπει να συγκεντρωθούμε στην πιστή τήρηση των κανόνων»

«Στη Ζώνη Επιτήρησης (πράσινο και κίτρινο χρώμα), όπου δεν θα ισχύουν τα αυστηρά μέτρα της Ζώνης Αυξημένου Κινδύνου, εντάσσεται η περιοχή μας.  Με την υποχρέωση της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αλλά και τον περιορισμό της κυκλοφορίας η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να συνεχίσει σε ένα ελεγχόμενο επίπεδο.  Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο […]

Τελετή έναρξης 14ου Αργειακού Μυκηναϊκού Δρόμου 2019

Τελετή έναρξης 14ου Αργειακού Μυκηναϊκού Δρόμου 2019 / 6-04-2019, ώρα 21:00 Ένα δρώμενο με την Μαρία Μπαβέλα και το Γιάννη Κατσιπόδη. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. Συμμετέχει ο σύλλογος Κίνηση Γυναικών Κουρτακίου. Αφήγηση : Σοφία Μώρου. Ενδυματολογική επιμέλεια : Σωτηρία Σταθόγιαννη Αντλώντας έμπνευση από την μυθική ιστορία αγάπης της Υπερμνήστρας […]

Follow by Email