20 °C Argos, GR
20 Οκτωβρίου 2020

Ερευνα διαΝΕΟσις: Φοβούνται να επιστρέψουν στην καθημερινότητα οι Έλληνες

Ανέτοιμοι και φοβισμένοι να «σπάσουν» την καραντίνα, αν δεν εξαλειφθούν τα κρούσματα του κορονοϊού, εμφανίζονται οι πολίτες σε ποσοστό 72,6%, σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις με θέμα «Πώς ζουν οι Ελληνες στην πανδημία».

Στην ερώτηση πόσο σύντομα θα επιστρέφατε στις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες αν δεν υπήρχαν κυβερνητικοί περιορισμοί, το 28,4% του δείγματος απάντησε «μόλις δεν υπάρχουν νέα κρούσματα για ορισμένη χρονική περίοδο», το 19,7% «μόλις μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων» και το 24,5% «μόλις βρεθεί εμβόλιο». Αντίθετα, μόλις το 24,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα επέστρεφε στην «παλιά» του ζωή αμέσως τώρα.

Στο μεταξύ, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μετά από σχεδόν δύο μήνες καραντίνας οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών φαίνεται να έχουν άγνοια… κινδύνου, καθώς σε ποσοστό 45,2% υποστήριξαν ότι δεν θεωρούν ότι ανήκουν σε κάποια ευάλωτη ομάδα.

Πάντως, σχετικά με την επιστροφή στην κανονικότητα, σχεδόν το 70% των Ελλήνων εκτιμά ότι θα επέλθει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αναλυτικά, το 38,2% σημείωσε ότι θα επανέλθουμε σε κάποια φυσιολογική καθημερινότητα το επόμενο δίμηνο, το 16,7% το επόμενο τετράμηνο και το 13% τον Σεπτέμβριο. Στον αντίποδα, περίπου 2 στους 3 ερωτηθέντες (17,4%) απάντησαν ότι η κανονικότητα θα επιστρέψει με το νέο έτος.

Σε ό,τι αφορά στην παρούσα εργασιακή κατάσταση των πολιτών, όπως αναφέρει η έρευνα της διαΝΕΟσις, «περίπου η μισή οικονομική δραστηριότητα στη χώρα έχει παύσει». Ετσι, μόλις ένας στους τέσσερις (25,4%) εργάζεται κανονικά στον χώρο εργασίας του, άλλος ένας στους τέσσερις (26,2%) με τηλεργασία και οι υπόλοιποι (περίπου 47%) είτε εργάζονται με μειωμένο ωράριο είτε βρίσκονται σε κάποια μορφή άδειας ή αναστολής και δεν εργάζονται καθόλου. Στο πλαίσιο αυτό, το 41% του δείγματος τονίζει ότι τα εισοδήματά του έχουν μειωθεί μετά την έναρξη των μέτρων. Μάλιστα, από όσους δηλώνουν άνεργοι στην έρευνα (11,4%) υποστηρίζουν ότι έχασαν τη δουλειά τους μετά την 1η Μαρτίου 2020.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κρίση θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση (57,9%), αλλά ακόμα περισσότερο στην οικονομία (84,3%). Επιπλέον, θεωρούν ότι θα έχει αρνητικές μακροχρόνιες συνέπειες στον τρόπο εργασίας, τη σωματική υγεία, την εκπαίδευση και σε πολύ υψηλά ποσοστά (63%) στην ψυχική υγεία.

Παρόλα αυτά, στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η πανδημία θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας (75%) και στο κράτος (57%). Αντίστοιχα, για πρώτη φορά σχεδόν 9 στους 10 Ελληνες (85%) δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τους επιστήμονες-τεχνοκράτες, ενώ μεγαλύτερης εκτίμησης, σε σχέση με 27 μήνες πριν, χαίρουν οι πολιτειακοί θεσμοί, του πρωθυπουργού (+14%), του Πρόεδρου της Δημοκρατίας (+12%) και της κυβέρνησης (+13%), η οποία βρίσκεται πλέον στο 65%. Αυτό αποτυπώνεται και στη πεποίθηση των πολιτών (85,7%) ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και το κυρίαρχο συναίσθημά τους, το οποίο από την ανασφάλεια που είχαν στην κρίση στον Εβρο «γύρισε» στην αισιοδοξία. Ετσι αυτή τη στιγμή τα κυριότερα αισθήματά τους είναι η αισιοδοξία (40%), η σιγουριά (26%) και η υπερηφάνεια (24%) έναντι 31% που δήλωσαν την ανασφάλεια.

Ζωή στην καραντίνα

Αναφορικά με την καθημερινότητα των Ελλήνων στην καραντίνα, το 64% δήλωσε ότι αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του, το 57% ότι βλέπει περισσότερη τηλεόραση ή ταινίες και το 54% ότι κάνει περισσότερες δουλειές στο σπίτι, ενώ το 31% ότι γυμνάζεται λιγότερο. Παράλληλα, στην ερώτηση «αν τις τελευταίες 24 ώρες έχουν βγει από το σπίτι τους και, αν ναι, πού πήγαν», δύο στους τρεις (63,6%) απάντησαν θετικά. Από αυτούς, το 61% βγήκε για ψώνια ή στο φαρμακείο, ένας στους τρεις (37,6%) για σωματική άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο και ένας στους τέσσερις (24,2%) για να πάνε στη δουλειά.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Περισσότερα Άρθρα

64 συλλήψεις, 120 προσαγωγές χθες σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκε χθες (5.3.2020), εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν […]

Διάθεση προϊόντων από το Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου

Το Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου στα πλαίσια της κοινωνικής του παρέμβασης θα διαθέσει : 1.ΑΛΕΥΡΙ ΣΤΑΡΕΝΙΟ (ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ) ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΔΡΙΑΝΟΥ (0,65€/κιλό)6.50€ τα 10 ΚΙΛΑ !!!! 2. ΜΕΛΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (ΠΕΥΚΟΜΕΛΟ) ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΩΝ 3 ΚΙΛΩΝ ΜΕ 20€ !!! 3. ΡΥΖΙ ΜΠΟΝΕΤ 4.00€ ΤΑ 3 ΚΙΛΑ 4. ΡΥΖΙ ΓΛΑΣΕ 4.00€ ΤΑ 3 ΚΙΛΑ 5. ΦΑΚΕΣ […]

Αρέσει σε %d bloggers: