35 °C Argos, GR
18 Σεπτεμβρίου 2021

Η ατζέντα του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Σειρά θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τέθηκαν από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στη συνάντησή του, σήμερα Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, με την υπουργό Λίνα Μενδώνη.

Συγκεκριμένα, η ατζέντα που έθεσε ο περιφερειάρχης στην υπουργό περιείχε τα πιο κάτω θέματα:

 

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Σύναψη προγραμµατικής σύμβασης για την πράξη «Επισκευή στέγης κτιρίου Καθηγητή Δημητρακόπουλου Τ.Κ. Καρύταινας Δήμου Μεγαλόπολης».

Σύναψη προγραμµατικής σύμβασης για το έργο «Κατασκευή τουαλετών στον  αρχαιολογικό χώρο Σταδίου Αρχαίας Νεμέας».

Σύναψη προγραμµατικής σύμβασης για το έργο «Αποκατάσταση των όψεων και τοπικές επισκευές στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας στο Βασιλικό Δήμου Σικυωνίων».

 

ΕΝ ΟΨΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Προγραµµατική σύμβαση µε το υπουργείο Πολιτισμού για την εκπόνηση μελετών κατασκευής Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη

Προγραμµατική σύμβαση µε το υπουργείο Πολιτισμού και Δήμο Πύλου -Νέστορος για την εκπόνηση Μελετών Κάστρου Μεθώνης. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εντάσσει την αναφερόμενη πράξη, στο τεχνικό της πρόγραµµα µε προϋπολογισμό 80.000 ευρώ.

Προγραμµατική σύµβαση µε το υπουργείο Πολιτισμού για την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

Προγραμµατική σύµβαση µε το υπουργείο Πολιτισμού για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.

 

ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ / ΠΕΠ

Νέα Πρόσκληση του Ε.Π. Πελοπόννησος 2014 – 2020: «Ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία)», µε προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ – εντάξεις έργων.

Νέα Πρόσκληση του Ε.Π. Πελοπόννησος 2014 – 2020: «Ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς (μουσειακές και πολιτιστικές υποδομές)», µε προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ – εντάξεις έργων.

 

ΕΠΙΛΥΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ

Ολοκλήρωση έρευνας – διαδικασιών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στον Πύργο Κουμουνδούρου (Κάμπος – Αβίας) – Μελέτη από ΕΦΑ/ Νεωτέρων Μνημείων

Ολοκλήρωση διαδικασιών – έγκριση από ΚΑΣ για τη σύναψη προγραμµατικής σύμβασης, δηµοπράτησης και υλοποίησης του έργου «Ανάπλαση προαύλειου χώρου στον ναό Αγίου Σωτήρος (Μεταμορφώσεως) Τ.Κ Χριστιάνων Δήμου Τριφυλίας», µε προϋπολογισμό 625.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επίλυση ζητημάτων σχετικά µε την προγραμματική σύμβαση και το φυσικό αντικείµενο του έργου «Επικεράμωσης στον ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Αγιο Πέτρο Κυνουρίας».

Επίλυση ζητημάτων µετά τις τελευταίες ανασκαφικές έρευνες για το έργο «Οδικό τµήµα, Τζάνε – Καλαμάκι» (παρουσία µελετήτριας κ. Δεληγιώργη).

Στις επόμενες προγραμματικές συμβάσεις Περιφέρειας – υπουργείου Πολιτισμού οι μελέτες για το κάστρο Μεθώνης και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη

Οι μελέτες για το Κάστρο Μεθώνης, καθώς και η εκπόνηση μελετών για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης περιλαμβάνονται μεταξύ των επόμενων συμβάσεων που πρόκειται να υπογραφούν μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης, εξ άλλου, υπογράφηκαν τρεις νέες προγραμματικές συμβάσεις πολιτισμικής ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 149.800 ευρώ.

Οι συμβάσεις αυτές αφορούν α) στην αποκατάσταση των όψεων του ναού της Αγίας Τριάδας στο Βασιλικό του Δήμου Σικυωνίων, β) στην επισκευή της στέγης του κτηρίου Καθηγητή Δημητρακόπουλου στην Καρύταινα, καθώς και γ) στη δημιουργία υποδομών υγιεινής και αποθηκευτικών χώρων στον αρχαιολογικό χώρο του σταδίου Νεμέας.

 

Ο Π. ΝΙΚΑΣ

“Χαίρομαι όταν συναντώ την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού διότι λύνουμε πολλά ουσιαστικά και σοβαρά θέματα, τα οποία αφορούν στον Πολιτισμό. Είμαι βέβαιος ότι η παρουσία της υπουργού έχει αναβαθμίσει πολιτιστικά την Περιφέρειά μας” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου μετά τη συνάντηση. Και συνέχισε:

“Σήμερα υπογράψαμε μία σειρά από προγραμματικές συμβάσεις και συμφωνήσαμε για να προωθήσουμε την υπογραφή και άλλων. Συζητήσαμε για τα έργα, τα οποία συνδέονται με το Περιφερειακό Πρόγραμμα και επιλύσαμε πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία αφορούν στα πολιτιστικά έργα και στις πολιτιστικές υποδομές της Περιφέρειάς μας. Πολύ σύντομα θα συναντηθούμε για να υπογράψουμε τις νέες προγραμματικές συμβάσεις. Εμείς, ως Περιφέρεια, δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στα θέματα του Πολιτισμού, στις ψυχές που εμπεριέχονται στα μνημεία μας, στις ψυχές των προγόνων μας, όλων αυτών που τα δημιούργησαν. Χαιρόμαστε γιατί υπάρχει μία υπουργός Πολιτισμού, η οποία έχει τις ίδιες απόψεις και αγωνίζεται, κοπιάζει και ιδρώνει για να περισώσουμε την πατρογονική μας κληρονομιά και να προωθήσουμε τον Πολιτισμό στην πατρίδα μας, αυτό το μεγάλο μας περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δεν έχουμε φροντίσει διαχρονικά με τον τρόπο που θα έπρεπε. Την ευχαριστώ για την πολύ καλή συνεργασία”.

 

Η Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ

Από την πλευρά της, η υπουργός Λ. Μενδώνη -όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού- δήλωσε τα εξής:

“Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα η συνεργασία μου με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον κ. Παναγιώτη Νίκα. Με τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα δίνει ένα εξαιρετικά καλό τέλος της τρέχουσας δύσκολης χρονιάς για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Υπογράψαμε μία σειρά προγραμματικών συμβάσεων για την αποκατάσταση μνημείων και τη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συνεννοηθήκαμε για τις επόμενες προγραμματικές συμβάσεις, από τις οποίες θα ξεχωρίσω δύο:

Η πρώτη είναι η προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση μελετών για το Κάστρο της Μεθώνης, ένα πάρα πολύ σημαντικό μνημείο, το οποίο, παρά τις επενδύσεις οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, εξ αιτίας της θέσης του πάνω στη θάλασσα, παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα.

Συμφωνήσαμε με τον περιφερειάρχη να προχωρήσουμε σε μία προγραμματική σύμβαση, που θα χρηματοδοτηθεί και από τις δύο πλευρές, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να έχουμε έτοιμες τις μελέτες, για να προλάβουμε να κάνουμε σωστικά έργα, ώστε να μην υπάρξουν άλλες ουσιαστικές ζημίες στο κάστρο, με απώτερο στόχο η αποκατάστασή του να ενταχθεί στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο.

Επίσης, το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Αρχαίας Μεσσήνης, που ήταν η κατασκευή ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, φτάνει σε αίσιο τέλος, με τη συμφωνία μας να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο ΥΠΠΟΑ και στην Περιφέρεια, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, για την εκπόνηση μελετών για το νέο Μουσείο. Τονίζω, ότι το θέμα του νέου Μουσείου και της χωροθέτησής του ταλάνιζε χρόνια την τοπική κοινωνία. Είναι ευτυχής η συγκυρία που βρέθηκε η άριστη λύση, στην οποία συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι τοπικοί παράγοντες, ο καθηγητής κ. Π. Θέμελης, ως ανασκαφέας της Μεσσήνης, η Περιφέρεια και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ηδη συζητήσαμε με τον περιφερειάρχη την εξέλιξη των έργων και τις νέες εντάξεις στο τρέχον ΕΣΠΑ. Προετοιμάζουμε, από κοινού, τη νέα Προγραμματική Περίοδο. Η Πελοπόννησος είναι ένας ευλογημένος τόπος, με τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, σε όλη τη μακρά ιστορική διάρκεια.  Πραγματικά, είναι για μένα ευτυχής συγκυρία ότι και για τον περιφερειάρχη, τον κ. Νίκα, η επένδυση στον τομέα του Πολιτισμού, τόσο στη σύγχρονη δημιουργία όσο και στην πολιτιστική κληρονομιά, αποτελεί προτεραιότητα”.

Περισσότερα Άρθρα

ΚΚΕ: Γιατί να μας ψηφίσουν οι αγρότες

Το ΚΚΕ απευθύνεται στους μικρομεσαίους αγρότες, αγρότισσες και κτηνοτρόφους και τους καλεί να κάνουν αποφασιστικό βήμα, στηρίζοντας – δυναμώνοντας το ΚΚΕ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, γιατί ένα ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και το λαό θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη, αποτελεσματικότητα και προοπτική στους αγώνες του εργατικού – λαϊκού κινήματος της χώρας μας, για όλα όσα […]

Η Δήμητρα Λυμπεροπούλου στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ «Είμαστε Φύση» (ηχητικό)

Συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ «Είμαστε Φύση», παραχώρησε η περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πράσινη Πελοπόννησος» και εκπρόσωπος των Ευρωπαίων «Πρασίνων» Δήμητρα Λυμπεροπούλου.   Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. Share on Facebook Tweet Follow us Share Share Share Share Share

Follow by Email