14 °C Argos, GR
27 Οκτωβρίου 2021

Η Πελοπόννησος του Διαφωτισμού, σε Επετειακό επιστημονικό συμπόσιο στον Μυστρά

Ο δήμος Σπάρτης και η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών, οργανώνουν επετειακό επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο: «Παιδεία, Επιστήμη και Εκκλησία – Η Πελοπόννησος στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό».

Θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, στον Μυστρά, το Σαββατοκύριακο που έρχεται.

Το συμπόσιο θα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία και θα έχει ως τιμώμενο πρόσωπο τον Σχολάρχη της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, της Κωνσταντινουπόλεως, Δημήτριο Ζώτο.

Το συμπόσιο αφορά στην αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας, για την πορεία της εκπαίδευσης και της επιστημονικής προόδου στα χρόνια της Οθωμανοκρατίας και τη σχέση αυτών με την Εκκλησία.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον γεωγραφικό χώρο της Πελοποννήσου και στο χρονικό διάστημα από τα μέσα του 18ου αιώνα, έως την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, δηλαδή στην περίοδο που ονομάστηκε αργότερα Νεοελληνικός Διαφωτισμός ή Νεοελληνική Αναγέννηση.

Το συμπόσιο τελεί υπό την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού.

 

«Παιδεία, Επιστήμη και Εκκλησία – Η Πελοπόννησος στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό», είναι ο τίτλος του τριήμερου Επετειακού Επιστημονικού Συμποσίου, που θα διεξαχθεί Παρασκευή έως Κυριακή, 1 -3/10/2021, στο Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, στον Μυστρά.

Συνδιοργανωτές

Το σημαντικό Συμπόσιο συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σπάρτης, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού του Δήμου και η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών.

Το Επιστημονικό Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού όπως και την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού.

Για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία

Το Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία και θα έχει ως τιμώμενο πρόσωπο τον Σχολάρχη της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής της Κωνσταντινουπόλεως, κ. Δημήτριο Ζώτο.

Αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας

Το Συμπόσιο αφορά στην αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας για την πορεία της εκπαίδευσης και της επιστημονικής προόδου και τη σχέση αυτών με την Εκκλησία.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον γεωγραφικό χώρο της Πελοποννήσου και στο χρονικό διάστημα από τα μέσα του 18ου αι. έως την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, δηλαδή στην περίοδο που ονομάστηκε αργότερα Νεοελληνικός Διαφωτισμός ή Νεοελληνική Αναγέννηση.

Τιμώμενο πρόσωπο ο Σχολάρχη της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής της Κωνσταντινουπόλεως, Δημήτριος Ζώτος

Ως «μια κίνηση υψηλού συμβολισμού», περιγράφουν από την Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών την παρουσία στο Συμπόσιο του εν ενεργεία Σχολάρχη της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, κ. Δημήτριου Ζώτου.

«Επικυρώνεται κατ’ αυτό τον τρόπο η μακραίωνη ιστορική σύνδεση του Μυστρά -και της Λακωνίας εν γένει- με την Κωνσταντινούπολη και ανοίγονται νέοι δίαυλοι επικοινωνίας των Σπαρτιατών – Λακώνων με την εναπομείνασα ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία συνεχίζει αδιάλειπτα και με πολύ μόχθο να “φυλάττει Θερμοπύλες” για τον Ελληνισμό», υπογραμμίζουν.

Μουσική Εκδήλωση για την οικονομική στήριξη της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής

Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν των ακαδημαϊκών ομιλιών και γνωρίζοντας την οικονομική δυσπραγία των Ρωμαίικων Σχολείων της Πόλης, θα πραγματοποιηθεί Μουσική Εκδήλωση προς τιμήν τους και με σκοπό την έμπρακτη οικονομική στήριξη της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής,

το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021 (20:00-22:00) στο Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, στον Μυστρά.

«Η γενέτειρα του τελευταίου ενδόξου αυτοκράτορα της χιλιόχρονης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας καθίσταται αρωγός του αγώνα για την επιβίωση και την πρόοδο των Ελλήνων στη Βασιλεύουσα Πόλη του Γένους μας!», αναφέρθηκε.

Επετειακό Επιστημονικό Συμπόσιο στον Μυστρά (1 – 3 Οκτωβρίου)

«Παιδεία, Επιστήμη και Εκκλησία – Η Πελοπόννησος στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό»

Παρασκευή, 1/10

18.00 -18:30: Προσέλευση κοινού

18.30 – 18.35: Έναρξη – Πρόεδρος του Ν.Π. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος

18.35 -18.45: Χαιρετισμός Δημάρχου Σπάρτης

18.45 -19.45: Χαιρετισμοί Επισήμων

19.45 – 20.15: Δρ. Αθανάσιος Χρήστου, «Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Φιλική Εταιρεία στην Πελοπόννησο

20.15 -20.45κ. Δημήτριος Ζώτος, «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή»

20.45- 21.00: Αποφώνηση, Πρόεδρος του Ν.Π. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος

Ολοκλήρωση εργασιών 1ης ημέρας

Σάββατο, 2/10

09.00 – 09.15: Προσέλευση κοινού

  • Όψεις των αρχών του 19ου αιώνα

Προεδρείο: Δρ. Νικόλαος Ζαχαριάς

09.15 – 10:00: Δρ. Gonda Van Steen, «Shaping National Anniversaries: The Case of Greece»

10.00 -10.30: Δρ. Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης, «Οι επίσκοποι της Λακωνίας στις αρχές του 19ου αιώνα και ο ρόλος τους σε μία μεταβατική για την οθωμανική κυριαρχία περίοδο»

10.30 -11.00 : κ. Νικόλαος Ισμυρνιόγλου, «Οι Επαναστάσεις του 19ου αιώνα από τα κάτω: Συλλογική διαμαρτυρία των κατώτερων στρωμάτων μέσω των συλλογικών αναφορών προς την Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδος»

11.00 – 11.15: Διάλειμμα

  • Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Πελοπόννησος

Προεδρείο: Υπ. Δρ. Αθανάσιος Βλήτας

11.15 -11.45: Δρ. Αλεξάνδρα Σφοίνη, «Τοποθετώντας την Πελοπόννησο στον χάρτη του Νεοελληνικού Διαφωτισμού»

11.45 -12.15 : Δρ. Δέσποινα Μιχάλαγα, «Questa Terra di Mistrà, che vicina alle vestiggie dell’antica Sparta: Ανιχνεύοντας το προδιαφωτιστικό παρελθόν της Λακωνίας»

12.15 -12.45: Δρ. Αριστείδης Χατζής, «Ο πιο μορφωμένος άνθρωπος στον Μοριά: Η δράση του φιλικού και φιλελεύθερου διανοούμενου Γιώργου Σέκερη από το 1815 έως το 1822»

Ολοκλήρωση εργασιών 2ης ημέρας

Κυριακή 3/10

10.00 -10.15: Προσέλευση κοινού

  • Η Ελληνική Παιδεία πέρα από τα σύνορα του νεοελληνικού κράτους

Προεδρείο: Δρ. Ουρανία Πολυκανδριώτη

10.15 – 10.45: Δρ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, «Ο εκ Πελοποννήσου Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος Ε´ και η θέση του έναντι των πεπαιδευμένων της εποχής του»

10.45 -11.30: Δρ. Hussien Soliman, «Philosophy from the Greeks to Islamic Culture»

11.30-12.00: Δρ. Ειρήνη Σαριόγλου, «Η δράση του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως»

12.00 -12.15: Συμπεράσματα, Δρ. Αθανάσιος Χρήστου

Πέρας Συμποσίου!

Χορηγός Επικοινωνίας: notospress.gr

Περισσότερα Άρθρα

Κυπαρισσία: «Τώρα που σε σκότωσα πάρε τηλέφωνο την αστυνομία» – Σοκάρουν οι νέες μαρτυρίες

Κυπαρισσία: Συγκλονιστική είναι η περιγραφή βιολόγου στο tharrosnews.gr, που βρέθηκε έξω από το κατάστημα «Γερμανός» την ώρα της δολοφονίας του 39χρονου, η οποία άκουσε τον 72χρονο, κρατώντας ακόμα το όπλο στο χέρι, να επιστρέφει στην πόρτα και να φωνάζει: «Τώρα που σε σκότωσα, πάρε τηλέφωνο στην Αστυνομία. Που θα μου πεις εμένα ότι με γράφεις…». […]

Δήμος Ερμιονίδας: Ο κ. Λάμπρου να καταδικάσει απερίφραστα τον ανώνυμο και δειλό συκοφάντη

Ο κ. Λάμπρου σε χθεσινό δελτίο τύπου αναφέρεται στις απευθείας αναθέσεις και στην δράση του ανώνυμου συκοφάντη κουκουλοφόρου του διαδικτύου, ο οποίος κρύβεται στο facebook πίσω από το ψεύτικο προφίλ “Ουράνιο Τόξο”. Τον καλώ λοιπόν να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές. Καταδικάζει απερίφραστα αυτόν τον ανώνυμο και δειλό συκοφάντη; Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο […]

Follow by Email