10 °C Argos, GR
8 Δεκεμβρίου 2021

Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι ασφαλής για τους υγιείς ανθρώπους

Η χρήση μάσκας για προστασία από τον κορονοϊό έχει μικρή μόνο επίπτωση στην ικανότητα των υγιών ανθρώπων να ασκούνται σωματικά ακόμη και με έντονο τρόπο, σύμφωνα με μια νέα μικρή ιταλική επιστημονική έρευνα. Οι Ιταλοί επιστήμονες ανέφεραν ότι η χρήση μάσκας είναι ασφαλής για τους ασκούμενους που θα θέλουν να τη χρησιμοποιούν (π.χ. στα γυμναστήρια) για να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19, εφόσον δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιλάνου και του Καρδιολογικού Κέντρου Monzino, με επικεφαλής τους δρες Ελισαμπέτα Σαλβιόνι και Μάσιμο Μαπέλι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό «European Respiratory Journal», μελέτησαν 12 εθελοντές, έξι άνδρες και έξι γυναίκες με μέση ηλικία 40 ετών.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν σε στατικό ποδήλατο τρεις δοκιμασίες άσκησης, τη μία χωρίς μάσκα προσώπου, τη δεύτερη φορώντας μια χειρουργική μάσκα και την τρίτη κάνοντας χρήση μάσκας με φίλτρο FFP2. Στη διάρκεια των τεστ καταγράφονταν αναπνοή των συμμετεχόντων, οι παλμοί της καρδιάς, η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και άλλοι βιοδείκτες.

Παρόλο που οι μάσκες καθιστούσαν ελαφρώς πιο δύσκολη την αναπνοή, διαπιστώθηκε ότι η χρήση οποιασδήποτε μάσκας είχε μικρή μόνο επίπτωση. Για παράδειγμα, μετρήθηκε μια μέση μείωση περίπου 10% στην ικανότητα εκτέλεσης αερόβιας άσκησης. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η μάσκα συνιστά κίνδυνο για την υγεία κατά την άσκηση, ακόμη και την έντονη.

«Παρόλο που αναμένεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιαστούν κατά της Covid-19, η νέα έρευνα μπορεί να έχει πρακτικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, για παράδειγμα καθιστώντας ασφαλέστερο το άνοιγμα των γυμναστηρίων σε εσωτερικούς χώρους», δήλωσε ο δρ Μαπέλι. «Όμως δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι το ίδιο ισχύει για τους ανθρώπους με παθήσεις της καρδιάς ή των πνευμόνων. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα επ’ αυτού», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Άρθρα

Δ.ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ: Καταδικαστέα και δολοφονική ενέργεια οι φόλες – Θα κατατεθεί μήνυση

Με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος απαντάει σε ”εμπνευσμένο άρθρο” όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος που χαρακτηρίζει αδιάφορο τον Δήμο Ναυπλιέων σε ότι έχει να κάνει με τα αδέσποτα. ”Διάβασα λίγο πριν ένα ¨εμπνευσμένο¨ άρθρο το οποίο χαρακτήριζε αδιάφορο το Δήμο Ναυπλιέων στο σοβαρότατο θέμα των αδέσποτων […]

Λαϊκή Συσπείρωση: Αρνήθηκαν να κουβεντιάσουν για τον Ταΰγετο (βίντεο)

Απροστάτευτα στο έλεος των καταστροφών βρίσκονται τα λαϊκά στρώματα στη Πελοπόννησο. Δρόμοι βυθίζονται κι εξαφανίζονται. Παντού ρωγμές και κατολισθήσεις. Δέκα χρόνια τώρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές τα λαϊκά στρώματα ζουν τις συνέπειες από την παντελή έλλειψη σοβαρών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιδιαβρωτικής θωράκισης, αναδάσωσης. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. Παντού μπαλώματα […]

Follow by Email