13 °C Argos, GR
28 Οκτωβρίου 2021

Θ. Βερούτης: Τα έργα ανήκουν στους πολίτες

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ)

22 μήνες πέρασαν από την ημέρα, που ανατέθηκαν στον Θεόδωρο Βερούτη τα καθήκοντα του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα.

Από τότε έως σήμερα, η Περιφερειακή Ενότητα κατόρθωσε να διαγράψει μία σημαντική αναπτυξιακή πορεία, αφού σχεδιάζονται και υλοποιούνται έργα προτεραιότητας για τη Λακωνία, με κύριο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του νομού.

Με μότο «τα έργα ανήκουν στους πολίτες» και με εφόδιο την πολυετή εμπειρία του ως μηχανικός, ο Θεόδωρος Βερούτης, από την πρώτη στιγμή της θητείας του, έβαλε «σε σειρά» έργα, που αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα με αποτέλεσμα τώρα να ολοκληρώνονται. Ενδεικτικές περιπτώσεις τέτοιων έργων αποτελούν τόσο η νέα είσοδος της πόλης της Σπάρτης, όσο και η γέφυρα του Πόρου και η περιφερειακή οδός Γερακίου. Η νέα είσοδος της Σπάρτης κατασκευάζεται με ταχείς πλέον ρυθμούς και παραδίδεται προς χρήση στους πολίτες τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Η γέφυρα του Πόρου και η περιφερειακή οδός του Γερακίου, ήταν ένα έργο που η Περιφερειακή Αρχή Νίκα παρέλαβε ως μια «χρεοκοπημένη» εργολαβία, με έκπτωτο ανάδοχο. Με συντονισμένες όμως ενέργειες εντάχθηκε ως νέο έργο στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2021 η ολοκλήρωση των εργασιών και αυτή η σπουδαία υποδομή για την ανατολική Λακωνία, παραδίδεται προς χρήση εντός του τρέχοντος μήνα.

Σε ότι αφορά στα έργα οδικών υποδομών σημαντική παρέμβαση συνιστούν η μελέτη της νέας γέφυρας του Ευρώτα στη Σκάλα Λακωνίας, που ολοκληρώνεται εντός των επόμενων δύο μηνών και θα επιτρέψει την υλοποίηση ενός σπουδαίου έργου, αφού μέχρι σήμερα η πρόσβαση προς τη Νότια Λακωνία, γίνεται από τη μεταλλική γέφυρα, που κατασκευάστηκε πριν από περίπου 100 χρόνια. Η νέα γέφυρα, η παράκαμψη του Βλαχιώτη, η μελέτη της οποίας ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2021 και η βελτίωση του οδικού άξονα από την γέφυρα της Απιδέας μέχρι τους Μολάους, που έχει ήδη υποβληθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά τις οδικές υποδομές προς την κεντρική και νοτιοανατολική Λακωνία.

Η προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής Νίκα για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Λακωνίας δεν τελειώνει όμως εδώ. Όπως μας πληροφορεί ο Αντιπεριφερειάρχης «είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την ολοκλήρωση της μελέτης, της εθνικής οδού Σπάρτης – Γυθείου (τμήμα Πυρί – Γύθειο), που αποτελεί ουσιαστικά το νοτιότερο τμήμα του διευρωπαϊκού άξονα Ε65 και για την υλοποίηση του σπουδαίου αυτού έργου θα εξευρεθούν σίγουρα πόροι, με πιθανότερη πηγή χρηματοδότησης το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο δρόμος αυτός σε συνδυασμό με τον «μανιάτικο» δρόμο Καλαμάτα – Αρεόπολη, που μελετάται από την Περιφέρεια, θα ολοκληρώσουν το οδικό «κύκλωμα» πρόσβασης προς το Γύθειο και τη Μάνη, ικανοποιώντας πλήρως τις ανάγκες για ασφαλή και γρήγορη μετάβαση στην εμβληματική αυτή περιοχή».

Τα ανωτέρω σχεδιαζόμενα και υλοποιούμενα έργα οδικών υποδομών σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόγραμμα συντήρησης του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας που ήδη υλοποιείται, με έργα προϋπολογισμού που αγγίζουν τα 40.000.000 €, θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά το οδικό δίκτυο του Νομού, που για χρόνια αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα εγκατάλειψης.

«Πέρα των οδικών υποδομών, τα έργα πολιτισμού και περιβάλλοντος αποτελούν βασική προτεραιότητα της Περιφερειακής μας Αρχής», τονίζει ο Θοδωρής Βερούτης.

«Το αποτέλεσμα της στενής μας συνεργασίας μας με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, είναι να ενταχθούν και να υλοποιούνται σήμερα, πέντε σπουδαία έργα ανάδειξης και προστασίας μνημείων του τόπου μας και συγκεκριμένα :

  • Η αναβάθμιση του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης, προϋπολογισμού 1.600.000,00€.
  • Η “Ανάδειξη – Εκθεσιακή περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά”, συνολικού προϋπολογισμού 1.350.000, 00€,
  • Η “Συντήρηση ζωγραφικού διακόσμου και λίθινων στοιχείων των ναών, Αγίου Δημητρίου, Παντάνασσας και Ευαγγελίστριας στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά”, συνολικού προϋπολογισμού 968.800, 00 €
  • Η «προστασία διαμόρφωση και ανάδειξη του Ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνα», στην Αγία Κυριακή Αμυκλών, προϋπολογισμού 530.000,00 €
  • Η στερέωση των βραχωδών πρανών του Κάστρου της Μονεμβασίας, προϋπολογισμού 2.500.000,00€.

«Και δεν τελειώνουμε εδώ με τα έργα πολιτισμού, προστασίας και ανάδειξης των μνημείων μας», συνεχίζει ο Θοδωρής Βερούτης. «Συνάψαμε τη σύμβαση και ολοκληρώνουμε τη μελέτη του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, βάζοντας τις στέρεες βάσεις για την υλοποίηση ενός έργου, που έχει ανάγκη ο τόπος μας και το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης πολλών επισκεπτών και θα διευρύνει τις αναπτυξιακές προοπτικές του Νομού μας»

«Η ανάδειξη του ποταμού Ευρώτα αποτελεί άλλη μια σημαντική περιβαλλοντική και πολιτιστική παρέμβασή μας που στοχεύει στην οριοθέτηση του ποταμού από την υφιστάμενη γέφυρα της εισόδου της Σπάρτης, στην ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία των παρόχθιων εκτάσεων, με εξασφάλιση επαρκούς υδραυλικής διατομής και αντιπλημμυρικών έργων προστασίας και στο σχεδιασμό παραποτάμιας διαδρομής και αναπλάσεων σε μήκος 4,2 χιλιομέτρων, που θα περιλαμβάνει:

  • Tεχνικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και θωράκισης/ενίσχυσης υφισταμένων ανιπλημμυρικών έργων από διάβρωση και υποσκαφή.
  • Σχεδιασμό ενός παραποτάμιου δρόμου ήπιας κυκλοφορίας, τύπου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου. Ο νέος δρόμος θα περιλαμβάνει τμήματα του υφιστάμενου παραποτάμιου δρόμου και χάραξη νέου, εντός της παραποτάμιας ζώνης, όπου αυτό είναι εφικτό.
  • Σχεδιασμό μιας σειράς από οικολογικές, αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις σε σημεία του παραποτάμιου δρόμου -κατά προτεραιότητα δημόσιας ιδιοκτησίας- όπως για παράδειγμα κατασκευής χώρων ανάπαυσης με προτεινόμενα στοιχεία αστικού εξοπλισμού”.

Πολύ σημαντική παρέμβασή μας θεωρώ επίσης το σχεδιασμό προγράμματος Ολοκληρωμένων χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) του Ταϋγέτου, προϋπολογισμού 25.000.000,00€ που βάζουν τις περιοχές του «θρυλικού» όρους σε Λακωνία και Μεσσηνία σε τροχιά αναβάθμισης, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών, τη βελτίωση της ζωής των μόνιμων κατοίκων, την επίλυση χρονίων προβλημάτων αλλά και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των πανέμορφων χωριών του Ταϋγέτου.

«Στις σημαντικές μας παρεμβάσεις θέλω να σταθώ επίσης, στις δράσεις που αναπτύξαμε όλο αυτό το διάστημα για την ενίσχυση των υγειονομικών μας δομών . Τέσσερα κέντρα Υγείας αναβαθμίζονται στο Νομό (Κ.Υ. Βλαχιώτη, Γυθείου, Νεάπολης και Αρεόπολης) με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τις 800.000 €, μέσω χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ, ενώ σημαντική θεωρώ ήταν και η συμβολή μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού sars Covid-19, αφού φροντίσαμε να ενισχύσουμε το σύνολο των υγειονομικών μας δομών με ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, στην προσπάθειά μας να θωρακίσουμε κατά το μέγιστο δυνατό, το σύστημα της δημόσιας υγείας».

Ο Θεόδωρος Βερούτης είναι ένας σεμνός από τη φύση του άνθρωπος, που πιστεύει ακράδαντα ότι όλα τα επιτεύγματα στην Πολιτική, είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και αγαστής συνεργασίας. Γι’ αυτό και δεν παραλείπει ποτέ να αναφέρεται με θερμά λόγια για τον αγώνα που δίνει για την Πελοπόννησο και τους πολίτες της, κατ΄αρχήν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι συνάδελφοί του στην Περιφερειακή Αρχή, οι συνεργάτες του και όλοι όσοι στέκονται αρωγοί στην υλοποίηση των έργων, ευχαριστώντας τους δημόσια σε κάθε ευκαιρία.

Έχοντας διακαή επιθυμία να αφήσει το αποτύπωμά του στον τόπο, όχι από ματαιοδοξία αλλά από γνήσιο ενδιαφέρον και αγάπη, δε σταματά να θέτει νέους στόχους, να αγωνίζεται και να οραματίζεται ένα καλύτερο αύριο για όλους.

 

Περισσότερα Άρθρα

Στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» η Μπριζίτ Μακρόν

Την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» επισκέφθηκε η σύζυγος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Μπριζίτ Μακρόν, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021.  Την κ.Μακρόν συνόδευε η σύζυγος του Πρωθυπουργού κ.Μαρέβα Μητσοτάκη. Τις δύο κυρίες υποδέχτηκαν η Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο κοινός Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων […]

Αγία Ειρήνη η μεγαλομάρτυς

Αγία της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 5 Μαΐου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ειρήνη. Η Ειρήνη, της οποίας το λαϊκό όνομα ήταν Πηνελόπη, γεννήθηκε στην πόλη Μαδεδλών της Περσίας και γονείς της ήταν ο έπαρχος Λικίνιος και η ευγενής Λικινία. Σε πολύ μικρή ηλικία άρχισε την εκπαίδευσή της κοντά […]

Follow by Email