37 °C Argos, GR
3 Αυγούστου 2021

Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας: Φάρμακα και αντιβιοτικά, αποκλειστικά και μόνο με ιατρική συνταγή

Αποκλειστικά και μόνο με ιατρική συνταγή θα πρέπει να δίνονται φάρμακα και αντιβιοτικά τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας σε κοινή ανακοίνωσή του με 12 ακόμα ιατρικούς συλλόγους.
Συγκεκριμένα αναφέρουν:

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΑΙΓΙΟΥ, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ, ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΠΑΤΡΩΝ, ΠΥΡΓΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Θέμα: «Φάρμακα και αντιβιοτικά, αποκλειστικά και μόνο με ιατρική συνταγή»

Η επιστημονική κοινότητα χαιρετίζει την εφαρμογή του Ν 4675 /2020, όπου πλέον είναι απαγορευτική η προμήθεια αντιβιοτικών από το φαρμακείο χωρίς ηλεκτρονική (ή χειρόγραφη) ιατρική συνταγή. Ο νόμος αυτός έρχεται να ενισχύσει την υπάρχουσα νομοθεσία περί απαγόρευσης διάθεσης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, επιβάλλοντας πρόστιμα και κυρώσεις βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Η ιατρική κοινότητα οφείλει να τηρήσει πιστά το νόμο, ειδικά σε ότι αφορά φάρμακα που περιέχουν αντιβιοτικά σε οποιαδήποτε μορφή (χάπια, ενέσεις, αλοιφές ή οφθαλμικά διαλύματα).

Αναδρομική συνταγογράφηση φαρμάκων που έχει προμηθευτεί ο πολίτης από το φαρμακείο είναι αδιανόητη. Υπενθυμίζεται ότι η συνταγογραφική συμπεριφορά του ιατρού είναι ελεγχόμενη, κωδικοποιημένη ανάλογα με τη νόσο και υπόκειται σε κυρώσεις, σε περίπτωση παράβασης των κείμενων διατάξεων.

Στη χώρα μας παρατηρείται υψηλή αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά με καταγραφή πολλών θανάτων από πολυανθεκτικά στελέχη στα Νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Ειδικά εν μέσω πανδημίας COVID-19, είναι επιτακτική η ανάγκη να διαφυλάξουμε τους ασθενείς που δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό από τις δυσμενείς συνέπειες της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών στην κοινότητα.

Μένουμε ασφαλείς. Λαμβάνουμε φάρμακα και αντιβιοτικά μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής.

Ι.Σ. Αγρινίου – Παντελής Παπαθανάσης
Ι.Σ. Αιγίου – Αικατερίνη Υφαντή
Ι.Σ. Αιτωλοακαρνανίας – Αριστόβουλος Τριβλής
Ι.Σ. Αμαλιάδας – Κωνσταντίνος Τσαούσης
Ι.Σ. Αργολίδας – Κωνσταντίνος Κατσαρός
Ι.Σ. Αρκαδίας – Βασίλειος Ψυχογιός
Ι.Σ. Ζακύνθου – Παύλος Καψαμπέλης
Ι.Σ. Κεφαλλονιάς – Σοφία Ζαφειράτου
Ι.Σ. Κορινθίας – Χρυσοβαλάντης Μέλλος
Ι.Σ. Λακωνίας – Μαρία Τσιρώνη
Ι.Σ. Μεσσηνίας – Δημήτρης Τζωρτζίνης
Ι.Σ. Πατρών – Άννα Μαστοράκου
Ι.Σ. Πύργου-Ολυμπίας – Νικόλαος Κατσαρός

Περισσότερα Άρθρα

«Ανδρέας Πουλάς: Οι αγρότες της Αργολίδας ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και καθαρές απαντήσεις»

Το πρόβλημα της ακαρπίας στα εσπεριδοειδή και στις ελιές το οποίο προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους αγρότες του Ν. Αργολίδας επεσήμανε ο Ανδρέας Πουλάς κατά τη διάρκεια σχετικής επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή. Αρχικά ο κ. Πουλάς αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι αγρότες του Ν. Αργολίδας  λόγω της μείωσης της παραγωγής […]

Λαχειοφόρος αγορά για την στήριξη του συσσιτίου Ευαγγελίστριας από τον ΟΦΚΑΘ Βάσης Ναυπλίου

Λαχειοφόρο αγορά διοργανώνει ο ΟΦΚΑΘ Βάση Ναυπλίου για την οικονομική στήριξη του Συσσιτίου της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου και την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης. Οι λαχνοί διατίθενται από τα μέλη του ΟΦΚΑΘ Βάσης Ναυπλίου ύστερα από επικοινωνία και το κόστος είναι 2 ευρώ. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. Αναλυτικά η ανακοίνωση της […]

Follow by Email