22 °C Argos, GR
26 Σεπτεμβρίου 2021

Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας: Φάρμακα και αντιβιοτικά, αποκλειστικά και μόνο με ιατρική συνταγή

Αποκλειστικά και μόνο με ιατρική συνταγή θα πρέπει να δίνονται φάρμακα και αντιβιοτικά τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας σε κοινή ανακοίνωσή του με 12 ακόμα ιατρικούς συλλόγους.
Συγκεκριμένα αναφέρουν:

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΑΙΓΙΟΥ, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ, ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΠΑΤΡΩΝ, ΠΥΡΓΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Θέμα: «Φάρμακα και αντιβιοτικά, αποκλειστικά και μόνο με ιατρική συνταγή»

Η επιστημονική κοινότητα χαιρετίζει την εφαρμογή του Ν 4675 /2020, όπου πλέον είναι απαγορευτική η προμήθεια αντιβιοτικών από το φαρμακείο χωρίς ηλεκτρονική (ή χειρόγραφη) ιατρική συνταγή. Ο νόμος αυτός έρχεται να ενισχύσει την υπάρχουσα νομοθεσία περί απαγόρευσης διάθεσης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, επιβάλλοντας πρόστιμα και κυρώσεις βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Η ιατρική κοινότητα οφείλει να τηρήσει πιστά το νόμο, ειδικά σε ότι αφορά φάρμακα που περιέχουν αντιβιοτικά σε οποιαδήποτε μορφή (χάπια, ενέσεις, αλοιφές ή οφθαλμικά διαλύματα).

Αναδρομική συνταγογράφηση φαρμάκων που έχει προμηθευτεί ο πολίτης από το φαρμακείο είναι αδιανόητη. Υπενθυμίζεται ότι η συνταγογραφική συμπεριφορά του ιατρού είναι ελεγχόμενη, κωδικοποιημένη ανάλογα με τη νόσο και υπόκειται σε κυρώσεις, σε περίπτωση παράβασης των κείμενων διατάξεων.

Στη χώρα μας παρατηρείται υψηλή αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά με καταγραφή πολλών θανάτων από πολυανθεκτικά στελέχη στα Νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Ειδικά εν μέσω πανδημίας COVID-19, είναι επιτακτική η ανάγκη να διαφυλάξουμε τους ασθενείς που δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό από τις δυσμενείς συνέπειες της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών στην κοινότητα.

Μένουμε ασφαλείς. Λαμβάνουμε φάρμακα και αντιβιοτικά μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής.

Ι.Σ. Αγρινίου – Παντελής Παπαθανάσης
Ι.Σ. Αιγίου – Αικατερίνη Υφαντή
Ι.Σ. Αιτωλοακαρνανίας – Αριστόβουλος Τριβλής
Ι.Σ. Αμαλιάδας – Κωνσταντίνος Τσαούσης
Ι.Σ. Αργολίδας – Κωνσταντίνος Κατσαρός
Ι.Σ. Αρκαδίας – Βασίλειος Ψυχογιός
Ι.Σ. Ζακύνθου – Παύλος Καψαμπέλης
Ι.Σ. Κεφαλλονιάς – Σοφία Ζαφειράτου
Ι.Σ. Κορινθίας – Χρυσοβαλάντης Μέλλος
Ι.Σ. Λακωνίας – Μαρία Τσιρώνη
Ι.Σ. Μεσσηνίας – Δημήτρης Τζωρτζίνης
Ι.Σ. Πατρών – Άννα Μαστοράκου
Ι.Σ. Πύργου-Ολυμπίας – Νικόλαος Κατσαρός

Περισσότερα Άρθρα

Σημαντική πρωτοβουλία από την Επιτροπή Ισότητας της ΚΕΔΕ

Πρωτοβουλία της Επιτροπής Ισότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τα θέματα ισότητας των φύλων, καταπολέμησης της παρενόχλησης, της έμφυλης βίας και της συμμετοχής των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Συνάντηση εργασίας ΚΕΔΕ- Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων – Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) – Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου […]

Ημερίδα AHEPA ”99 Χρόνια Προσφοράς στον Ελληνισμό και την Ελλάδα”

Το Σάββατο 31 Ιουλίου στη Πόλη του Λουτρακίου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα που διοργάνωσε η AHEPA HJ25 ΑΧΑΙΑΣ με τίτλο “99 Χρόνια Προσφοράς στον Ελληνισμό και την Ελλάδα” Η AHEPA είναι η πολυπληθέστερη και αρχαιότερη ομογενειακή οργάνωση παγκοσμίως με παρουσία Η.Π.Α, Καναδά, Αυστραλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αγγλία με 50.000 οικογένειες ως μέλη και μεγάλο φιλανθρωπικό έργο στην χώρα […]

Follow by Email