17 °C Argos, GR
22 Οκτωβρίου 2020

Ιστορικό λεύκωμα παρουσιάζεται στο Ναύπλιο

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου “Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ” γνωστοποιεί στα μέλη και στους φίλους του ότι την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00΄ θα γίνει στο “ΦΟΥΓΑΡΟ” παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος της Δρ. Δήμητρας Καμαρινού, με θέμα “Καρέ Ιστορίας – Αγώνες των Ελλήνων 1821 – 1923, αρχείο ιστορικών καρτ ποστάλ Σωτηρίου Καμαρινού (1875-1963), Γυμνασιάρχη του Α΄ Γυμνασίου Αθηνών”.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος ΄΄ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ΄΄, το ΄΄ΦΟΥΓΑΡΟ΄΄, η Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας (ΕΣΛΑ) και ο Σύλλογος Φιλολόγων Αργολίδας (ΣΦΑ).

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Θεοδόσης Σ. Σπαντιδέας, ο Γιώργος Κόνδης και ο Νίκος Μπουμπάρης.

Η όλη εκδήλωση θα εμπλουτιστεί με προβολή φωτογραφικού υλικού και δραματοποιημένη αφήγηση μέρους του Επιμέτρου του βιβλίου-λευκώματος από την Ντίνα Καλογεροπούλου και τον Στέλιο Καρατάσο.

Όσοι θελήσουν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, θα πρέπει να τηρήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Περιγραφή

 

Στη βιβλιοθήκη του Σωτηρίου Καμαρινού (1875-1963), Γυμνασιάρχη Α’ Γυμνασίου Αθηνών, στο πατρικό αρχοντικό, βρήκα το άλμπουμ με τις παλιές καρτ ποστάλ. Δεκάδες επιστολικά δελτάρια της εποχής των Βαλκανικών Πολέμων και του Α΄ Παγκοσμίου με φωτογραφίες βασιλέων, αξιωματικών στο μέτωπο, τοπία μαχών, σημαιοστολισμένες πολιτείες, εικόνες από ναυμαχίες αφηγούνται καρέ καρέ όψεις της ιστορίας.

Όσο οι διεκδικήσεις των γειτόνων μας θα γιγαντώνονται, τόσο χρειάζεται να φροντίσουμε τα θεμέλια που έκτισαν οι πρόγονοί μας. Πρώτα απ’ όλα να τα γνωρίσουμε. Πώς κατέληξε η χώρα μας να έχει αυτά τα σύνορα; Πώς δημιουργήθηκαν τα γειτονικά μας κράτη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τι διεκδικούσαν από τα εδάφη και την ιστορία μας; Πότε συνδεθήκαμε με συμμαχίες και πότε βρεθήκαμε αντίπαλοι; Ποιες ιδέες όπλισαν τα χέρια σε πολέμους και σε εμφύλιους σπαραγμούς; Πώς την κτίσαμε πάνω στις αρχαιότητες και τι σημαίνει η εθνική μας ταυτότητα; Κι ακόμα, πού ακουμπάει η προφορική ιστορία από το στόμα των παππούδων μας στην επίσημη; Αφηγήσεις οπλαρχηγών και ανώνυμων στρατιωτών και στίχοι ποιητών της κάθε εποχής μεταφέρουν την ουσία των βιωμάτων τους.

Στόχος του βιβλίου είναι να διηγηθεί απλά και σύντομα, μέσα από αυτήν την πλούσια και σπάνια φωτογραφική συλλογή, το χρονικό των πολεμικών επιχειρήσεων και των διπλωματικών πράξεων που έγιναν σε διάστημα 102 χρόνων (1821-1923), μέχρι να εκταθεί το ελληνικό κράτος στα σημερινά σύνορά του.

 

Απόσπασμα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Η Δρ Δήμητρα Καμαρινού γεννήθηκε στο Ναύπλιον. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι Διδάκτωρ του Παν/μίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Würzburg και Bochum της Γερμανίας και μεταδιδακτορικό δίπλωμα στη Βρετανική Σχολή Αθηνών. Έχει αξιόλογο ερευνητικό και συγγραφικό έργο και έχει τιμηθεί με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2006) και βραβείο Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού (2011).

 

Κριτικές

-Το οικογενειακό αρχείο μνήμης ανασύρεται και συναντιέται με την επίσημη ιστορία σε ένα απλό και πρωτότυπο βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από οποιονδήποτε αγαπά την Ιστορία.

Κ. Αγγελάκος, Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αναπληρωτής Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου

 

-Ένα πανόραμα ιστορίας, ευανάγνωστο και εύληπτο, εικονογραφεί έναν κόσμο μέσα από πορείες ανθρώπων και ιστορικών γεγονότων.

Κ. Τζαμαλή, Δρ Ιστορίας EHESS, Παρίσι

 

-Συναρπάζει με την παραστατικότητα και το βάθος του προβάλλοντας έναν καινοτόμο τρόπο παρουσίασης της ελληνικής ιστορίας. Εξαιρετικά χρήσιμο για την ελληνική εκπαίδευση.

Δρ Β. Μπρίνια, Διδάσκουσα, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Περισσότερα Άρθρα

Συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Smart Covid-19 Management Group

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε σήμερα μέρος στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που συμμετέχουν στην ομάδα που διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας. Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την εξέλιξη της πανδημίας μετά την επανεκκίνηση των οικονομιών τους, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις που θέτει για όλες τις οικονομίες η πανδημία, […]

Ο Δήμος Ναυπλιέων θα λάβει 220.000 ευρώ για τις ζημιές από την κακοκαιρία

Από το Πολιτικό γραφείο του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας, Γιάννη Γκιόλα μας ενημερώνουν ότι το υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρινόμενο σε αιτήματα που υπέβαλαν δήμοι της χώρας, ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ποσού συνολικού ύψους 3.231.300,00 ευρώ, για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν στις υποδομές τους από την κακοκαιρία και για έργα υποδομών με σκοπό την αντιμετώπιση […]

Αρέσει σε %d bloggers: