15 °C Argos, GR
25 Οκτωβρίου 2021

Κάλεσμα συστράτευσης από τον Παναγιώτη Νίκα για «φυσικό αέριο σε ΟΛΗ την Περιφέρεια» (video)

Κάλεσμα σε όλους τους πολιτικούς φορείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου ώστε η παροχή φυσικού αερίου να μην κάνει εξαιρέσεις και να πάει σε κάθε γωνιά και των πέντε νομών, απηύθυνε σε συνέντευξη τύπου πριν λίγο, ο Παναγιώτης Νίκας.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ήταν ξεκάθαρος ότι η προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει έχει ως σκοπό να μην πάρει Φ.Ε.Κ. η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) σύμφωνα με την οποία απένταξε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξής της για την περίοδο 2020-2024. Και επίσης ότι συντάσσεται με την Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής(Δ.Ε.Δ.Α.)

Αναλυτικά για το θέμα ο κ.Νίκας δήλωσε πριν λίγο:

«Τα νέα για το φυσικό αέριο στη Πελοπόννησο δεν είναι καλά. Το φυσικό αέριο συνδέεται με την ανάπτυξη, τη ανταγωνιστικότητα, τη ποιότητα ζωής. Οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι θετικές. Υπάρχει η ΔΕΔΑ, η κρατική εταιρία που έχει αναλάβει με συγκεκριμένο προγραμματισμό την κατασκευή δικτύων φ.α. για την Περιφέρεια μας. Σας μοίρασα και ένα μέρος του σχεδιασμού. Μετά όμως από απόφαση της ΡΑΕ, φαίνεται ότι δυσκολεύουν τα πράγματα για τη άδεια και δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτη να υποβάλει αίτηση και να φέρει το φ.α. (φυσικό αέριο) σε κάποιες περιοχές.

Εμείς επιλέγουμε τη δημόσια επιχείρηση, τη ΔΕΔΑ γιατί το φ.α. έχει και κοινωνική διάσταση. Προφανώς ο ιδιώτης υποβάλει αίτηση για πόλεις- φιλέτα, αλλά με τις υπόλοιπες περιοχές τί θα γίνει; Θα έχουμε περιοχές στη Περιφέρεια μας δυο ταχυτήτων;

Από ότι ξέρω υπάρχουν ήδη αιτήσεις και προσφορές. Δεν αποκλείουμε τους ιδιώτες, δεν είμαι κρατικιστής, αλλά όλο αυτό να γίνει βάσει σχεδιασμού και για όλη τη Περιφέρεια, να μην υπάρχουν ελκυστικές και μη ελκυστικές περιοχές. Ο ιδιώτης θα πάει εκεί που θεωρεί πως θα κερδίσει. Πρέπει να υπηρετηθεί και η κοινωνική διάσταση του όλου θέματος. Και στενοχωριέμαι που όλο αυτό το θέμα προέκυψε εν μέσω πανδημίας και ενώ το κράτος έχει μείζονα λόγο στην παροχή φ.α.

Η ΔΕΔΑ θα υποβάλει ένσταση και προσφυγή κατά της απόφασης της ΡΑΕ και είμαστε μαζί με τη ΔΕΔΑ. Δεν υπάρχει ακόμα ΦΕΚ για την απόφαση της ΡΑΕ. Έχουμε συμμάχους να μην υπάρξει ΦΕΚ και να τελειώσει το θέμα που προέκυψε.

Δεν σχεδιάσαμε εμείς το ΕΣΠΑ 2014-20 όπου δυστυχώς δεν υπάρχει κωδικός για παροχή φυσικού αερίου στην Περιφέρεια μας.  Θα ενταχτεί το φθινόπωρο.

Εγώ, τον Ιούλιο του 2019 και 40 μέρες πριν αναλάβω τα καθήκοντα μου, συναντήθηκα με τη ΔΕΔΑ σε ανοικτή συνεδρίαση, και συννενοηθήκαμε για το πρόγραμμα εγκατάστασης φ.α. σε όλη τη περιφέρεια και εκεί που δεν φτάνει αγωγός, δηλαδή σε Καλαμάτα και Σπάρτη. Εμείς έχουμε δεσμεύσει 20 εκατομ. Ευρώ μόνο όμως για τη ΔΕΔΑ.

Καλώ όλους να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια, να μην λάβει ΦΕΚ η απόφαση της ΡΑΕ,  να πάμε με τη ΔΕΔΑ γιατί αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον της Περιφέρειας. Διαφορετικά, δεν ξέρουμε ούτε καν το τιμολόγιο ποιό θα είναι ούτε τι φ.α. θα έχουμε. Θα αξιοποιηθεί ο αγωγός που φτάνει μέχρι τη Μεγαλόπολη. Αν πάμε σε ιδιώτη, να υπάρχει ένας γενικός προγραμματισμός για όλη την περιφέρεια και να έχουμε λόγο.  Πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός ακόμα και για την τιμή σε όλη τη περιφέρεια. Και ας μην χαίρονται κάποιοι που δεν ξέρουν ούτε το τιμολόγιο πόσο είναι».

Σε ερώτηση για την παροχή φυσικού αερίου στην Αργολίδα, ο κ.Νίκας ξεκαθάρισε ότι  «δεν μπορεί να μείνει έξω από το σχεδιασμό. ‘Η πάμε όλοι μαζί ή δεν πάμε, δεν επιλέγουμε περιοχές, εμείς θα αγωνιστούμε να μην περάσει η απόφαση της ΡΑΕ. Και καλώ όλους τους πολιτικούς παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όποια θέση και αν κατέχουν, να συστρατευθούν σε αυτή την προσπάθεια. Να πάμε όλοι μαζί.

Η κινητοποίηση μας είναι να  μην υπάρξει ΦΕΚ. Η ΔΕΔΑ θα πολεμήσει με κάθε τρόπο την απόφαση της ΡΑΕ. Τη προσεχή εβδομάδα θα κάνω και μια συζήτηση με τους αρμόδιους υπουργούς».

Επίσης για το θέμα που έχει προκύψει με τον Ανάβαλο σε Κουτσοπόδι και Μυκήνες, επεσήμανε ότι: «Θα προσπαθήσω να έχει λυθεί σε μια εβδομάδα και οι αγρότες να ποτίσουν. Έχουν αγοραστεί σωλήνες που έχουν τοποθετηθεί αλλά υπήρξε απόφαση που βγάζει άκυρη την απόφαση για πληρωμές. Το κράτος μπορεί μέχρι ενός σημείου να βοηθήσει».

 

Η ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΑ

Περισσότερα Άρθρα

Κεραμεικός: Ομηρία και απόπειρα βιασμού κοριτσιών 16 και 17 ετών

Αποτροπιασμό προκαλεί η υπόθεση ομηρίας και απόπειρας βιασμού δύο ανήλικων κοριτσιών στον Κεραμεικό. Η υπόθεση ήρθε στο φως τα μεσάνυχτα όταν αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ αντιλήφθηκαν την παρουσία δύο κοριτσιών, τα οποία έτρεχαν τρομοκρατημένα στο δρόμο. Αμέσως κινητοποιήθηκαν και κατάλαβαν ότι καταδιώκονται από άγνωστο άντρα. Οι ανήλικες ήταν 16 και 17 ετών. Από την έρευνα […]

Τα ζώδια σήμερα Τρίτη 25 Αυγούστου

ΚΡΙΟΣ 21/03 – 20/04 Σημαντικά αυτά που έχει να σας πει το ταίρι σας, ή αυτός που έχετε στις σκέψεις σας. Να είστε έτοιμοι για διάλογο που θα σας ενώσει βαθιά και μόνιμα. Τα οικονομικά σας πάνε καλύτερα. ΤΑΥΡΟΣ 21/04 – 20/05 Μην ακούτε τις απόψεις των άλλων για τη σχέση και τον άνθρωπό σας. […]

Follow by Email