15 °C Argos, GR
27 Νοεμβρίου 2021

Καμπανάκι από Fitch

Τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την ελληνική οικονομία κρούει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σε νέα έκθεση του στην οποία προειδοποιεί για ενδεχόμενο χρηματοπιστωτικής αστάθειας, και «επανόδου» σε αυστηρότερους κεφαλαιακούς ελέγχους, λόγω των δικαστικών αποφάσεων για τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως επισημαίνει ο Fitch, oι δυσκολίες παραμένουν, σε ό,τι αφορά το υπέρογκο δημόσιο χρέος, τα κόκκινα δάνεια, τη χαμηλή ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και τη δυσκολία προσέλκυσης επενδύσεων και υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων. Σημειώνεται ότι ο διεθνής οίκος χαρακτηρίζει ως θετικά τα δύο σχέδια που έχουν προτείνει ΤΧΣ και ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια, διασαφηνίζει όμως ότι ενέχουν σημαντικούς κινδύνους, ενώ ακόμη και εάν εφαρμοστούν τα οφέλη τους θα φανούν μακροπρόθεσμα.

Ο Fitch φέρνει ως παράδειγμα τη δικαστική δικαίωση συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων για τα αναδρομικά, γεγονός που αναμένεται να έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις που δεν μπορούν να εκτιμηθούν προς το παρόν, για να σημειώσει ότι εάν η οικονομική προσαρμογή εκτροχιαστεί, τότε ελλοχεύει κίνδυνος χρηματοπιστωτικής αστάθειας και παραμείνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κεφαλαιακών ελέγχων.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς 2,3% το 2019 και 2,2% το 2020, ενώ έως το τέλος του 2040 το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 111% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, υποθέτει τη χρήση από το απόθεμα ρευστότητας (2,4% του ΑΕΠ) την περίοδο 2019-2020 και καμία χρήση κατόπιν. Εκτιμά επίσης ότι την περίοδο 2019-2023 η χώρα θα έχει έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Στα θετικά σημεία για την οικονομία, ο Fitch περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα σημαντικά βήματα που έχον επιτευχθεί στο πεδίο των δημόσιων οικονομικών και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (1,9%), που είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση ΒΒ. Τονίζεται επίσης, ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι υψηλότερο μεταξύ των χωρών με την ίδια αξιολόγηση, υπενθυμίζοντας ότι πάνω από τα 2/3 του εξωτερικού χρέους της συνολικής οικονομίας κατέχονται από τους επίσημους πιστωτές και το ευρωσύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουντετάκης έστειλε μήνυμα μέσω του ΣΚΑΙ ότι το νέο σχέδιο για την πρώτη κατοικία και τα κόκκινα δάνεια που θα αντικαταστάσει το νόμο Κατσέλη δεν πρέπει να δημιουργεί δημοσιονομικό ρίσκο.

Πηγή: tovima

Περισσότερα Άρθρα

Θάνος Μικρούτσικος και Νίκος Καββαδίας στο αρχαίο θέατρο Ορχομενού

Μία συναυλία – αφιέρωμα στον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο και στον ποιητή Νίκο Καββαδία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 31/7/2020, στις 9.00 το βράδυ, στο Αρχαίο Θέατρο του Ορχομενού. Ερμηνεύουν η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Κώστας Θωμαΐδης και ο Γιώργος Μεράντζας, ενώ απαγγέλλει η Π. Ξύδη. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. Η […]

Η Σόνια Τάνταρου – Κρίγγου για το «Έμφυλο Συνταξιοδοτικό Χάσμα»

Είχα την χαρά να απευθύνω χαιρετισμό στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, από την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, στα πλαίσια του Έργου «Pegasus-Αντιμετωπίζοντας το Έμφυλο Συνταξιοδοτικό Χάσμα». Το «Πήγασος» έχει ως κεντρικό στόχο την ενίσχυση της υπάρχουσας γνώσης και την κάλυψη των κενών πληροφόρησης σχετικά με όλες τις διαστάσεις του έμφυλου συνταξιοδοτικού χάσματος […]

Follow by Email