12 °C Argos, GR
28 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα μετά τα 84 κρούσματα – Τι περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα

 

Για μια «παγκόσμια επιδημική κρίση» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας για τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, που έφτασαν τα 84. Όπως επισήμανε, τα 56 συνδέονται με γκρουπ ταξιδιωτών.

Η νόσος είναι ήπια, ωστόσο έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, τόνισε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας πως γι’ αυτό βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες. «Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους», υπογράμμισε και συνέχισε: «Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες».

«Οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, από τους 84, οι 81 είναι Έλληνες και 3 ξένοι. 56 συνδέονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν στο γκρουπ και 9 οι επαφές τους.

Από τους 84, 27 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, με πιο σοβαρό ένα περιστατικό με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου. 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους. Τέσσερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν έχουν ιστορικό έκθεσης.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε σήμερα τα εξής μέτρα:

Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά, εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοστοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον γιατρό τους.
Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες η επιτροπή εισηγήθηκε την αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.
Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα έως και 30 Ιουνίου 2020.
Επιπλέον, επιτροπή εισηγήθηκε αναστολή πολιτιστικών και καλλιχτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, όπως και του ημιμαραθωνίου της Αθήνας.
Επίσης, εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες εισηγήθηκε να εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης. Ως παράδειγμα αναφέρω τα δημοτικά συμβούλια.
Επιπλέον, συνέστησε ο εργαστηριακός έλεγχος να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.
Τέλος, η επιτροπή τονίζει ότι στις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε – όπως και στον υπόλοιπο κόσμο – περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας, ακόμα και κρουσμάτων όπως τα 4 στα οποία δεν θα προσδιορίζεται σαφής πηγή έκθεσης.

ΠΗΓΗ

Περισσότερα Άρθρα

31η Αυγούστου ξεκινούν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις φοίτησης στην Τουριστική Σχολή ΙΕΚ Πελ/σου στο Άργος

Η περίοδος υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων των υποψηφίων αποφοίτων λυκείου, για το εκπαιδευτικό έτος 2020-2021 έχει οριστεί από 31/08/2020 έως 11/09/2020. Τα κριτήρια που θα μοριοδοτήσουν τους ενδιαφερόμενους φέτος θα είναι: • Ο βαθμός του τίτλου σπουδών (λυκείου) • Η συναφής ως προς την ειδικότητα προϋπηρεσία με πιστοποιημένα ένσημα είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό […]

Κίνημα Αλλαγής Ερμιονίδας: Στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο στην Αργολίδα

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου και καλούμαστε όλοι οι πολίτες να αποφασίσουμε τόσο για την σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου όσο και για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης που θα αναδειχθεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Σας καλούμε λοιπόν την Κυριακή 7 Ιουλίου να ψηφίσουμε το Κίνημα Αλλαγής , να πούμε ναι […]

Αρέσει σε %d bloggers: