18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Μια ακόμη θαλάσσια χελώνα νεκρή στην Αργολίδα

Μια ακόμα νεκρή θαλάσσια χελώνα εντοπίσθηκε σε παραλία της Αργολίδας την Κυριακή, μια ήμερα μετά τον εντοπισμό μια άλλης το Σάββατο στην ίδια περίπου περιοχή.

Πρόκειται για μια μεγάλη σε μέγεθος θαλάσσια χελώνα που εντόπισε περαστικός στην παραλία Νέας Κίου στο ύψος περίπου του καταστήματος “Ο Ρούλης” το πρωί της Κυριακής 4 Οκτωβρίου.

«Πεντακόσιες νεκρές καρέτα καρέτα κάθε χρόνο»

Στη διάρκεια κάθε έτους, σε διάφορες ακτές της Ελλάδας, ξεβράζονται περί τις 500 νεκρές καρέτα καρέτα, αριθμός αρκετά υψηλός, για ένα απειλούμενο είδος, με πληθυσμό περίπου 20.000 σε όλη τη Μεσόγειο, είναι δύσκολο, όμως, να συμπεράνει κανείς ποια ρεύματα τις έβγαλαν εκεί που ξεβράστηκαν.

«Οι χελώνες καρέτα καρέτα μεταναστεύουν πολύ. Στην Ελλάδα έρχονται για να γεννήσουν. Τον χειμώνα θέλουν να βρουν πιο ζεστά νερά και οι περισσότερες κινούνται προς Αφρική, στην Τυνησία ή βόρεια, προς Αδριατική, στην Ιταλία και όσες μένουν στην Ελλάδα αναζητούν κλειστούς Κόλπους, σε μέρη που έχει τοπικά πιο ζεστό νερό, εξηγεί η υπεύθυνη του Δικτύου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελώνων «Αρχέλων», Πολύμνια Νεστορίδου.

Γενικότερα, οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι καρέτα καρέτα στις ελληνικές θάλασσες σχετίζονται με την οικολογική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων που τις φιλοξενούν, την κλιματική αλλαγή, τραυματισμούς από ταχύπλοα, παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία -μπλέκονται σε δίχτυα και παραγάδια και τρώνε τα αγκίστρια- και σε κάποιες περιπτώσεις ηθελημένη θανάτωση, αν και τα τελευταία χρόνια με τις καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση των ψαράδων τέτοια περιστατικά έχουν περιοριστεί σημαντικά.

«Μυστήριο παραμένει ο θάνατος μετά το πρώτο 48ωρο»

Το μυστήριο γύρω από τους θανάτους των θαλάσσιων χελωνών περιπλέκει το γεγονός ότι, αν δε γίνει νεκροψία – νεκροτομή, εντός 24 ωρών από την ώρα θανάτου το καλοκαίρι και εντός 48 ωρών τον χειμώνα, κανένα συμπέρασμα δε μπορεί να εξαχθεί.

«Όταν ένα άγριο ζώο θανατώνεται θα πρέπει να γίνεται νεκροψία – νεκροτομή, τόσο για την προστασία του γενικότερου πληθυσμού και τη διάσωση του είδους, αλλά και για τον εντοπισμό νοσημάτων, που ενδεχομένως μεταδίδονται, για τον υπολογισμό του δείκτη υγείας της θάλασσας» δήλωσε η Αναστασία Κομνηνού, αν. Καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, η Κτηνιατρική Κλινική του οποίου, σε όποιες περιπτώσεις είναι εφικτό, αναλαμβάνει να εντοπίσει τις αιτίες θανάτου των θαλάσσιων χελωνών, ή να περιθάλψει τις τραυματισμένες, για να τις ελευθερώσει στη συνέχεια στη θάλασσα.

«Όταν βλέπουμε ζώα με τραύματα στο κεφάλι πιθανόν να έχουν χτυπηθεί από προπέλες σκαφών. Μόνο με βάση εμφανείς τραυματικές κακώσεις ή κατάγματα στο κέλυφος μπορούμε να εικάσουμε, αν ο θάνατος προήλθε ηθελημένα ή από τυχαία αίτια» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Κομνηνού, το Δίκτυο Εκβρασμών, που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα για όλα τα θαλάσσια ζωντανά που ξεβράζονται και για τα οποία αποστέλλεται σήμα από το ΥΕΝ σε επιστημονικούς και εθελοντικούς φορείς, λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και θα φέρει σημαντικά και αξιοποιήσιμα αποτελέσματα στον τομέα της έρευνας της θαλάσσιας ζωής.

Περισσότερα Άρθρα

Αποκριάτικος Χορός του Λυκείου Ελληνίδων Άργους

Το Λύκειο των Ελληνίδων Άργους με την παραδοσιακή χορωδία και ορχήστρα του σας προσκαλεί σε μια βραδιά με αποκριάτικα τραγούδια, κέφι και χορό στο εστιατόριο “Απόλλων” στο Κεφαλάρι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 και ώρα 20:00.

O Μπάμπης Τσέρτος ερμηνεύει νέο τραγούδι για το 1821

Νέο τραγούδι για το 1821: O Μπάμπης Τσέρτος ερμηνεύει Ζωή Τηγανούρια σε στίχους Τάσου Θεοδωρακόπουλου Ένα νέο τραγούδι αφιερωμένο στην εθνεγερσία του ’21 κυκλοφορεί σήμερα, 22 Φεβρουαρίου 2021, με τίτλο «Επανάσταση 1821 – Ζήτω η Ελευθερία». Το τραγούδι ερμηνεύει μοναδικά ο Μπάμπης Τσέρτος, μουσική υπογράφει η συνθέτις Ζωή Τηγανούρια και στίχους ο στιχουργός Τάσος Θεοδωρακόπουλος, […]