20 °C Argos, GR
20 Οκτωβρίου 2020

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα

Νέα πρόκληση από την Τουρκία προς τη χώρα μας, αυτή τη φορά με την ανάρτηση ενός νέου χάρτη για την γεωγραφική περιοχή στην οποία διεξάγονται έρευνες από τα τουρκικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αντίλ Καραϊσμαΐνογλου, με ανάρτησή του στο Twitter, υποστήριξε ότι η χώρα του επέκτεινε τις περιοχές έρευνας και διάσωσης έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η περιοχή στην οποία πραγματοποιούν έρευνες τα τουρκικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην ανάρτησή του στέλνει «χαιρετίσματα στο Φατίχ, το Γιαβούζ και το Kanuni. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης, την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία», γράφει μεταξύ άλλων ο ίδιος.

«Παράνομος ο χάρτης» απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του ’50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο  Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint  Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί».

Περισσότερα Άρθρα

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να χάσετε κιλά γρήγορα

Έχετε ξεκινήσει διατροφή και θέλετε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας για να χάσετε γρηγορότερα κιλά; Αυτά είναι κάποια έξυπνα tips… Περιορίστε το αλκοόλ Συνιστώμενη πρόσληψη είναι μια μερίδα αλκοόλ για τις γυναίκες την ημέρα και έως δύο για τους άνδρες. Προτιμήστε το κόκκινο κρασί όπου είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Ενυδατωθείτε Γενικά ισχύει ότι 8-10 ποτήρια […]

Δήμος Άργους-Μυκηνών: «Δρόμοι «απλήρωτου λογαριασμού» έγιναν οι δρόμοι πολιτισμού του κ. Χειβιδόπουλου»

   Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ    Κατόπιν της ολοκλήρωσης της έρευνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τους «Δρόμους Πολιτισμού» του κ. Χειβιδόπουλου και τα σοβαρότατα ευρήματα σχετικά με οφειλές, όπως ανακοίνωσε ο κ. Νίκας,  350.000 Ευρώ (!) σε επαγγελματίες του δήμου μας και του νομού μας, τα παραπτώματα που έχουν προκύψει πλέον αναγνωρίζονται και επίσημα […]

Αρέσει σε %d bloggers: