20 °C Argos, GR
20 Οκτωβρίου 2021

«Ναι» στην ευθανασία από τη Βουλή στην Πορτογαλία.


Η Πορτογαλία είναι το τέταρτο κράτος στην Ευρώπη και έβδομο παγκοσμίως που επιτρέπει την ευθανασία σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο
Το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας υπερψήφισε σήμερα τη νομιμοποίηση της ευθανασίας

Η Πορτογαλία είναι το τέταρτο κράτος στην Ευρώπη και έβδομο παγκοσμίως που επιτρέπει σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο μιας θανατηφόρας ασθένειας να αναζητήσουν βοήθεια από έναν γιατρό για να τερματίσουν τη ζωή τους.

Συντηρητικές και Καθολικές οργανώσεις ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το νομοσχέδιο.

Ελλάδα: Τι έχει δηλώσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για την ευθανασία

Η ζωή μας αποτελεί υπέρτατο Δώρο του Θεού, η αρχή και το τέλος του οποίου βρίσκονται στα χέρια Του και μόνο ( Ιώβ ιβ’ 10). Αποτελεί τον χώρο μέσα στον οποίο βρίσκει την έκφραση του το αυτεξούσιο, συναντάται η χάρις του Θεού με την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου και επιτελείται η σωτηρία του.
Οι στιγμές της ζωής μας πού συνδέονται με την αρχή και το τέλος της, όπως και αυτές της αδυναμίας, του πόνου και των δοκιμασιών μας, εγκύπτουν μία μοναδική ιερότητα και περιποιουν μυστήριο πού απαιτεί ιδιάζοντα σεβασμό εκ μέρους των συγγενών, των ιατρών, των νοσηλευτών και της κοινωνίας ολόκληρης. Οι στιγμές αυτές διευκολύνουν την ταπείνωση, διανοίγουν την οδό της θεϊκής αναζήτησης και προκαλούν το θαύμα και το σημείο της θεϊκής χάριτος και παρουσίας.

Η ευθανασία, ενώ δικαιολογείται κοσμικώς ως «αξιοπρεπής θάνατος», στην πραγματικότητα αποτελεί υποβοηθούμενη αυτοκτονία, δηλαδή συνδυασμό φόνου και αυτοχειρίας.
Το λεγόμενο «δικαίωμα στον θάνατο», πού αποτελεί την νομική κατοχύρωση της ευθανασίας, θα μπορούσε νά εξελιχθεί σε απειλή της ζωής των ασθενών πού αδυνατούν νά ανταποκριθούν οικονομικά στις απαιτήσεις θεραπείας και νοσηλείας τους.
Για τούς λόγους αυτούς, η Εκκλησία μας πού πιστεύει στην αθανασία της ψυχής, στην ανάσταση του σώματος, στην αιώνια προοπτική και πραγματικότητα, στους πόνους ως «στίγματα του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι ημών» (Γαλ. στ’ 17), στις δοκιμασίες ως αφορμές και ευκαιρίες σωτηρίας, στην δυνατότητα ανάπτυξης κοινωνίας αγάπης και συμπαραστάσεως μεταξύ των ανθρώπων, κάθε θάνατο πού αποτελεί αποτέλεσμα ανθρωπίνων αποφάσεων και επιλογών – όσο «καλός» και αν ονομάζεται – τον απορρίπτει ως «υβριν» κατά του Θεού.

Κάθε δε ιατρική πράξη πού δεν συντελεί στην παράταση της ζωής, ως ο όρκος του Ιπποκράτη ορίζει, αλλά προκαλεί επίσπευση της στιγμής του θανάτου, την καταδικάζει ως αντιδεοντολογική και προσβλητική του ιατρικού λειτουργήματος.
Από πλευράς της Ορθοδόξου Εκκλησίας ελήφθησαν και άλλες πρωτοβουλίες για την διαφώτιση και ενημέρωση του λαού επάνω εις το αμφιλεγόμενο θέμα της ευθανασίας.
Στην Ελλάδα επειδή ευδοκιμεί ακόμα η αγάπη δεινοπαθεί η ευθανασία, η οποία δεν φαίνεται προς το παρόν ότι ημπορεί νά ακολουθήσει την πορεία πού ακολουθεί στην Ολλανδία και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Χρειάζεται λοιπόν πολλή προσπάθεια για νά ενημερωθεί ο λαός αντικειμενικά και κυρίως νά τεθούν οι ασφαλιστικές δικλείδες στις αυθαιρεσίες και στην εκμετάλλευση του δικαιώματος της ζωής, το οποίο η καθημερινά αλλοιούμενη κοινωνία των λαών επιζητεί νά το μετατρέψει σε δικαίωμα στο θάνατο.

Περισσότερα Άρθρα

Tεράστια κινητοποίηση για την μικρή Ειρήνη – Χρειάζεται να μεταβεί στην Αμερική για θεραπεία

Η Ειρήνη, γεννήθηκε στις 27/07/2017 με καταγωγή από την Κοκκινόγη Ελασσόνας και διαγνώστηκε με ΝΕΥΡΟΒΛΑΣΤΩΜΑ 4ου σταδίου, στις 21/08/2019. Όταν έγινε η αρχική διάγνωση, ο καρκίνος είχε ήδη κάνει μεταστάσεις στο κεφάλι, στο μυελό των οστών και στα κόκαλα… Έγινε εισαγωγή στο Ογκολογικό “ΕΛΠΙΔΑ” ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ του Παίδων και σύμφωνα με το elassonanws.gr από τότε […]

Σχολικές μονάδες Δήμου Ναυπλιέων: 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου

Παρεμβάσεις και εργασίες στο 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου που έχουν γίνει από τον Δήμο Ναυπλιέων : • Ανακαίνιση τουαλετών • Αντικατάσταση υδραυλικού δικτύου • Εξωτερικό βάψιμο ολόκληρου του κτιρίου • Βάψιμο κοινόχρηστων χώρων • Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού • Δημιουργία αίθουσας πληροφορικής • Ανακαίνιση γραφείων • Κατασκευή ηλεκτρικών ρολών Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες […]

Follow by Email