11 °C Argos, GR
7 Μαρτίου 2021

Ξεκινάει η χορήγηση δελτίων μετακίνησης ΑμΕΑ –Δικαιούχοι και διαδικασία

Ξεκινά η χορήγηση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ, καθώς βγήκε η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που απευθύνεται προς όλες τις περιφέρειες της χώρας. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν ήδη κάνει πολλές περιφέρειες. Στην Περιφέρεια Αττικής ξεκινά από τη Δευτέρα (15 Ιουλίου) η χορήγηση των δελτίων.

Δικαιούχοι είναι :

Άτομα με αναπηρίες :

– Ελληνικής υπηκοότητας

– Υπήκοοι των κρατών-μελών της Ε.Ε. καθώς και υπήκοοι κρατών – μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου ( Ε.Ε.Ο.Χ ).

– Υπήκοοι των κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59( ΦΕΚ 246/59/τΑ΄).

– Υπήκοοι των κρατών εκτός Ε.Ε που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος.

– Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, οι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και οι τελούντες σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Όλοι οι παραπάνω θα πρέπει να κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των είκοσι τριών χιλιάδων (23.000) ευρώ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των είκοσι εννέα χιλιάδων (29.000) ευρώ (το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ευρώ προσαυξάνεται με 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω).

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

  1. Αίτηση του ενδιαφερόμενου, ή του κηδεμόνα ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου.

2.Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής όπου θα αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας (τουλάχιστον 67% και η διάρκεια ισχύος της) ή γνωμάτευση ΚΕΠΑ στην οποία δεν απαιτείται η αναγραφή του όρου «παθολογοανατομικό ποσοστό», ή απόφαση Δ/ντη Ασφαλιστικού Φορέα ή Βεβαίωση ΟΓΑ (νυν ΕΦΚΑ) ή Έγκριση χορήγησης επιδόματος από ΟΠΕΚΑ με ημερομηνία λήξης λήψης του επιδόματος.

Για τους υπηκόους κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υποστεί εργατικό ατύχημα,απαιτείται Ιατρική Βεβαίωση Νοσηλείας από Δημόσιο Νοσοκομείο στο οποίο θα βεβαιώνεται η νοσηλεία μετά από ατύχημα.

Άτομα με τυφλότητα, ΒΝΚ, ατόμα με διάχυτες παιδικές αναπτυξιακές διαταραχές με ποσοστό 80% και άνω δικαιούνται κάρτα συνοδού.

  1. Φωτοαντίγραφο του Εκκαθαριστικού Σημειώματος Φορολογικού Έτους 2018.
  2. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 περί ακριβούς διεύθυνσης και τόπου διαμονής και περί μη παραλαβής κάρτας μετακίνησης από άλλη Π.Ε.
  3. Δελτίο Αστυνομικής ταυτότητας (φωτοαντίγραφο) / για ανήλικα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και ταυτότητες γονέων.

-υπήκοοι Ε.Ε και εκτός δικαιούχοι, διαβατήριο.

αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα – δικαιούχοι επικουρικής προστασίας – τελούντες σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, άδεια παραμονής.

-Δύο φωτογραφίες (για την χορήγηση Νέου Δελτίου) Ειδικά οι δικαιούχοι Δελτίου Συνοδού πρέπει να συνυποβάλλουν τρεις ίδιες φωτογραφίες, η μία θα επικολλάται στο δελτίο συνοδού.

  1. Προηγούμενο Δελτίο Μετακίνησης (Ανανέωση).
  2. ΑΜΚΑ.

Οι κάρτες θα χορηγούνται και θα ανανεώνονται από τα Κ.Ε.Π.

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Περισσότερα Άρθρα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΡΓΟΥΣ : Χριστουγεννιάτικη εκδρομή στο CHRISTMAS THEATER Γαλατσίου

Επειδή Χριστούγεννα χωρίς ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗ δε γίνεται, διοργανώνουμε χριστουγεννιάτικη εκδρομή στο CHRISTMAS THEATER Γαλατσίου στην Αθήνα, για να παρακολουθήσουμε την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, προπαραμονή Χριστουγέννων, την πιο χαρακτηριστική χριστουγεννιάτικη παράσταση “ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ” με 60μελή ζωντανή ορχήστρα και διάσημους σολίστ των μπαλέτων ΜΑΡΙΙΝΣΚΙ (πρώην Κίροφ) της ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ (ST. PETERSBURG BALLET THEATRE OF RUSSIA). Ελάτε να ζήσουμε μαζί […]

Σωτήρης Τσιόδρας: Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα

Την προσφορά του Σωτήρη Τσιόδρα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα και την οριζοντιοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, εξήρε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η αναφορά έγινε στο πλαίσιο των διαδικτυακών συζητήσεων που εγκαινίασε σήμερα η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου, με […]

Follow by Email