14 °C Argos, GR
30 Νοεμβρίου 2021

Ομάδα Γυναικών Ναυπλίου: Για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Η Ομάδα Γυναικών Ναυπλίου αντιπαλεύει κάθε μορφή βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην κοινωνική και οικογενειακή τους ζωή, στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Αντιπαλεύει κάθε μορφής βία που εντείνει τη γυναικεία ανισοτιμία και τσακίζει τα δικαιώματα των γυναικών.

Η βία κατά των γυναικών δεν περιορίζεται μόνο στη σωματική, λεκτική, ψυχολογική κακοποίηση μέσα στην οικογένεια. Δεν περιορίζεται στην πορνεία, στο εμπόριο γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, όπως προβάλλουν, ιδιαίτερα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα, κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση και φεμινιστικές ΜΚΟ.

Η βία κατά των γυναικών είναι φαινόμενο σύμφυτο με το εκμεταλλευτικό σύστημα, έχει τις ρίζες και τις αιτίες του σε αυτό. Πηγάζει από τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις που διαμορφώνονται στα πλαίσιά του. Συνδέεται με τις σάπιες αξίες που κυριαρχούν σε αυτό, με την διαπαιδαγώγηση στα πρότυπα του ατομισμού, και του ανελέητου ανταγωνισμού.

Για το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, η ανεργία, η απόλυση, η μαύρη εργασία, η απόλυση εγκυμονούσας, η υπογραφή συμφωνητικού από τις νέες εργαζόμενες πως δεν θα μείνουν έγκυοι για να προσληφθούν, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η τρομοκρατία στο χώρο της δουλειάς, είναι και αυτά μορφές βίας με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Οδηγούν τελικά πιο εύκολα και στις άλλες μορφές βίας.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης.

Γι` αυτό και δεν μπορεί να εξαλειφθεί ούτε με επετειακές εκδηλώσεις αλλά και ούτε με μεγαλόστομες διακηρύξεις και εξαγγελίες ενάντιά της.

Η βία κατά των γυναικών δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί ριζικά αν δεν υπάρξει ολόπλευρη κοινωνική προστασία(νομική, οικονομική, κοινωνική)και στήριξη των γυναικών. Αν δεν εξαλειφθούν οι πολιτικές που δημιουργούν τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες πάνω στις οποίες ανθίζουν αυτά τα αποτρόπαια φαινόμενα.

Η Ομάδα Γυναικών Ναυπλίου καλεί τις γυναίκες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να αγωνιστούν σήμερα, για να εξασφαλιστούν οι οικονομικές, κοινωνικές προϋποθέσεις για να σταθούν ανεξάρτητες, χωρίς να αναγκάζονται να παραμείνουν σε μια βίαιη οικογενειακή ή διαπροσωπική σχέση. Με μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να διεκδικήσουμε κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών, στελεχωμένες με ειδικευμένο προσωπικό

Νοέμβρης 2021

Περισσότερα Άρθρα

Σωτηρία Παπαδοπούλου

Εκλογές 2019: Οι δικές μου εκτιμήσεις για τους Δήμους της Αργολίδας και την Περιφέρεια

Σκεφτόμουν να γράψω γι αυτούς που κρυμμένοι πίσω από ψεύτικα προφίλ γράφουν χωρίς να σκέφτονται θίγοντας υπολήψεις, σκέφτηκα να γράψω γι αυτούς που δεν ασκούν πολιτική κριτική αλλά λασπολογούν, αλλά τελικά τίποτε από όλα αυτά δεν αξίζει τον κόπο, αυτούς την Δευτέρα ο κόσμος θα τους στείλει το μήνυμα.Αφού λοιπόν δεν θα αναφερθώ σε αυτά […]

Τα παιδιά του 1ου ΕΠΑ.Λ. και του 1ου Ε.Κ.Άργους τιμούν την Ρίτα Αντωνοπούλου

“Είναι σπουδαίο τα παιδιά να μαθαίνουν μέσα από τις δημιουργικές δράσεις τους και είναι ιδιαίτερα τιμητικό για εμάς, το σχολείο μας και τους μαθητές & τις μαθήτριες μας, εξαιρετικοί καλλιτέχνες να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας¨, αναφέρει το διδακτικό προσωπικό των  δυο σχολείων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου ΕΠΑ.Λ. και του 1ου Ε.Κ. Άργους […]

Follow by Email