12 °C Argos, GR
28 Νοεμβρίου 2020

Ομιλία Ανδρέα Πουλά στην Ολομέλεια της Βουλής «Στηρίξτε το προσωπικό των Νοσοκομείων – Να ληφθούν αποτελεσματικότερα μέτρα για την οικονομία»

Καταρχήν η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να επανεκκινήσει τον τομέα πρόληψης, συνιστά μια καλή αρχή.
Η φιλοσοφία μας όμως είναι τελείως διαφορετική.
Εμείς θέλουμε τη στήριξη και την ενίσχυση των υπαρχόντων δομών δημόσιας υγείας, εσείς συστήνετε νέες και κατακερματισμένες.
Εμείς είμαστε υπέρ της αποκέντρωσης εξουσιών και πόρων στον τομέα της πρόληψης, εσείς είσαστε συγκεντρωτικοί.
Εμείς είμαστε υπέρ της οργάνωσης και λειτουργίας μιας δυναμικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εσείς παραμένετε σιωπηλοί.
Ήδη έχουν περάσει οκτώ μήνες από την ανάληψη της εξουσίας από την Κυβέρνησή σας και ακόμα δεν ξέρουμε τι θα κάνετε.
Αποφασίσατε να κλείσουν προληπτικά τα σχολεία και τα φροντιστήρια όλης της χώρας. Το μέτρο αυτό είναι στη σωστή κατεύθυνση για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19. Όμως αρκεί μόνο αυτό; Τι προβλέπεται να κάνουμε για τους άλλους χώρους συνάθροισης; Τι θα γίνει με τα δικαστήρια; Τι θα γίνει με τα καταστήματα εστίασης; Τα επιβατικά πλοία, τα ΚΤΕΛ, χώροι, δημόσιες υπηρεσίες που συναθροίζεται κόσμος.
Το μέτρο του εκκλησιασμού σε ανοιχτό χώρο θα ήταν ένας τρόπος για να βελτιώσουμε κάποια πράγματα.
Τονίζουμε την ανάγκη πραγματικής στήριξης των επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων που πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας εξελισσόμενης επιδημίας.
Είναι αυτονόητο ότι πρέπει άμεσα να ανακοινωθούν συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης της ρευστότητας και στοιχειώδης αποκατάσταση της ζημίας των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, ιδίως στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.
Δεν έχουμε ακούσει ακόμα τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Τουρισμού προκειμένου να στηριχθούν οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ιδίως στα νησιά μας, για να περιοριστεί ο φόβος των τουριστών και για να ανασχεθεί η ακύρωση των κρατήσεων.
Δεν υπάρχει σχεδιασμός για την αποκατάσταση της απώλειας εισοδήματος στις πληττόμενες επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους σε βάθος χρόνου, καθώς οι συνέπειες από τον κορονοΐο θα είναι καταφανείς από τώρα, αλλά και μετά την κρίσιμη για την εθνική οικονομία περίοδο του καλοκαιριού.
Κυρίως η Κυβέρνηση δεν έχει διεκδικήσει μετ’ επιτάσεως το αίτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα βρούμε άμεσα μπροστά μας ως χώρα, ώστε να απελευθερωθεί ο κρίσιμος δημοσιονομικός χώρος για τη λήψη ολοκληρωμένων και αποτελεσματικών μέτρων, πολύ περισσότερο αφού οι ρυθμοί ανάπτυξης που έχετε πετύχει ως Κυβέρνηση δεν έχουν δικαιώσει τις προσδοκίες που είχατε δημιουργήσει ως αντιπολίτευση.
Μην ολιγωρείτε, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν αναλάβει το κύριο βάρος της διάγνωσης και της φροντίδας των βαρέων κρουσμάτων. Χρειάζονται άμεσα στήριξη χωρίς καμία καθυστέρηση.
Το ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ θα φτάσει σε λίγο στα όρια της εξάντλησης. Θεωρούμε λοιπόν ότι και γι’ αυτούς θα πρέπει να επιφυλάξετε την ίδια αντιμετώπιση, όπως κάνατε και για τους υπαλλήλους του ΕΟΔΥ για τους οποίους αυξάνετε τις υπερωρίες έως τριακόσιες εξήντα ώρες επί ένα εξάμηνο. Το σωστό αυτό ευνοϊκό μετρό πρέπει να επεκταθεί στους νοσηλευτές, στο παραΐατρικό προσωπικό του ΕΣΥ που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος αυτής της υγειονομικής κρίσης. Ιδίως οι νοσηλευτές θα έπρεπε κανονικά να ανήκουν και στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών

Δείτε το βίντεο εδώ:

Περισσότερα Άρθρα

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν το φράγμα των χιλίων οι θάνατοι στη Γερμανία

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 145 και ξεπέρασε το φράγμα των 1.000 -έφθασε τα 1.017- σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το Robert Koch-Institut και μεταφορτώθηκαν σήμερα στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης αυξήθηκαν κατά 6.174 και ανέρχονται σε 79.696, κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου […]

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο- Σπάρτη, λόγω εκτέλεσης εργασιών

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο- Σπάρτη, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης από την κατασκευάστρια εταιρεία, στην περιοχή του σκεπαστού (cut & cover) του κλάδου εξόδου στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα.   Οι ρυθμίσεις αυτές, που αποσκοπούν στην ομαλή και […]

Αρέσει σε %d bloggers: