27 °C Argos, GR
18 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ΣΕΚ πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η ανάρτηση των δασικών χαρτών

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδας  στις 14 Απριλίου 2021 παραπέμπουμε σε όλες τις ανακοινώσεις και τοποθετήσεις του ΣΕΚ που έγιναν για το μείζον αυτό θέμα και τονίζουμε ιδιαίτερα τα παρακάτω:

 

  1. Ο ΣΕΚ, ιδιαίτερα από τις αρχές του 2021, στις συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε το πρόβλημα που προκάλεσε η ανάρτηση των δασικών χαρτών και ήταν ο μόνος εθνικός φορέας που σήκωσε αυτό το πρόβλημα σε τέτοια έκταση.

 

  1. Οι δασικοί χάρτες, όπως αναρτήθηκαν δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε κτηνοτρόφους και αγρότες κύρια, αλλά και σε άλλους ιδιοκτήτες αγροτικής γης σε όλες τις περιοχές της χώρας ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ. Η αναφορά σε ανακοίνωσή μας σε ορισμένες περιοχές όπως Κρήτη, νησιά κλπ, ήταν καθαρά ενδεικτική, λόγω του έντονου προβλήματος μη ύπαρξης τίτλων ιδιοκτησίας σε πολλές περιπτώσεις. Γι’ αυτό και στην Κρήτη με πρωτοβουλία του ΣΕΚ των Οργανώσεών μελών του και άλλων φορέων, έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις αγροκτηνοτρόφων. Θέση μας ήταν και είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θιγούν κτηνοτροφικές και γεωργικές εκτάσεις από την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλες τις περιοχές της χώρας.

 

  1. Καλέσαμε και καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τους συγκεκριμένους χάρτες, σε όλη τη χώρα, να γίνει διάλογος με τους φορείς των κτηνοτρόφων, των αγροτών και άλλων σχετικών φορέων και αφού καταλήξουμε σε συμφωνία να αναρτηθούν εκ νέου οι δασικοί χάρτες χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

 

  1. Σχετικά την πολύτιμη βοήθεια του Διευθυντή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών κου Παπαχρήστου Θωμά παραθέτουμε τις προτάσεις του τις οποίες θεωρούμε σημαντικές.
  2. Τα πάσης φύσεως ΔΑ, τα οποία σήμερα έχουν γεωργική χρήση, όπως προκύπτει από το χαρτογραφικό υπόβαθρο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και ενεργοποιούν δικαιώματα ενίσχυσης θα πρέπει να φέρουν τον χαρακτηρισμό ΑΑ και ουδεμία διεκδίκηση του Δημοσίου δεν θα εγείρεται επ’ αυτών.

Τα πάσης φύσεως ΑΔ, τα οποία έχουν προσωρινά καταληφθεί από δασική βλάστηση λόγω εγκατάλειψης θα πρέπει να φέρουν τον χαρακτηρισμό ΑΑ και ουδεμία διεκδίκηση του Δημοσίου δεν θα εγείρεται επ’ αυτών.

  1. Τα ΔΔ, τα οποία είχαν ή έχουν δενδρώδεις καλλιέργειες θα πρέπει να επανεξεταστούν και αποδοθούν στους μέχρι σήμερα κατόχους τους, ανεξάρτητα από τίτλους ιδιοκτησίας.
  2. Τα ΔΔ, τα οποία στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης θα χαρακτηριστούν ως Βοσκήσιμες Γαίες (ΒΓ) θα πρέπει να απεικονίζονται πλέον στους δασικούς χάρτες ως ΒΓ και το καθεστώς που θα τα διέπει θα είναι αυτό των βοσκήσιμων γαιών. Για παράδειγμα εκτάσεις με ένδειξη ΒΓ, μετά από πυρκαγιά δεν θα κηρύσσονται αναδασωτέες αλλά θα προστατεύονται από τη βόσκηση μέχρι να αποκατασταθεί η βλάστηση (με φυσικό ή τεχνητό τρόπο) και θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κτηνοτροφίας. Επίσης, τέτοιες εκτάσεις (ΒΓ) εξαιρούνται από προγράμματα αναδασώσεων.

 

Είμαστε σε επαγρύπνηση με τις οργανώσεις μας να δούμε, μετά τη δέσμευση της Κυβέρνησης για συνολική επανεξέταση των δασικών χαρτών που έχουν αναρτηθεί, εντός 6 μηνών (κατά τη γνώμη μας ο χρόνος αυτός δε φτάνει) και της αναγνώρισης από την Κυβέρνηση ότι έχουν γίνει πολλά λάθη, αν θα υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση.

 

Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)

 

Περισσότερα Άρθρα

Covid-19: 729 θάνατοι και 27.750 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία

Ακόμη 27.750 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες στη Βραζιλία, με το σύνολο των περιπτώσεων να ανέρχεται πλέον σε 5.028.444, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής. Το ίδιο διάστημα ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού έφθασε τους 148.957 νεκρούς, καθώς άλλοι 729 ασθενείς […]

Διπλό τζακ ποτ στο Τζόκερ

Χωρίς νικητές στις δύο πρώτες κατηγορίες ολοκληρώθηκε η κλήρωση και η διαλογή στο Τζόκερ την Πέμπτη (3/6). Οι τυχεροί αριθμοί: 6, 23, 29, 35, 36 ΤΖΟΚΕΡ: 6 Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. Share on Facebook Tweet Follow us Share Share Share Share Share

Follow by Email