16 °C Argos, GR
12 Μάι 2021

Πανηγυρίζει το Άργος τον Προστάτη του Άγιο Πέτρο (pics)

Την παραμονή της εορτής Δευτέρα 3 Μαΐου 2021 (φέτος λόγω του Πάσχα και του Αγίου Γεωργίου μετατέθηκε η εορτή στις 4 Μαΐου) στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου Άργους, εψάλη Μέγας αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου.

Μετά το θείο κήρυγμα από τον Μητροπολίτη έγινε μικρή λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, πέριξ του ναού παιανιζούσης της δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Άργους Μυκηνών προς ευλογία των πιστών.

Κατά το πέρας του εσπερινού ο Πρωτοπρεσβύτερος και Πρόεδρος του ΙΣΚΕ π. Γεώργιος Σελλής, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη , τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και τους πιστούς που τίμησαν την εορτή του Αγίου Πέτρου.

Τον εορταστικό εσπερινό παρακολούθησαν ο Βουλευτής Αργολίδας Ιωάννης Ανδριανός, ο Αντιπεριφερειάχης Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης κα.

Άγιος Πέτρος Άργους

Ο Επίσκοπος Άργους Πέτρος (852 – 922), Σημειοφόρος και Θαυματουργός, είναι Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που επιτέλεσε επίσκοπος στην πόλη του Άργους κατά τον 10ο αιώνα. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη γύρω στα 852 και ήταν παιδί επταμελούς οικογένειας, τα μέλη της οποίας διακρινόταν για την ευσέβεια και την πίστη στο Θεό.

Χαρακτηριστικό είναι πως όλα τα μέλη της οικογένειας ακολούθησαν το μοναχικό βίο, ενώ ο Πέτρος έχοντας ως πρότυπο τα μεγαλύτερα αδέλφια του, ήταν τόσο ασκητικός που “όλοι οι άλλοι μοναχοί μετεχειρίσθησαν αυτόν πρότυπον και παράδειγμα εις την αρετήν”.

Ο Άγιος Πέτρος είχε αδαμάντινο χαρακτήρα και διακρίνονταν για τη μόρφωση και τη ρητορική του δεινότητα καθώς επίσης και για τα φιλάνθρωπα αισθήματά του. Γι΄ αυτό ο πατριάρχης Νικόλαος Μυστικός, εκτιμώντας τα προσόντα και την αρετή του μοναχού Πέτρου, θέλησε να τον χειροτονήσει επίσκοπο Κορίνθου. Ο Πέτρος όμως αρνήθηκε, αναλογιζόμενος το βάρος της κλήσης του, με αποτέλεσμα ο θρόνος να δοθεί στον αδελφό του Παύλο.

Αργότερα κατέφυγε στην Κόρινθο, για να αποφύγει τον Πατριάρχη, ο οποίος ήθελε να τον χειροτονήσει επίσκοπο. Έτσι, όταν χήρεψε ο επισκοπικός θρόνος του Άργους, το 914, οι Αργείτες ζήτησαν τον Πέτρο για επίσκοπό τους και μπροστά στη επιμονή τους ο Πέτρος υποχώρησε και δέχτηκε. Το έργο του υπήρξε πολυποίκιλο.

Συνέβαλλε καθοριστικά στην προστασία πληθυσμών, κατά την επιδρομή των Βουλγαρικών φύλων, ενώ εισήγαγε πλήθος ετεροδόξων στην εκκλησία. Το 920 μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, για να λάβει μέρος σε σύνοδο που είχε συγκαλέσει ο Νικόλαος Μυστικός επί Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου.

Ο βιογράφος του Αγίου μας πληροφορεί ότι κατά τη διάρκεια της επισκοπείας του στο Άργος, πραγματοποιούσε θαύματα, όπως διάσωση του λαού από λιμό, τη λύτρωση αιχμαλώτων από τους πειρατές, τη διάσωση κόρης διωκόμενης από κάποιο στρατηγό, τη θεραπεία δαιμονιζόμενης γυναίκας, με αποτέλεσμα να λάβει το προσωνύμιο του θαυματουργού.

Κοιμήθηκε στο Άργος σε ηλικία 70 ετών και τάφηκε στο Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Όμως Φράγκοι και Ενετοί μετακίνησαν το ιερό λείψανο του Αγίου το 1421 και το μετέφεραν αρχικά στο Ναύπλιο και αργότερα στο Βατικανό.

Ως υπεύθυνος μνημονεύεται ο Λατίνος επίσκοπος Σιγουντονάνης. Μετά όμως από προσπάθειες της Μητροπόλεως Αργολίδος και συντονισμένες ενέργειες του Μητροπολίτη Ιακώβου Β’ και του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου, τα Λείψανα του Αγίου, επέστρεψαν στην πόλη του Άργους. Η μνήμη του εορτάζεται στις 3 Μαΐου.

 

Περισσότερα Άρθρα

Απόψε στο Super TV με την Σωτηρία Παπαδοπούλου (LIVE)

Απόψε το βράδυ στις 8μμ στο Super tv, καλεσμένοι στην εκπομπή «Η Πελοπόννησος Σήμερα» με την Σωτηρία Παπαδοπούλου, είναι: ο δημοσιογράφος Μηνάς Αρτόπουλος (Δημοτική Ρ/Φ Τρίπολης), ο Μανώλης Σκαντζός (πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου) και, η δημοσιογράφος Φωτεινή Μακεδονοπούλου (ο άνθρωπος του Super TV στη Λακωνία). Στο πρώτο μέρος της εκπομπής θα υπάρχει πολύ ρεπορτάζ […]

Στη τελική ευθεία η ανακαίνιση του Πολιτιστικού Χώρου «Βασίλειος Χαραμής» (ΤΡΙΑΝΟΝ)

Η δημοπράτηση των μελετών για την αποκατάσταση και συντήρηση του Πολιτιστικού Χώρου «Βασίλειος Χαραμής» (ΤΡΙΑΝΟΝ)  έγινε γεγονός στις 29 Ιουλίου. Ο σχεδιασμός, η στρατηγική και η μεθοδική δουλειά από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής με την καθοδήγηση του δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου αποδίδει καρπούς ,οι εξαγγελίες γίνονται πράξη καθημερινά. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr […]

Follow by Email