11 °C Argos, GR
5 Δεκεμβρίου 2021

Παράσημα σε δύο επιφανείς Ρώσους φιλέλληνες από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης παρέλαβαν από την πρέσβη της Ελλάδας στη Μόσχα Αικατερίνη Νασίκα τα παράσημά τους δύο επιφανείς και διεθνώς αναγνωρισμένοι Ρώσοι φιλέλληνες σε σεμνή εορταστική εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο ιστορικό κτίριο της ελληνικής πρεσβείας.

Πρόκειται για τον Μιχαήλ Γεφίμοβιτς Σβιτκόι, πρώην υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας, ειδικό εκπρόσωπο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για θέματα Διεθνούς Πολιτιστικής Συνεργασίας, ο οποίος παρασημοφορήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής και είναι επικεφαλής από ρωσικής πλευράς των αφιερωματικών ετών Ελλάδας-Ρωσίας, Πολιτισμού, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, που προηγήθηκαν και Ιστορίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Δεύτερος τιμηθείς μια από τις πλέον σεβάσμιες μορφές των ελληνικών γραμμάτων και της ιστορίας τους στο ρωσόφωνο κόσμο, ο διακεκριμένος βυζαντινολόγος, παλαιογράφος και κωδικολόγος Μπορίς Λβόβιτς Φόνκιτς, ο οποίος τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, έχει ανδρωθεί και διαπρέψει ως εξέχων ιστορικός και φιλόλογος στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας «Λομονόσωφ», όπου ίδρυσε το 1995 το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας και, μεταξύ πολλών άλλων, τελεί από το 1999 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην πανηγυρική ομιλία της η πρέσβης της Ελλάδας αναφέρθηκε υποκλινόμενη «στη συμβολή των Ελλήνων της Ρωσίας στο 1821, οι οποίοι βρήκαν εδώ φιλόξενο έδαφος να αναπτύξουν όλες τις ικανότητές τους» και απένειμε στους βραβευθέντες τα διάσημα των παρασήμων τους εκ μέρους της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Σβιτκόι ευχαρίστησε τους πολυάριθμους φίλους του κατά την πολύχρονη ενασχόλησή του με την Ελλάδα, ξεχωρίζοντας τον παλιό του φίλο Κάρολο Κουν και υπογράμμισε την ευτυχία της συνεργασίας και συνύπαρξης Ελλάδας και Ρωσίας, κομβικές στιγμές της οποίας ήταν οι ιστορικές, πνευματικές κι εκκλησιαστικές σχέσεις Μόσχας και Βυζαντίου και ο ρόλος, που έπαιξαν στην επιτυχία του Αγώνα για την Ανεξαρτησία «ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας και υπουργός Εξωτερικών της τότε Ρωσικής Αυτοκρατορίας Ιωάννης Καποδίστριας και οι Έλληνες της Οδησσού, χωρίς τους οποίους δεν θα υπήρχε η Επανάσταση».

Ενθουσιάζοντας τους παρευρισκόμενους με τη σεμνότητά του ο αειθαλής 83χρονος καθηγητής Φόνκιτς δήλωσε έκπληκτος για τη βράβευσή του, εξηγώντας ότι εργάστηκε σε όλη του τη ζωή και δίδαξε πάνω από 50 χρόνια ελληνική παλαιογραφία βασιζόμενος στο βαθύ ενδιαφέρον του προς τον ελληνικό πολιτισμό και μη αναμένοντας τιμές και διακρίσεις «για το κοινό μας έργο», γι’ αυτό και έσπευσε να κατονομάσει πρώτους απ’ όλους τους δασκάλους του, τους Γελένα Μπορίσοβνα Βεσελάγκο, Κονσταντίν Κονσταντίνοβιτς Ζιλίν και Γεβγκένια Εντουάρντοβνα Γρανστρέμ από ρωσικής πλευράς και τους Λίνο Πολίτη, Μανούσο Μανούσακα, Χρύσα Μαλτέζου και Κατίνα Ζορμπαλά από ελληνικής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε έργα Ελλήνων συνθετών, που γεννήθηκαν και σταδιοδρόμησαν στη Ρωσική Αυτοκρατορία και ερμήνευσε ο διαπρεπής ομογενής πιανίστας Αλεξέι Σκαναβή.

Παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και νυν σύμβουλος του προέδρου Πούτιν Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νύφων, επικεφαλής του Μετοχίου του Πατριαρχείου Αντιοχείας στη Μόσχα, ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Νικόλας Κρίκος, ο επιφανής σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της ελληνορωσικής κοινότητας και της κοινωνίας της Μόσχας.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες στο Θέατρο Πρόταση

  Ο σύλλογος «Πολιτιστική Αργολική Πρόταση» που βρίσκεται για 26η χρονιά δίπλα σας, προτείνει και φέτος δράσεις και εργαστήρια για δημιουργικούς ενήλικες και δραστήρια παιδιά, από έμπειρους θεατροπαιδαγωγούς, εικαστικούς και μουσικούς. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Νικόλας Ταρατόρης. Εργαστήρια για παιδιά – Εργαστήριο εικαστικών για παιδιά Τρίτη 17:00-18:30 […]

“Θα κλείνουν οι λαϊκές αγορές εάν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας”

“Θα κλείνουν οι λαϊκές αγορές εάν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας”. Αυτό σημείωσε σε ανάρτησή του, στο twitter, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Στο μήνυμα του ο κ. Παπαθανάσης αναφέρει: «Θέλουμε τις λαϊκές αγορές ανοιχτές εφόσον συμμορφώνονται με τους κανόνες για την δημόσια υγεία που ανακοινώνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σε αναφορά […]

Follow by Email