15 °C Argos, GR
30 Νοεμβρίου 2021

«Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου» – Η νέα σειρά μυθοπλασίας μεταφέρει στην οθόνη το συγκλονιστικό διήγημα του Βιζυηνού

Το συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού, «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου», μεταφέρει στη μικρή οθόνη η νέα μίνι σειρά μυθοπλασίας, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, με εξαιρετικούς συντελεστές και ηθοποιούς, που κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, στις 22:00.

Τα γυρίσματα της σειράς τεσσάρων επεισοδίων, που θα μεταδίδεται κάθε Σάββατο, στις 10 το βράδυ,  πραγματοποιήθηκαν σε τοποθεσίες που μεταφέρουν την ατμόσφαιρα εποχής του διηγήματος, όπως το Αρχοντικό των Μπενιζέλων και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» στην Πλάκα, καθώς και, εκτός Αθήνας, στην Ξάνθη και στον Παλαιό Παντελεήμονα.

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021, στις 22:00

Επεισόδιο 1ο

Μεγάλη είναι η χαρά της μάνας του Γιωργή, όταν πηγαίνει να τον συναντήσει στην Πόλη. Η επιστροφή του ξενιτεμένου γλύκανε κάπως τον καημό της για τον ανεξιχνίαστο φόνο του άλλου της γιου, του Χρηστάκη, αλλά δεν ήταν δυνατό να εξαλείψει τη διάθεσή της για εκδίκηση.

Ήταν παραμονή των Φώτων όταν ο Χαραλάμπης, ένας παιδικός φίλος του Χρηστάκη, έρχεται στο σπίτι τους, σ’ ένα χωριό της Ανατολικής Θράκης, και του προτείνει να αναλάβει ταχυδρόμος. Μια δουλειά, που έκανε εκείνος, αλλά σκοπεύει να την αφήσει. Η μάνα είναι αρνητική, γιατί δεν της αρέσει ο Χαραλάμπης.

Ο Χρηστάκης, όμως, επιμένει να δεχτεί τη δουλειά, καθώς γοητεύεται από τα ταξίδια και τις περιπέτειες. Λες και ήταν παιχνίδι της μοίρας, την πρώτη κιόλας ημέρα που αναλαμβάνει, κι ενώ πηγαίνει στον σιδηροδρομικό σταθμό να παραλάβει την αλληλογραφία -μια ημέρα με μεγάλη κίνηση, γιατί ερχόταν ο Πατριάρχης- βρίσκεται δολοφονημένος.

Η μάνα του κάνει τα πάντα για να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά όλες οι προσπάθειές της να βρεθεί και να τιμωρηθεί ο φονιάς είναι άκαρπες.

Στο ξενοδοχείο, όπου γίνεται η συνάντηση με τον Γιωργή, έρχεται μια Τουρκάλα με τον γιο της, τον Κιαμήλ. Η μάνα, βλέποντας τον Κιαμήλ, πέφτει στην αγκαλιά του, του συμπεριφέρεται σαν να είναι αγαπημένος της γιος. Το άλλο παιδί της Τουρκάλας είναι ανακριτής, από τους καλύτερους. Προσφέρεται, λοιπόν, να βοηθήσει.

Η Τουρκάλα επιμένει να φιλοξενήσει τη μητέρα και τα δύο παιδιά της στο μεγάλο σπίτι της για όσον καιρό κρατάνε οι αναζητήσεις για την ανακάλυψη του φονιά.

Ο Γιωργής είναι επιφυλακτικός στην αρχή, αλλά όταν ο Μιχαήλος, ο αδελφός του, λέει την ιστορία του Κιαμήλ, συμφωνεί με όλα αυτά. Τον Κιαμήλ τον είχε γιατροπορέψει η μητέρα για μερικούς μήνες, ύστερα από μια δραματική περιπέτεια. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη σχέση του Κιαμήλ με τον φόνο του Χρηστάκη.

Η ιστορία…

Η βαθιά αγάπη της μητέρας για τον ξενιτεμένο της γιο, Γιωργή, και η οδύνη και η απελπισία της για την ανεξήγητη δολοφονία του άλλου της γιου, του Χρηστάκη, αποτυπώνονται ανάγλυφα στο διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού.

Η επιστροφή του ξενιτεμένου γλυκαίνει κάπως τον πόνο της, αλλά δεν γιατρεύει τον καημό της. Εξορκίζει, λοιπόν, τον Γιωργή και τον άλλο γιο της, τον Μιχαήλο, να ψάξουν να βρουν τον φονιά του αδελφού τους και να μην τον αφήσουν ανεκδίκητο.

Φυσικά, αγνοεί ποιος είναι ο φονιάς του γιου της και τον αναζητεί εναγωνίως, τη στιγμή που ο προστατευόμενός της Τούρκος, ο Κιαμήλης, τον οποίο είχε γιατροπορέψει σαν δικό της παιδί, ύστερα από μια δραματική περιπέτεια, επίσης δεν γνωρίζει ότι είναι αυτός που -άθελά του- έχει σκοτώσει τον γιο της ευεργέτιδάς του.

Μια συγκλονιστική αποκάλυψη, η οποία όταν έρχεται στο φως, έχει τραγικές συνέπειες. Ο Κιαμήλης χάνει τα λογικά του και παρακαλεί τον Γιωργή να μην το πει στη μητέρα του. Για να εξιλεωθεί, τρελός πια, αφοσιώνεται στη δούλεψη της μάνας, η οποία δεν μαθαίνει ποτέ τίποτα.

Το διήγημα, με αριστοτεχνικό τρόπο, κινείται παράλληλα στο παρόν και στο παρελθόν και περιγράφει με ενάργεια την κοινωνία της εποχής, αναλύοντας με διορατικότητα τους ανθρώπινους χαρακτήρες, με κορυφαίο τραγικό πρόσωπο τη μάνα, που μοιάζει με ηρωίδα αρχαίας τραγωδίας.

Τη σεναριακή διασκευή του διηγήματος υπογράφουν ο Σταύρος Αβδούλος και η Ειρήνη Ριτσώνη.

Τον ρόλο της κεντρικής ηρωίδας, της τραγικής μάνας, ερμηνεύει η Τατιάνα Παπαμόσχου. Ο Νικόλας Παπαγιάννης υποδύεται τον Κιαμήλ, ο Ευθύμης Γεωργόπουλος τον έναν γιο, Μιχαήλο, και ο Σόλων Τσούνης τον ξενιτεμένο γιο, Γιωργή. Η Ντίνα Μιχαηλίδου αναλαμβάνει τον ρόλο της Βαλινδέ, μητέρας του Κιαμήλ, ο Μιχάλης Αρτεμισιάδης του ταχυδρόμου Χαραλάμπη και ο Γιάννης Αρτεμισιάδης τον ρόλο του Χρηστάκη, του δολοφονημένου γιου.

Ακόμη, στη σειρά εμφανίζονται οι Μανταλένα Παπαδάτου (Ντεμέτ, αδερφή του Κιαμήλ), Έλενα Πιερίδου (Ναζιλέ, αρραβωνιαστικιά του Κιαμήλ), Δημήτρης Γεωργιάδης (Αχμέτ Εφέντης, ανακριτής, αδερφός του Κιαμήλ), Κώστας Φλωκατούλας (δάσκαλος Δερβίσηδων/Σεΐχης), Γιώργος Καφετζόπουλος (Ομάρ, αδερφός της Ναζιλέ) κ.ά.

Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης
Διασκευή διηγήματος-σενάριο: Σταύρος Αβδούλος, Ειρήνη Ριτσώνη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Άγγελος Παπαδόπουλος
Σκηνογραφία: Σπύρος Λάσκαρης
Ενδυματολόγος: Μαρία Μαγγίρα
Casting director: Χρύσα Ψωμαδέλλη
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Μανουσάκη
Διεύθυνση παραγωγής: Τάκης Κατσέλης

Σύνθεση – Μουσική Επένδυση & Μουσική Τίτλων: Χρήστος Παπαδόπουλος
Ερμηνεύτρια: Ελένη Βιτάλη
Στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος
Το τραγούδι των τίτλων κυκλοφορεί από τη MINOS EMI.
Παραγωγή: ΤΗΛΕΚΙΝΗΣΗ Α.Ε.

Παίζουν: Τατιάνα Παπαμόσχου (Μητέρα), Νικόλας Παπαγιάννης (Κιαμήλ), Ευθύμης Γεωργόπουλος (Μιχαήλος), Σόλων Τσούνης (Γιωργής), Ντίνα Μιχαηλίδου (Βαλινδέ), Μιχάλης Αρτεμισιάδης (Χαραλάμπης), Μανταλένα Παπαδάτου (Ντεμέτ), Έλενα Πιερίδου (Ναζιλέ), Δημήτρης Γεωργιάδης (Αχμέτ Εφέντης), Γιάννης Αρτεμισιάδης (Χρηστάκης), Κώστας Φλωκατούλας (δάσκαλος Δερβίσηδων/Σεΐχης), Γιώργος Καφετζόπουλος (Ομάρ), Δημοσθένης Ελευθεριάδης (Σουλτάνης, πατέρας της Ναζιλέ), Γιώργος Ζέρβας (Λούι, υπηρέτης), Δήμητρης Κατσιμάνης (Σαράφης), Θοδωρής Ρωμανίδης (Καϊμακάμης) κ.ά.

Περισσότερα Άρθρα

Κορονοϊός και τηλεόραση: Ποια προγράμματα αναβάλλονται – Ποια παίζουν επαναλήψεις

Ο ANT1, συγκεκριμένα, από χθες Δευτέρα και για όλη την εβδομάδα, πιθανότατα και για την επόμενη, από τις 06.00 έως τις 10.00, θα βγάζει στον αέρα το «Καλημέρα Ελλάδα» που θα μεταφέρει όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό, μέσα από ρεπορτάζ και ζωντανές συνδέσεις. Από τις 10.00 έως τις 13.00 θα βγαίνει η εκπομπή «Πρωινή […]

Σοκαριστικό ατύχημα on air: Γιγαντοοθόνη καταπλάκωσε δημοσιογράφο σε live μετάδοση (vid)

Καλά στην υγεία του είναι ο δημοσιογράφος που υπέστη το πραγματικά σοκαριστικό ατύχημα τη στιγμή της live μετάδοσης στο ESPN της Κολομβίας. Ο Κάρλος Ορντούζ καθόταν στην άκρη του πάνελ και τη στιγμή που μιλούσε ο παρουσιαστής, το videowall πίσω του έπεσε πάνω του και τον καταπλάκωσε. Το βίντεο που έρχεται στη δημοσιότητα πραγματικά κόβει […]

Follow by Email