16 °C Argos, GR
2 Δεκεμβρίου 2021

Σοκ εντός και εκτός ΗΠΑ από την απόφαση Τραμπ να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία

Mε μισό…μάτι βλέπουν οι Ρεπουμπλικάνοι και οι ξένες δυνάμεις την αιφνίδια απόφαση του Τραμπ να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία
Oι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον εξεπλάγησαν ότι άκουσαν από τα «χείλη» του προέδρου των ΗΠΑ ότι το αμερικανικό στράτευμα θα αποχωρήσει από τη χώρα του Μπασάρ Αλ Άσαντ, αφού νίκησε, όπως είπε, το Ισλαμικό Κράτος.

«Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους», όπως επισημαίνουν πρωτοκλασάτα στελέχη από το κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ.

«Τα αμερικανικά στρατεύματα βοήθησαν να απαλλαγεί από τους τζιχαντιστές το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, ωστόσο, πολλοί από τους ισλαμιστές αντάρτες παραμένουν στην περιοχή», επισημαίνει o Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσει Γκράχαμ.

Ο ένθερμος υποστηρικτής του Αμερικανού προέδρου χαρακτήρισε την απόφαση της απόσυρσης ένα «τεράστιο λάθος, τύπου Ομπάμα».

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει, μέχρι στιγμής, χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, ωστόσο, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας δήλωσαν στους «New York Times» ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιθυμούσε να γίνει εντός 30 ημερών.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Γκράχαμ, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής ένοπλων δυνάμεων προειδοποίησε ότι η απόσυρση θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» τόσο στη Συρία όσο και στο εξωτερικό. Εξέφρασε επίσης το φόβο ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία θα σήμαινε την παραχώρηση επιρροής της περιοχής σε Ρωσία και Ιράν.

«Μια αμερικανική απόσυρση αυτή τη στιγμή θα είναι μια μεγάλη νίκη για το Ισλαμικό Κράτος, το Ιράν, τον Μπασάρ ΑΛ Ασαντ της Συρίας και τη Ρωσία», ανέφερε σε δήλωσή του.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Λονδίνου πήρε αποστάσεις από τη δήλωση του Τραμπ ότι η Ουάσινγκτον έχει νικήσει πλέον το Ισλαμικό Κράτος.
«Πολλά πρέπει να γίνουν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει η απειλή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ τους είχαν ενημερώσει ότι έχουν άλλους τρόπους για να ασκούν επιρροή στην περιοχή, αλλά θα «μελετήσουν το χρονοδιάγραμμα της απόσυρσης, πώς θα γίνει και φυσικά θα δούμε τις συνέπειες που έχει για εμάς».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι, η απόφαση των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πραγματικές, πραγματικές προοπτικές για πολιτική διευθέτηση» στη Συρία.

Aπό την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των αρχηγών των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, Αλντάρ Χελίλ, υποστήριξε ότι, κανείς εδώ δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες της αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένων των διοικητών των ΗΠΑ που βρίσκονται στην περιοχή.«Ωστόσο, η απόφαση των ΗΠΑ θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ronahi TV».

Ο Τραμπ αφήνει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και την επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή στα «χέρια» του Ιράν και της Ρωσίας, σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNN αναφερόμενο στις χώρες που επωφελούνται από αυτή την κίνηση.

ΠΗΓΗ

Περισσότερα Άρθρα

Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Αναμένεται τροποποίηση της προκήρυξης για τη δράση 3.a.4 “Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”  στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2014-2020» Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» 2014 – 2020, κατόπιν των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (C(2020) 8791 final /04.12.2020) που […]

Ανακοίνωση υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Στην εξαιρετικά δυσάρεστη υπόθεση κακοποίησης μιας 18χρονης από έναν υπό απόλυση αστυνομικό και τον πατέρα της, οι οποίοι και συνελήφθησαν δίχως καμία καθυστέρηση, η Αστυνομία λειτούργησε με ταχύτητα, υπευθυνότητα και σεβασμό στο θύμα. Το αποδεικνύουν οι ενέργειές της με χρονική ακολουθία, που γνωστοποίησε το ΥΠΤΠ από το Σάββατο, με αφορμή ανυπόστατους ισχυρισμούς στα social media. […]

Follow by Email