15 °C Argos, GR
27 Νοεμβρίου 2021

Σπατάλη χωρίς τέλος: Κάθε μέρα πετάμε φαγητό που θα μπορούσε να θρέψει πέντε ανθρώπους

Τρόφιμα καταλήγουν καθημερινά στα σκουπίδια, χωρίς να καταναλωθούν. Και σύμφωνα με νεότερη ολλανδική επιστημονική μελέτη, η σπατάλη τροφίμων είναι πολύ μεγαλύτερη από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο μέσος άνθρωπος πετάει κάθε μέρα φαγητό ισοδύναμο με περίπου 527 θερμίδες. Αν δεν υπήρχε αυτή η σπατάλη, θα μπορούσαν να τραφούν πέντε άνθρωποι, αντί για τέσσερις, από το φαγητό στην κουζίνα ενός μέσου νοικοκυριού.

Η προηγούμενη εκτίμηση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ήταν ότι κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος πετάει καθημερινά φαγητό 214 θερμίδων. Η νέα υπερδιπλάσια ποσότητα των 527 θερμίδων είναι περίπου το ένα πέμπτο των 2.500 θερμίδων που χρειάζεται ένας μέσος άνθρωπος για να διατηρήσει το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μόνικα βαν ντεν Βέρμα του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Βαγκενίγκεν, που ανέλυσαν στοιχεία για τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, υπολόγισαν ότι η σπατάλη των τροφίμων αρχίζει όταν οι άνθρωποι ξεπερνούν σε μέση καταναλωτική δαπάνη τα 6,7 δολάρια τη μέρα.

Πέρα από τις απώλειες πολύτιμων τροφών που θα μπορούσαν να θρέψουν τους φτωχούς, υπάρχουν και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφενός όταν επιβαρύνονται οι χωματερές και αφετέρου επειδή επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή, λόγω της υπερβάλλουσας παραγωγής και διακίνησης τροφίμων. Οι τροφές που χάνονται και πετιούνται, ευθύνονται σχεδόν για το 10% των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

  Το 2011 ο FAO είχε εκτιμήσει ότι περίπου το ένα τρίτο των παραγόμενων τροφίμων χάνεται και καταστρέφεται πριν φθάσει στους καταναλωτές ή πετιέται από τους τελευταίους. Η νέα εκτίμηση δείχνει ότι, όσον τουλάχιστον αφορά τα νοικοκυριά, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

«Το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο από όσο νομίζουμε. Πρέπει να αφυπνιστούμε. Ελπίζω ότι η μελέτη μας θα χτυπήσει το καμπανάκι. Η αξία της τροφής πέφτει όσο κανείς γίνεται πλουσιότερος. Όσα περισσότερα έχει κανείς για να φάει, τόσο πιθανότερο είναι να τα πετάξει τελικά», δήλωσε η βαν ντεν Μπος.

ΠΗΓΗ κειμένου: newsit

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ αρχείου EPA

Περισσότερα Άρθρα

Ο Αργυράκης ενοχλήθηκε από το Μακεδονία ξακουστή ,ο Τατούλης ποιεί την νήσσαν και η Παπακώστα άφαντη

Με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής επετείου, 25ης Μαρτίου δε θα μπορούσε να μην σχολιαστεί η στάση ορισμένων προσώπων που μόνο τον δημόσιο θυμό κατάφεραν να προκαλέσουν με τη στάση τους. Ενώ χθες ολόκληρη η Ελλάδα τιμούσε την αυτοθυσία των προγόνων μας, και το «Μακεδονία ξακουστή» ηχούσε σε κάθε γωνιά της Πελοποννήσου και όχι μόνο, […]

Σήμερα η κρίσιμη απόφαση για την Αγιά Σοφιά – Συνεδριάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας

Με παρέμβασή τους οι ΗΠΑ ζητούν από την Άγκυρα να διατηρήσει το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη ως μουσείου. Λίγες ώρες πριν από την εξέταση του καθεστώτος λειτουργίας της Αγιάς Σοφιάς από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να παραμείνει μουσείο: Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο […]

Follow by Email