23 °C Argos, GR
21 Σεπτεμβρίου 2021

Στα άκρα ο Ερντογάν

Συνεχίζει τις απειλές ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας σήμερα πως οι κινήσεις της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο γίνονται για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «παιχνίδι σκιών» και ανέφερε πως «είναι αστείο (για άλλες χώρες) να χρησιμοποιούν ως δόλωμα της Ελλάδα, που είναι ανίκανη ενάντια σε μια περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη όπως η Τουρκία».

Παράλληλα έκανε λόγο για επιθυμία ορισμένων να αγνοήσουν την ακτογραμμή της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη ένα νησί έκτασης 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αναφερόμενος στο Καστελόριζο και υποστηρίζοντας πως αυτό είναι «η πιο ξεκάθαρη απόδειξη αδικίας».

«Ο καιρός των αποικιακών δυνάμεων έχει τελειώσει. Πιστεύουμε σε αυτή τη νέα περίοδο, οι σύμμαχοι της Τουρκίας θα αυξηθούν σταδιακά» συνέχισε.

Yeni Safak: Η Τουρκία έχει δικαίωμα επέμβασης στο Καστελόριζο

Το κλίμα έντασης που κυριαρχεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ενισχύει και η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η οποία υποστηρίζει προκλητικά πως η μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού από την Ελλάδα στο Καστελόριζο -κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών όπως υποστηρίζει- δίνει το δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα απέστειλε τις προηγούμενες μέρες στρατιωτικό προσωπικό στο Καστελόριζο, με πλοίο που μετέφερε τουρίστες στο νησί, όπως μαρτυρούν και φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ.

Η «Γενί Σαφάκ» επικαλείται δηλώσεις «ειδικών», σύμφωνα με τις οποίες το Καστελόριζο πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένο, κάτι σήμερα που δεν ισχύει, δίνοντας το δικαίωμα στην τουρκική πλευρά να παρέμβει για να επαναφέρει τη «νομιμότητα».

Ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, δρ Σελαμί Κουράν, υποστήριξε, μιλώντας στην εφημερίδα, πως η Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 έχει προχωρήσει στην παράνομη στρατιωτικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου Πελάγους, κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών, επισημαίνοντας πως: «Εάν παραβιαστεί αυτή η προϋπόθεση, ανοίγει το ερώτημα για την εγκυρότητα αυτής της συνθήκης» και πως η Τουρκία θα πρέπει να θέσει το θέμα στα διεθνή φόρα.

Ο Κουράν δήλωσε πως εάν η Τουρκία θεωρήσει πως υπάρχει απειλή για την εθνική της ασφάλεια ή την ανεξαρτησία των στρατιωτικών της κινήσεων στη θάλασσα, μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και να λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία στρατιωτικά μέτρα κατά της χώρας μας. «Εάν αποτύχουν οι πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, μπορεί η Τουρκία να λάβει τα απαραίτητα στρατιωτικά μέτρα βάσει του νόμιμου αμυντικού δικαιώματος του άρθρου 51 του ΟΗΕ και να εξουδετερώσει κάθε στρατιωτική παρουσία στα νησιά, ένα προς ένα» σημείωσε.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Ευχαριστίες από ΕΚΑΒ Αργολίδας προς παιδότοπο “WISH”

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τον παιδότοπο “WISH” για την δωρεά μασκών! Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. Share on Facebook Tweet Follow us Share Share Share Share Share

Η Σοφία Ουλή μέλος του συνδυασμού ’’ΝΑΥΠΛΙΟ.ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ’’ δίπλα στον Δημήτρη Κωστούρο

Η Επόμενη Μέρα με τον Δήμαρχο μας Δημήτρη Κωστούρο έχει δείξει ότι μπορεί και στέκεται σε δύσκολους καιρούς μπροστά για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Με αστείρευτη την αγάπη μου για τον τόπο που ζούμε και δημιουργούμε και μεγάλη εκτίμηση στον Δημήτρη Κωστούρο και σε όλη την ομάδα του, μπαίνω και εγώ σε […]

Follow by Email