22 °C Argos, GR
23 Σεπτεμβρίου 2021

Σόνια Τάνταρου Κρίγγου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Σόνια Τάνταρου Κρίγγου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Στις 19 Μαΐου του 1919, με την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, το σχέδιο εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού τίθεται σε εφαρμογή. Οι σφαγές, οι βιασμοί, οι καταστροφές χωριών και οι εκτοπίσεις πληθυσμών αποτελούν μέρος του σχεδίου και λαμβάνουν χώρα δίχως έλεος. Μέχρι το 1923, η επιχείρηση είχε ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με την από 13 Αυγούστου 1913 αναφορά του Γάλλου συνταγματάρχη Μουζέν, ο οποίος παρακολουθούσε τις εργασίες της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, προς το γαλλικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, ο Κεμάλ Ατατούρκ ενημέρωσε περιχαρής την Τουρκική Εθνοσυνέλευση λέγοντας ότι: «Επιτέλους, ξεριζώσαμε τους Έλληνες από τον Πόντο». Ο Ελληνισμός που μεγαλούργησε στην περιοχή του Πόντου επί 3.000 χρόνια είχε πλέον αφανιστεί. Πάνω από 350.000 νεκροί και πολλαπλάσιοι πρόσφυγες σε Ελλάδα και στην τότε Ε.Σ.Σ.Δ. Σήμερα στην Ελλάδα και τη Διασπορά, οι Πόντιοι είναι περίπου ενάμιση εκατομμύριο και αρκετοί ζουν και στο Νομό μας. Η παρουσία τους είναι έντονη και προσπαθούν να διατηρήσουν με υπερηφάνεια την Ποντιακή γλώσσα, να διασώσουν την κληρονομιά τους, τα ήθη και έθιμά τους. Μέσω του συλλόγου τους «Παναγία η Σουμελά» ρίχνουν γέφυρες και ενώνουν τις παραδόσεις της αλησμόνητης πατρίδας τους με τη νέα γενιά αλλά κάνουν και όλους και όλες εμάς κοινωνούς της.
Ο Σύλλογος αυτός αποτελεί για τον τόπο μας την κιβωτό των ποντιακών αξιών. Τα μέλη της διοίκησής του αλλά και όλοι όσοι συμπράττουν στο έργο του είναι άξιοι συγχαρητηρίων και τους οφείλουμε την έμπρακτη στήριξή μας.
Με τιμά το γεγονός ότι πάνω από μια δεκαετία είμαι μέλος αυτού του Συλλόγου και κατ’ επανάληψη μου έχει δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχω και ως ομιλήτρια σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν.
Σε ομιλία μου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου, κατά τον εορτασμό της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων το έτος 2013, ανέφερα στον επίλογο μου τα ακόλουθα, που συνεχίζουν να παραμένουν επίκαιρα και θα επαναλάμβανα και σήμερα απευθυνόμενη σε όλους, αλλά κυρίως σε όσους τα ιστορικά γεγονότα φαντάζουν ως ένα απόμακρο τραγικό γεγονός που συνέβη κάπου, κάπως, κάποτε και τα σκέφτονται ως παραμύθι αλλά και πολύ περισσότερο σε όσους δεν γνωρίζουν:
Λαός χωρίς μνήμη δεν έχει μέλλον, γι αυτό ας κρατήσουμε βαθιά μέσα μας, ως προσωπικό βίωμα, τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ως αξίωμα ότι : «Με τη μνημοσύνη και όχι με τη λησμονιά ωριμάζει και μεγαλουργεί ο άνθρωπος.» Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί απαίτηση αλλά και καθήκον που πρέπει να επιτευχθεί.

Περισσότερα Άρθρα

Συνάντηση του Αντιδημάρχου Ναυπλιέων Αλέξανδρου Λυκομήτρου με συλλόγους υγειονομικού και τουριστικού ενδιαφέροντος

Ύστερα από πρόσκληση του Αντιδημάρχου Αλέξανδρου Λυκομήτρου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22/1/20 εποικοδομητική συνάντηση με τους εκπροσώπους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των τουριστικών καταστημάτων, των ξενοδοχείων και του εμπορικού συλλόγου της Δημοτικής Ενότητας Δήμου Ναυπλιέων. Έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν την τήρηση των όρων χρήσης κοινόχρηστου χώρου, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία […]

Εξαφάνιση άνδρα και έρευνες στον Ισθμό

Εξαφάνιση άνδρα και έρευνες στον Ισθμό Μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας στην περιοχή του Ισθμού. Από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας (08-02-2021) άνδρες της αστυνομίας αναζητούν έναν άντρα ο οποίος έφυγε από το σπίτι του λέγοντας ότι πάει στον Ισθμό, κάνοντας τους συγγενείς του να ανησυχήσουν. Ακόμη δεν έχει εντοπιστεί κανένα ίχνος του και οι έρευνες […]

Follow by Email