15 °C Argos, GR
26 Οκτωβρίου 2021

Σύναξη των Αγιορειτών Πατέρων: Πώς καθιερώθηκε η γιορτή των αγίων του Αγίου Όρους

Αποτελεί μοναδική μοναστική κοινότητα σε όλη την οικουμένη. Η πνευματική του κληρονομιά είναι ανεκτίμητης αξίας. Το ίδιο και η μακραίωνη παράδοσή του. Η ιστορία του Αγίου Όρους ξεπερνά τα χίλια χρόνια. Στο διάστημα αυτό, έχει αναδείξει αξιοθαύμαστα παραδείγματα μοναχών που αφοσιώθηκαν πλήρως στον Θεό και την τήρηση των εντολών του. Αναρίθμητοι είναι οι μοναχοί που, με την άσκηση, τη βαθιά τους πίστη και την προσευχή, έφθασαν στην αγιότητα.

 

Οι άγιοι του Αγίου Όρους είναι οι φιλόστοργοι πατέρες που έγιναν κτήτορες μονών και συγκέντρωσαν κοντά τους πλήθος μοναχών. Με την αγάπη τους και τη διακονία τους, μετέτρεψαν τον ακατοίκητο Άθωνα σε τόπο κατοικήσιμο. Έκαναν την έρημο αγιώνυμο πολιτεία.

Οι άγιοι του Αγίου Όρους έδωσαν τον εαυτό τους ολοκληρωτικά στον Θεό. Με αυστηρή άσκηση, νηστεία, θερμή προσευχή έγιναν κοινωνοί των ουρανίων χαρισμάτων. Ο άγιος Νικόδημος περιγράφει τους Αγιορείτες αγίους ως «σχολεία πάσης αρετής, εντολών του Θεού φυλακτήρια, πόνων ασκητικών φροντιστήρια, αγγελικής πολιτείας εργαστήρια, παλαιών και αγίων κοινοβίων μιμητήρια, των πτωχών καταφύγια, λιμένες σωτηριώδεις και ακύμαντοι».

Από τους αγίους αυτούς το όρος Άθω ονομάστηκε Άγιο. Το Περιβόλι της Παναγίας είναι τόπος αγιότητας και μεγαλείου. Οι επισκέπτες βρίσκουν σε αυτό γαλήνη και αγαλλίαση. Η ακτινοβολία του φθάνει σε όλο τον κόσμο και προκαλεί δέος και θαυμασμό.

Ο κοινός εορτασμός των Αγιορειτών Αγίων

Ο κοινός εορτασμός των μοναχών του Αγίου Όρους που αγίασαν αρχίζει με τη σύνθεση της ακολουθίας και του εγκωμίου τους από τον όσιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, ο οποίος είναι ο τελευταίος συναξαριογράφος. Ο όσιος Νικόδημος ξεκίνησε την εργασία αυτή με προτροπή και επιθυμία της Ιεράς και κοινής σύναξης των πατέρων του Αγίου Όρους. Η ακολουθία που συνέγραψε και το εγκώμιο για τους αγίους του Αγίου Όρους τυπώθηκαν στην Ερμούπολη το 1847 μ.Χ.

Η πρώτη εικόνα της σύναξης των Αγιορειτών αγίων αγιογραφήθηκε το 1796 μ.Χ. και βρίσκεται στο αντιπροσωπείο της ιεράς μονής Κωνσταμονίτου στις Καρυές. Πιθανώς το 1796 να γράφτηκε και η ακολουθία των αγίων του Αγίου Όρους και, μέχρι την έκδοσή της, να κυκλοφορούσε σε χειρόγραφα, όπως συνηθιζόταν. Το 1800 μ.Χ. περίπου αγιογραφήθηκε η εικόνα των Αγιορειτών αγίων που βρίσκεται στην αίθουσα των συνάξεων της Ιεράς Κοινότητος ενώ παλαιότερα βρισκόταν στο τέμπλο του ιερού ναού του Πρωτάτου στις Καρυές.

Η Εκκλησία τιμά τους Αγιορείτες αγίους κάθε χρόνο 63 μέρες μετά το Πάσχα.

Ἀπολυτίκιο

Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τούς τοῦ Ἄθω πατέρας καί ἀγγέλους ἐν σώματι, Ὁμολογητάς και Ὁσίους, Ἱεράρχας καί Μάρτυρας, τιμήσωμεν ἐν ὕμνοις καί ᾡδαῖς, μιμούμενοι αὐτῶν τάς ἀρετάς, ἡ τοῦ Ὄρους πληθύς πᾶσα τῶν Μοναστῶν, κραυγάζοντες ὁμοφώνως· δόξα τῷ στεφανώσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ ἁγιάσαντι, δόξα τῷ ἐν κινδύνοις ἡμῶν προστάτας δείξαντι.

Περισσότερα Άρθρα

John Lennon: Σαράντα χρόνια από τη δολοφονία του

  Σήμερα συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από τη δολοφονία του θρυλικού τραγουδιστή των Beatles και ενός από τους πλέον δραστήριους ακτιβιστές της γενιάς του, του John Lennon. Το νήμα της ζωής του κόπηκε από τις σφαίρες ενός θαυμαστή του, του Μαρκ Τσάπμαν, στον οποίο νωρίτερα είχε υπογράψει ένα αυτόγραφο πάνω στο νέο του άλμπουμ. Ο ίδιος, […]

Τραγωδία δίχως τέλος – Νέο σοκ στην Ευρώπη: Η Ισπανία ξεπέρασε σε θανάτους από κορονοϊό την Κίνα

Ο αριθμός των νεκρών στην Ισπανία από την πανδημία του νέου κορωνοϊού ξεπέρασε σήμερα εκείνον της ηπειρωτικής Κίνας, με 3.434 νεκρούς από 2.696 χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι αρχές. Σε διάστημα 24 ωρών καταγράφηκαν στην Ισπανία 738 θάνατοι. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. Μονάχα η Ιταλία καταμετρά […]

Follow by Email