18 °C Argos, GR
28 Οκτωβρίου 2021

Τα αναδρομικά και η τροπολογία

Η ανακοίνωση από τον Σύλλογο Πολιτικών Συνταξιούχων Δήμου Άργους – Μυκηνών: 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την περίοδο αυτή λέγονται, συζητούνται, γράφονται και ακούγονται πολλά, σχετικά με τα αναδρομικά των νόμων που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί και πρέπει να λάβουν οι πολιτικοί συνταξιούχοι. Προσπαθήσαμε να κωδικοποιήσουμε, όσο μπορέσαμε, την πραγματικότητα και σας ενημερώνουμε.

Με βάση την τροπολογία που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και σας κοινοποιήσαμε με mail, οι  πολιτικοί συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά μόνο για τις κρατήσεις του Ν. 4093/2012 και μόνο για το διάστημα 11-06-2015 έως 13-05-2016. Όσοι τα εισπράξουν οφείλουν να κάνουν συμπληρωματικές – τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016.

Επειδή μας ρωτάτε και μάλιστα μερικοί επίμονα, αν πρέπει να προσφύγετε σε ένδικα μέσα για δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών.

Πάγια και ξεκάθαρη θέση του Συλλόγου μας και της ΠΟΠΣ είναι, ότι οι αντισυνταγματικά παρακρατηθείσες συντάξεις, πρέπει να αποδοθούν στο ακέραιο από την εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 (για 41 μήνες) σε όλους τους δικαιούχους, έντοκα, με πολιτική απόφαση. Η δικαστική προσφυγή είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και υποβάλλεται μέσω δικηγόρου επιλογής του καθενός και σε καμία περίπτωση ούτε ο Σύλλογός μας ούτε η ΠΟΠΣ νομιμοποιείται να υποβάλλει ομαδικές προσφυγές.

Η ψηφισθείσα τροπολογία όμως δημιούργησε νέα δεδομένα και αναπάντητα ερωτήματα, με βασικό αν είναι συνταγματική, αφού απαγορεύει την προσφυγή σε ένδικα μέσα σε όσους εισπράξουν τα αναδρομικά.  Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν ήδη καταθέσει δικαστικές προσφυγές, μπορούν να τα εισπράξουν και να αναμένουν τις δικαστικές αποφάσεις. Όσοι κρίνουν κι επιθυμούν, μπορούν να καταθέσουν προσφυγή μέχρι την κατάθεση των αναδρομικών, που όπως ανακοινώθηκε θα γίνει με τη σύνταξη του Νοέμβρη, στις 29-10-2020 και στη συνέχεια να τα εισπράξουν.  Όσοι δεν προλάβουν αλλά επιθυμούν να προσφύγουν δικαστικά, μπορούν να μην εισπράξουν τα αναδρομικά και με τη νομική συμβολή δικηγόρου της προσωπικής τους επιλογής, να τα καταθέσουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να προσφύγουν δικαστικά μέσα στο 2020 για να προλάβουν την παραγραφή των απαιτήσεων του 2015.

΄Όσον αφορά κληρονόμους αποβιωσάντων συναδέλφων που ήταν εν ζωή στο επίμαχο 11μηνο ή σε μέρος αυτού, αν επιθυμούν να προσφύγουν δικαστικά, οφείλουν να ενεργήσουν ανάλογα με όσα αναγράψαμε στην προηγούμενη παράγραφο. Όσοι όμως επιθυμούν άμεση είσπραξη, οφείλουν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση – φόρμα που εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός κ. Βρούτσης όταν τεθεί σε λειτουργία. Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν γραπτή αίτηση στον ΕΦΚΑ, μπορούν μέσα στο 2020, αφού αναγράψουν όλα τα συνταξιοδοτικά στοιχεία του θανόντος και αφού συνυποβάλουν τα παρακάτω: ληξιαρχική πράξη θανάτου του δικαιούχου συνταξιούχου – πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών – φωτοτυπίες ταυτοτήτων κληρονόμων – πράξη αποδοχής κληρονομιάς – φωτοτυπία βιβλιαρίου τραπέζης των κληρονόμων που να φαίνεται ευκρινώς το ΙΒΑΝ, και αν ο αποκλειστικός κληρονόμος είναι μόνο σύζυγος, πιστοποιητικό από το πρωτοδικείο ότι ο γάμος ήταν σε ισχύ (μη λύσεως του γάμου) την ημέρα του θανάτου του δικαιούχου συνταξιούχου.

Συνάδελφοι,

Τα ενημερωτικά στοιχεία που σας στέλνουμε είναι αποτέλεσμα συλλογής και ανταλλαγής απόψεων με την ΠΟΠΣ, από τις ανακοινώσεις της ΣΕΑ και νομικών που μας τις στέλνουν στα γραφεία μας.

Εμείς δεν είμαστε ούτε νομικοί  ούτε αρμόδιοι για την επιστροφή των αντισυνταγματικά παρακρατηθέντων.

      Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

  Νικόλαος Καρδαράκος                                                   Δημήτριος Μπάρλας

Περισσότερα Άρθρα

Από τα πιο ενεργά μέλη του ISIS ο 27χρονος που συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ στην Τρίπολη

Ένα από τα 5 πιο υψηλόβαθμα και ηγετικά στελέχη του ΙSIS είναι ο 27χρονος που συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ στην Τρίπολη, ύστερα από διεθνή αναζήτηση και πέρασε το απόγευμα της Πέμπτης κάτω από δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας την πόρτα του εισαγγελέα στο Ναύπλιο. Πρόκειται για έναν 27χρονο από το Τατζικιστάν στον οποίο είχε δοθεί προ […]

Διαμαρτυρία έξω από την Εθνική Τράπεζα στο Ναύπλιο για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας

Διαμαρτυρία έξω από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Ναύπλιο με συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου 2020 για την αποτροπή πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας από την Τράπεζα. Στην διαμαρτυρία που οργάνωσε η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών, συμμετείχαν διαφορές συλλογικότητες που τάσσονται κατά των πλειστηριασμών, ενεργοί πολίτες της περιοχής και […]

Follow by Email